Hlavní obsah

Jeden z typů chlamydie může způsobit "divnou chřipku"

Právo, Václav Pergl

Přestože klasická chřipka je v Česku na ústupu, hodně lidí si stěžuje, že mají pořád teploty, občas je bolí klouby, jsou dlouhodobě unavení, občas zpocení, kašlou a nic je nebaví a nemohou ani chodit do práce. Pak to ale vůbec nemusí být důsledek onemocnění způsobeného chřipkovým virem, ale chlamydiemi, což jsou mikroorganismy podobné bakteriím.

Článek

Šíří se kapénkovou nákazou, tedy kašláním a smrkáním, a také přímým kontaktem. Vede i k zápalu plic

„Je jich více druhů a způsobují řadu nemocí od zánětu močového a pohlavního ústrojí až po zánět očních spojivek. Plicní chlamydie napadá dýchací ústrojí a může způsobit zápal plic,“ řekl Právu hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Nebezpečný mikroorganismus má na svědomí i mnoho nemocí ptáků přenosných na člověka. Jde například o psitakózu, které se lidově říká papouščí nemoc. Od papoušků a jiného exotického ptactva se může nakazit i člověk. Příznaky onemocnění jsou stejné jako chřipka.

Chlamydie napadají i holuby (ornitóza), a pokud nemoc od nich dostane člověk, má zpravidla velmi těžký zánět dýchacích cest.

Nemoc začíná jako chřipka

„Onemocnění plicní chlamydií začíná jako chřipka. Pacient má teplotu, bolí ho klouby, svaly, kašle,“ říká Kateřina Roubalová ze Státního zdravotního ústavu. Po čase se zdravotní stav pacienta zlepší a pak zase zhorší.

Chlamydie jsou běžně v populaci a 80 procent lidí má proti nim vyvinuté protilátky. „Většinou napadají horní cesty dýchací. Zvlášť rozšířeny jsou u malých dětí a seniorů nad 60 let. Ti první totiž ještě nemají úplně vyvinutý imunitní systém, ti druzí ho už mají naopak oslabený,“ dodává Roubalová.

Co je chlamydie

Nejčastěji způsobují zánětlivou pohlavní nemoc či záněty močových cest. Léčí se antibiotiky, může vést k chronické nemoci.

V posledních letech vědci objevili i tzv. plicní chlamydii, která způsobuje záněty dýchacích cest. Šíří se kapénkami a léčí se taktéž antibiotiky. Jedním z hlavním příznaků je únava, kašel a bolesti kloubů a svalů. 

Plicní chlamydie může kromě zápalu plic vyvolat i chronický zánět průdušek. Může se podepsat i na infarktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám