Hlavní obsah

Vůdci kosovských Albánců jsou spojováni s mafiemi

Na mezinárodní scénu vstupují politici, u nichž se spekuluje o kontaktech s mafií. Ze zločinných machinací byl opakovaně obviňován současný kosovský premiér Hashim Thaci, jeho předchůdce Ramush Haradinaj se musí zodpovídat z válečných zločinů před haagským tribunálem.

Foto: ČTK

Kosovský premiér Hashim Thaci

Článek

V roce 2005 citoval švýcarský týdeník Weltwoche z analýzy organizovaného zločinu v Kosovu německé Spolkové zpravodajské služby (BND). „Klíčoví hráči (jako například Thaci, Haradinaj) udržují těsné spojení mezi politikou, ekonomikou a mezinárodně působícími strukturami organizovaného zločinu v Kosovu. Zločinecké sítě, které za tím stojí, podporují tamní politickou nestabilitu. Nemají žádný zájem na výstavbě fungujícího státního pořádku, který by mohl poškodit jejich vzkvétající obchody.“

Proto se podle BND „údajní aktéři organizovaného zločinu na Balkáně snaží proniknout do vysokých vládních či stranických kruhů nebo s nimi pěstují dobré vztahy“. Organizovaný zločin si v Kosovu vytvořil „jedinečné politické prostředí“, uvádí se v tajném dokumentu.

„Thaci působí jako zadavatel práce pro profesionální zabijáky Afrimi, na jejichž kontě má být nejméně 11 nájemných vražd.“ S těmito obviněními přišel před několika roky list The New York Times. Podle něj měl Thaci jako bývalý vůdce UCK nechat zabít bývalé společníky. Vyšetřování tribunálu OSN však žádné důkazy nepřineslo. On sám mluví o „propagandě Bělehradu“.

Podle BND měl Thaci vazby i na Čečence

Thaci se stal známým v roce 1999, kdy na mírových jednáních na zámku Rambouillet vystupoval jako vedoucí kosovskoalbánské delegace. V té době údajně kontroloval „tajnou službu“, podle BND „aktivní zločineckou síť, která působila v celém Kosovu“. V roce 2001 prý udržovala přímé kontakty s čečenskou a albánskou mafií, tvrdí BND.

V říjnu 2003 měl Thaci v souvislosti s četnými obchody s drogami a zbraněmi navázat kontakty s jedním z klanů, který je obviňován mimo jiné z praní peněz a vydírání. Jisté je ale pouze jedno: Thaciho údajné napojení na organizovaný zločin nebylo nikdy soudně prověřováno a on nemusel prokazovat svou nevinu.

Generál NATO: premiér šéfuje klanu

Kosovské vůdce spojil s mafií i italský generál Fabio Mini, který v letech 2002-03 velel jednotkám NATO v Kosovu. z osamostatnění Kosova podle něj nebudou mít užitek obyvatelé, ale místní „klany“. Za šéfa jednoho z nich označil premiéra Hashima Thaciho.

„Co zajímá tyto klany, je místo v Evropě, kde si otevřou nové banky. Svobodný přístav pro peníze, které přijdou z východu. Monte Carlo, Kypr, Madeira nejsou jistější," řekl generál. Thaci podle něj kšeftuje s ropou.

„Rozumím spěchu kosovských Albánců za nezávislostí. Nerozumím mezinárodnímu společenství," dodal generál a označil případné italské uznání nezávislosti Kosova za fatální chybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám