Hlavní obsah

Důvěra v prezidenta za rok klesla o 14 procent

PRAHA
Aktualizováno

Důvěru v úřad prezidenta republiky vyjádřilo v lednovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 58 procent dotázaných. Ve srovnání s lednem 2007 je to pokles o 14 procent. Prezident se tak poprvé dělí o titul nejdůvěryhodnější ústavní instituce s obecními zastupitelstvy, která dosáhla stejného výsledku.

Článek

Ze vedoucí dvojicí se umístila krajská zastupitelstva, která se těší důvěře 42 procent respondentů, což je o procento méně než v prosinci. Vláda si vysloužila důvěru 28 procent Čechů, čímž si polepšila o jedno procento.

Senátu věří 23 procent, pohoršil si tak oproti předchozímu měsíci o dvě procenta. Na posledním místě skončila Poslanecká sněmovna, jíž vyjádřilo důvěru 21 procent dotázaných, stejně jako v prosinci.

V meziměsíčním srovnání si prezidentský úřad pohoršil o osm procent.

Prezidentovi i vládě důvěřují zejména lidé ve věku 15 až 29 let, vysokoškoláci, lidé s dobrou životní úrovní a vyššími příjmy, ekonomicky aktivní občané a voliči ODS. Nižší důvěru naopak mají úřad prezidenta a kabinet hlavně mezi lidmi se špatnou životní úrovní, staršími 60 let a voliči ČSSD a KSČM.

Důvěra v ústavní instituce (v %)
Obdobíleden 2007prosinec 2007leden 2008
Prezident726658
Vláda-2728
Sněmovna232121
Senát272523
Krajské zastupitelstvo504342
Obecní zastupitelstvo656158

Podle politologa Zdeňka Zbořila souvisí pokles důvěry v úřad prezidenta s nadcházející volbou hlavy státu, v níž s v pátek 8. února utká Václav Klaus a Jan Švejnar.

"Prezidentská instituce se nyní neidentifikuje s ideou, ale s konkrétní osobou. A ty jsou navíc dvě,“ řekl Novinkám Zbořil. „Veřejné mínění rozdělilo svou přízeň mezi ty dva kandidáty a to ten zisk v průzkumu snížilo,“ podotkl Zbořil.

Spokojenost s politickou situací zůstává nízká

Průzkum CVVM dále zjistil, že se nijak nezměnila spokojenost lidí se současnou politickou situací. V lednu s ní bylo stejně jako loni v prosinci spokojeno 11 procent a nespokojeno 60 procent lidí. O procento klesl jen podíl těch, kteří nejsou ani spokojeni ani nespokojeni. Těchto lidí byla minulý měsíc čtvrtina.

S politickou situací jsou častěji spokojeni lidé, kteří považují svoji životní úroveň za dobrou, lidé s vyššími příjmy a voliči ODS. Nespokojeni jsou hlavně sympatizanti ČSSD a KSČM, ale i občané, kteří považující svoji životní úroveň za špatnou, lidé z nižších příjmových skupin, nepracující důchodci a občané starší 60 let.

Průzkum CVVM se konal ve dnech 14. a 21. ledna 2007. Bylo při něm dotázáno 1046 lidí starších 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám