Hlavní obsah

Mušarafova strana přiznala porážku v pákistánských volbách

Právo, Novinky, ČTK, BBC, rei, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Pákistánská muslimská liga Kaide Azam podporujícího prezidenta Parvíze Mušarafa v úterý přiznala porážku ve volbách do parlamentu. O poslanecké křeslo přišel i její šéf Čaudhrí Šudžát Husajn. Nejvíc hlasů získala strana zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové spolu s dalším opozičním seskupením někdejšího premiéra Naváze Šarífa.

Foto: Jerry Lampen , Reuters

Příznivci Naváze Šarífa oslavují po zjištění prvních výsledků.

Článek

Nebyla oslabena jen pozice Mušarafova blízkého spojence, ale i samotného prezidenta. Jednat s ním totiž odmítá Šaríf a je pravděpodobné, že bude žádat Mušarafův odchod. Prezident před volbami řekl, že bude spolupracovat, ať už se stane vítězem kdokoliv.

Husajnova strana avizovala už po uzavření volebních míst, že je připravena v případě porážky přejíž do opozice. Jelikož žádná ze stran nezískala ve volbách většinu, je pravděpodobné, že se pokusí Bhuttové Pákistánská lidová strana s Navázovou Pákistánskou muslimskou ligou vytvořit koalici.

Státní televize oznámila, že strany sdružující islámské radikály na rozdíl od voleb v roce 2002 tentokrát utrpěly jednoznačnou porážku.

Pozorovatelé hlásili nesrovnalosti

Pozorovatelé z pákistánské organizace Free and Fair Election Network hlásili některé nesrovnalosti při hlasování. Například v provincii Pandžáb se údajně vyskytly případy, kdy nebylo dovoleno hlasovat ženám. Ve stovkách volebních místností se prý místní šéfové stran snažili ovlivňovat voliče.

:. Mnoho lidí odradil od hlasování strach z násilností.foto: Reuters/Jerry Lampen

Voličská účast byla podle odhadů pod 40 procent. Řada lidí se bála jít volit kvůli hrozícím násilnostem. Nejméně 20 lidí zemřelo v zemi v souvislosti s předvolebními střety. Většina obětí se hlásila k Bhúttové straně. Na pořádek dohlíželo na půl miliónu příslušníků bezpečnostních složek.

Mušaraf by mohl být sesazen

Prezidentu Mušarafovi hrozí při vítězství opozice v parlamentu sesazení z funkce.

Mimořádné antipatie vůči Mušarafovi, bývalému šéfovi armády, vyplývají především z jeho kontroverzního znovuzvolení do čela země loni v listopadu. Na oblibě mu nepřidalo ani tehdejší vyhlášení šestiměsíčního výjimečného stavu a čistka, kterou před prezidentskými volbami provedl mezi soudci. Řada Pákistánců mu také nemůže odpustit jeho pevnou podporu války proti terorismu, kterou vedou Spojené státy.

Volby v Pákistánu

Pákistán je druhá nejlidnatější muslimská země světa. Žije v něm na 81 miliónů oprávněných voličů. Mnohé z nich však před účastí ve volbách odradil strach z násilností. Volební komisař z nejlidnatější provincie Pandžáb odhadl voličskou účast na 30 až 40 procent.

Původní termín voleb plánovaný na počátek ledna byl odložen po prosincovém atentátu na šéfku opozice Bénazír Bhuttovou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám