Hlavní obsah

Pekárna z Kroměřížska zapekla do chleba myš

Novinky, Tomáš Holý
BŘEST U KROMĚŘÍŽE
Aktualizováno

Zákaznice pekárny v Břestu na Kroměřížsku objevila v chlebu zapečenou myš. Provozovnu následně vyšetřovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta v pekárně Evžena Křiva zjistila řadu hygienických nedostatků.

Článek

"Provozovatel nechtěl inspektory vpustit dovnitř. Rozmyslel si to až poté, co inspektoři zavolali na pomoc policii,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Podle ní bylo na místě zjištěno, že provozovna nesplňuje mnoho hygienických předpisů. V prostorách určených pro výrobu a expedici pečiva byl celkový nepořádek, na parapetech se usazovala špína, podlaha i stěny byly znečištěné, na některých místech se odlupoval strop nebo byl plesnivý, nikdo z pracovníků pekárny nepoužíval osobní ochranné pomůcky.

:. V provozovně byl patrný velký nepořádek. Inspekce zde našla řadu hygienických nedostatků. Foto: SZPI

Majiteli bylo uloženo, aby veškeré nedostatky neprodleně odstranil. Za hrubé porušení povinností s ním bude zahájeno správní řízení. Pekárna vyráběla i přesto, že již delší dobu byla mimo provoz prosévačka mouky, pomocí níž se z mouky odstraňují hrubé nečistoty.

"Ještě za přítomnosti inspektorů vyklidili provozovnu a spravili prosévačku. Nedostatky napravili, proto mohou vyrábět dál," řekla Novinkám Šmídtová. Podle ní má firma stanovený termín na to, aby dala věci do pořádku. "Pokud to neudělají, tak zvážíme co s nimi," dodala mluvčí.

:. Tak to vypadalo v pekárně po vstupu inspekce. Foto: SZPI

SZPI dodala, že s podobným stavem ve výrobních podnicích se inspektoři setkávají zcela výjimečně, obecně jsou hygienické požadavky ve výrobní sféře na dobré úrovni.

Majitel firmy Evžen Křiva je situací zaskočen. "Nedávno jsme měli odbornou kontrolu projektu, proto je pro mě překvapující, že by při ruční výrobě chleba mohlo k takové situaci vůbec dojít," řekl Novinkám Křiva.

Připomněl, že má velký zájem o vyřešení nastalého problému, ale že zatím nemůže reagovat, protože se o záležitosti dozvěděl v pátek dopoledne z médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám