Hlavní obsah

Češi po reformě už nejsou bandou simulantů, prohlásil Topolánek

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Jestliže jsou většinou jednání Sněmovny pro neodbornou veřejnost nezáživná, ve čtvrtek tomu bylo jinak. Během interpelací poslanci recitovali básničky, citovali ze Švejka a vyměňovali si názory na golf. Předseda vlády Mirek Topolánek si v reakci na dopady reformy vypůjčil citát ze Švejka o simulantech.

Článek

Interpelace na premiéra Mirka Topolánka (ODS) začali poslanci ČSSD kritikou reforem, které vláda loni schválila. Podle Miroslava Váni reforma prospěla jen bohatým, většině společnosti naopak uškodila.

Poslanec neodolal tomu, aby využil svých poetických schopností a svůj výstup postupně převedl ve veršované slovo: "Od 1. ledna vaše ODS dala košem všem. Zdražila všem prádýlko, vodu, topení i plyn, zdražila všem jídélko, a tak mnozí lidé přijdou o dobré bydélko. Udržet si velký dům či byt, pěkně si jej vytopit, to už je teď vážně cena veliká".

A pokračoval: "Jó, uhlí, dříví, to se zdraží, cena elektřiny půjde také výš, a tak někteří budou muset jíti zkrátka pryč. Malý byteček sobě rychle pořídí, pod deku se hbitě uchýlí."

Rath narážel a urážel

Topolánek ve své odpovědí citoval z knihy Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Reforma podle předsedy vlády měla pozitivní účinek. "Už dneska potvrzují ambulantní lékaři a další lékaři, že mají více času na své pacienty, že pacienti přestali být "Das ist eine simulanten tschechische bande", jako říkal nejmenovaný důstojník v Haškově knize Švejk, že opravdu přestala být téměř okamžitě zneužívána zdravotní péče, zneužíván nákup léků a podobně," uvedl.

Premiér se při interpelacích i pobavil.foto: Právo/Lukáš Táborský

Místopředseda klubu ČSSD David Rath si ale nemohl odpustit reagovat a literární citaci premiéra opravit. "'Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande', to je přesná citace," upřesnil. "Tak nahlížíte na český národ, proto jste ty poplatky dělali," dodal s tím, že rodinnému rozpočtu Topolánka a jeho družky, místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanové, reforma jistě prospěje.

V další větě pak záměrně zaměnil Talmanovou za manželku premiéra Pavlu Topolánkovou. "Do vašeho rodinného rozpočtu to přinese (...) možná až 200 tisíc. Ano, slyším tady paní Topolánkovou (míněno Talmanovou, pozn. red.), která říká 300 tisíc. Děkuji za opravení a upřesnění," řekl. Jako by to nestačilo, dodal, že i bohatí lidé, kteří na reformě vydělají, vládní změny kritizují. "Mají vás za něco užitečné na tři tečky," doplnil.

Co také zaznělo během čtvrtečních interpelací:
Váňa: Lidem z vesnic ODS poradí, aby hojně využili panelů solárních, elektráren větrných, ostatních druhů obnovitelných zdrojů energie, a tak české zemědělce ODS už jednou provždy uklidnila, že všední lopoty na poli a trapné činnosti v kravínech a prasečákách je jednou provždy konečně zbavila.
Rath: Za mnou byl nedávno jeden velmi bohatý člověk, asi půl hodiny se smál tomu, že my jsme snad jediná země na světě, kde chudší členové rodiny, příbuzní píší své příjmy na toho nejbohatšího, protože vydělají.
Topolánek: Jaké bude překvapení, že poplatky fungují, jak se ukazuje už po jednom měsíci fungování tohoto mechanismu. (...) Po půl roce vyhodnotíme jednotlivé oblasti na základě poprvé kogentních tvrdých dat. Slibuji této Sněmovně, že o každé položce se budeme bavit a jsme schopni systém přenastavit.
Anna Čurdová (ČSSD): Já si myslím, že náš pan premiér si libuje v různých výrocích, které se týkají českého národa. Dneska se raději schoval za Švejka, aby si zase neutrousil nějakou tu ostudu, kterou obvykle dělá.
Michal Doktor (ODS) na Váňů: Vy jste se tady tklivě se slzou v oku, kterou jste si tam přilepil předtím, než jste začal vystupovat, zmiňoval o všech negativech, která snad vláda občanům chystá. Proč jste tedy neřekl, že vláda sociální demokracie v přepočtu na každého obyvatele zatížila dluhem 60 tisíc korun na hlavu!
zdroj: Poslanecká sněmovna

Rath se nakonec vyjádřil k odměnám ve společnosti ČEZ. "Právě lidem této příjmové kategorie vy jste nejvíce pomohli na úkor devadesáti devadesáti pěti procent lidí v této zemi, což je vám úplně jedno. Nechtějte, abych tady říkal, koho potkali moji známí na golfu na Konopišti," ukončil.

David Rath zaměnil Talmanovou za Topolánkovou.foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Komunisté opustili na protest sál

Topolánek, který se ze své židle zvedl již během Rathova příspěvku k diskusi, na slova místopředsedy klubu ČSSD reagoval takto: "Nejsem to já, o kom se vykládá, že podvádí u golfu, pane Davide Rathe". A pak dodal: "Já si myslím, že je třeba opravdu už některé věci zastavit. Vy jste opravdu sprosťák a vy to sám o sobě víte. Já budu a použiji ještě dnes jednu citaci z písničky Dana Landy: 'Vždyť i to největší hovado má svůj strop.' Vy ho nemáte."

"Vy nemáte jediné, ani zlomek práva o někom říkat, co kdo je, protože vy jste absolutně králem všech hulvátů, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. A tuto korunu máte, myslím, naprosto oprávněně, ale měl byste se alespoň v této Sněmovně poněkud krotit a dávat pozor na to, co říkáte," odvětil Rath. A dodal: "A co se týče podvádění v golfu, pane premiére, nechtějte tady, abych vyprávěl příhody lidí o tom, jak vy hrajete golf."

Komunisté zaveleli k opuštění Sněmovny. Na snímku předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik (vlevo) a místopředseda strany Jiří Dolejš.foto: Právo/Lukáš Táborský

To už ale poslanci KSČM nevydrželi a opustili sál. "V okamžiku, kdy situace dospěje do polohy, kdy ideový spor nebo věcný nesouhlas řechází do osobních animozit a nenávisti, kdy si jdeme osobně po kruku, v takové chvíli poslanci KSČM budou vždy jako nyní odcházet ze sálu," řekl předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Topolánek nakonec udělal zřejmě to nejrozumější co mohl, Rathovu výzvu k další slovní potyčce bez dalšího komentáře ignoroval.

Anketa

Myslíte si, že poplatky u lékaře odrazují od zbytečných návštěv?
ano
74,7 %
ne
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11975 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám