Hlavní obsah

Hra učňů s kompresorem skončila bojem o život

Právo, Pavel Orholz
TŘEBOŇ

Bojem o život osmnáctiletého učně v českobudějovické nemocnici skončila minulý týden ve čtvrtek hra žáků Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Třeboni. Postiženému spolužák přiložil ke kalhotám hadici od kompresoru a ohromný tlak mu potrhal střeva.

Článek

„Poškozený je na oddělení ARO v českobudějovické nemocnici a je ve velmi vážném stavu. Jednalo se o hloupou klukovskou hru, když se učňům líbilo jaké zvuky kompresor vyluzuje, a jeden z nich velmi nešťastně přiložil druhému hadici s tlakem ke konečníku přes kalhoty. Tlak vzduchu však mladíkovi potrhal střeva a musel být okamžitě převezený do nemocnice,“ popsala Právu události mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Mistr si odskočil na toaletu

Kompresor používají učni oboru opravář zemědělských strojů v dílně vždy k úklidu nečistot a zbytků po práci. Ve čtvrtek minulého týdne, když k nehodě došlo, byl v podstatě už výcvik ukončen a mistr výcviku nebyl přítomen, protože si zrovna odskočil na toaletu.

„Mistr výcviku je mimo jakékoliv podezření, protože učni byli řádně obeznámeni s bezpečností práce a podepsali i prohlášení,“ podotkla Millerová.

Škola podobný úraz nepamatuje

Dále zmínila, že pokračují výslechy dalších chlapců, kteří u nehody byli. Mladistvému, který svému spolužákovi způsobil zranění, hrozí obvinění z trestného činu provinění ublížení na zdraví. Ředitel Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Třeboni Petr Káninský Právu sdělil, že obdobný úraz škola nikdy předtím nezažila.

„Bezpečnosti práce věnujeme zvýšenou pozornost a i mistři odborného výcviku mají několikaletou praxi. S učněm, který zranění svému spolužákovi způsobil, jsme zavedli správní řízení a čekáme, jak dopadne vyšetřování policie,“ uvedl Káninský

Reklama

Výběr článků

Načítám