Hlavní obsah

Moderní úložné prostory kuchyní

Právo, Gisela Růžičková

Kuchyně bývá centrem rodinného života. Hlavně dnes, kdy ji propojujeme s obývacím pokojem. Snažíme se, aby byla praktická a abychom se v ní i dobře cítili. Alfou a omegou kuchyně jsou dobře vyřešené úložné prostory.

Foto: archiv firmy Hanák, Právo

Příkladem konkrétního řešení rohů v kuchyni mohou být rohové výsuvy do skříňky nebo 3/4kruhové otočné rošty s policemi či rohový systém s nerez dveřmi a krájecí deskou.

Článek

Úložné prostory neřešíme jen klasickými policemi, mnohem přehlednější a pohodlnější jsou systémy výsuvných kontejnerů. Jsou vhodné pro ukládání talířů, hrnců i potravin, hlavně proto, že jsou přehledné. Zásuvky jsou vybaveny základním kolečkovým výsuvem nebo komfortním plnovýsuvem s integrovaným pístovým dobržďováním.

.: Špajzům dávno odzvonilo, dnes je spolehlivě nahradí moderní spižní skříně, které jsou praktické a potraviny v nich jsou vždy na dosah.foto: Právo/archiv firmy Koryna

Nosnost zásuvek se řídí velikostí a pohybuje se od 15 do 25 kg, plnovýsuvné zásuvky unesou až 70 kg. Klasické police ve skříňkách nahradí drátěný výsuv v úzkých potravinových skříních. Tento systém nabízí také několik stupňů vybavenosti. Ke všem lze zakoupit vnitřní sortery, ať už vložky na příbory, rozdělovníky, rastry, či držáky na talíře.

Vedou široké zásuvky

Ideální je pořídit si kuchyň na míru. V takovém případě využijeme kuchyňský prostor do posledního centimetru. Dáme-li přednost hotové kuchyni, využijeme také každé místo a zaměříme se hlavně na nábytek s praktickým vnitřním uspořádáním. Vždy je lepší pořádná příprava, než následné zasahování do hotové sestavy.

.: Moderní kuchyně mohou být elegantní.foto: Eurolux/Leicht

V kuchyni se neobejdeme bez nejrůznějších typů zásuvek, ať už se pohybují v kolejničkách, kdy lze vysunout celý blok, nebo vysouváme jednotlivé zásuvky samostatně. Praktické jsou zásuvky vybavené speciálními mřížkami, které zabraňují samovolnému posouvání potravin. Pro bezpečnější skladování potravin si pořídíme speciální hermeticky uzavíratelné dózy, ve kterých potraviny vydrží déle.

Úložné prostory by měly být hlavně přehledné, proto jsou jednoznačně oblíbené široké zásuvky vybavené úložným systémem. Nádobí se v nich neposouvá a nehrozí, že se rozbije. Výsuvné systémy jsou zhotoveny z kvalitních materiálů - kovu, plastu, dřeva i skla.

Spíž na kolečkách

Zásuvky a kontejnery spodních skříněk jsou na první pohled přehledné a jejich vnitřní uspořádání rozmanité. Nejrůznější nástavce a vložky dovolují jednoduché rozčlenění vnitřního prostoru.

  • Do zásuvek lze zabudovat i menší kuchyňské pomocníky, jako je např. kráječ na chléb či uzeniny, robot, ale třeba i žehlicí prkno nebo výsuvný pultík či stolek.
  • Do spodních skříněk umístíme nádoby na třídění odpadu a sokly využijeme pro ukládání pečicích plechů.
  • Výsuvné zásuvky a skříňky s velkou nosností dovolí skladovat přímo v kuchyni potraviny, které byly dříve ve spíži a kterým skladování v kuchyni neuškodí. Jsou praktické, protože celá spíž na kolečkách vyjede, aniž je nutné vynaložit větší námahu.
  • U potravinových skříní oceníme zejména lehké vysouvání dvířek. Zásuvky mají vynalézavé vnitřní členění, ať už vestavěné nebo přestavitelné drátěné přihrádky.

.: V prostorných kuchyních nezapomeneme při plánování úložných jednotek na koše na třídění odpadu.foto: Právo/archiv firmy Ikea

Optimální vybavení

Při pořizování nové kuchyně musíme znát její rozměr a podle něj vybírat nábytek a spotřebiče. Představu si uděláme i o tom, co všechno potřebujeme v kuchyni skladovat, abychom se neobklopili zbytečně skřínkami na úkor volného prostoru a naopak.

Ve specializovaných kuchyňských studiích mají vizualizační programy, které dovedou vypočítat optimální vybavení kuchyně včetně úložných prostor. Odborníci poradí s výběrem i počtem horních skříněk, vysouvacích kontejnerů, pohodlných, ale i dražších plnovýsuvů. Spoustu potravin lze skladovat v jednoduchých a levnějších policích.

.: Kuchyně v italském stylu, kde je MDF deska potažena polymerovou fólií ve vysokém lesku, má množství skříněk, které lze kombinovat se sklem.foto: Právo/archiv firmy Sconto

Ohlídáme, aby spotřebiče, např. trouba, sporák či zásuvky, nebyly v rohu kuchyně. Mohly by vzniknout problémy s jejich otvíráním, ale také s přístupem k vedlejším skříňkám, nehledě na možnost poškození sousedních dvířek a jejich úchytů.

Před nákupem si uděláme jasno v cenách rohových skříněk a spočítáme si, kolik máme základního nádobí, kolik sad talířů, počet hrnců, příborů a náčiní. Orientačně započítáme i předměty, které budou průběžně přibývat.

Před nákupem si uděláme jasno v cenách rohových skříněk a spočítáme si, kolik máme základního nádobí, kolik sad talířů, počet hrnců, příborů a náčiní. Orientačně započítáme i předměty, které budou průběžně přibývat.

Ideální úložný prostor jedné kuchyně je podle odborníků třicet úložných jednotek, přičemž úložná jednotka je např. jedna police nebo zásuvka.

O tom, že každá domácnost má jiné nároky na ukládání věcí, není sporu. Zatímco někdo se obklopuje více potravinami, jiný má zase o něco více malých kuchyňských spotřebičů. Proto je dobré počítat i v úložných prostorech s malou rezervou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám