Hlavní obsah

Obama si v Jižní Karolíně připsal druhé vítězství nad Clintonovou

Novinky, CNN, rei
COLUMBIA
Aktualizováno

Vítězem nominačních voleb demokratů na příštího prezidenta USA se v Jižní Karolíně v sobotu stal illinoiský senátor Barack Obama. Získal 55 procent voličských hlasů, zatímco jeho hlavní soupeřka Hillary Clintonová o 28 procent méně. Vítězství Afroameričana ve státě s početnou černošskou komunitou se čekalo. Obama po prohře v New Hampshiru a Nevadě zůstává dál vážným kandidátem na křeslo v Bílém domě.

Článek

Někdejší senátor John Edwards, který se v Jižní Karolíně narodil a před čtyřmi lety dokonce tamější primárky vyhrál, skončil v sobotu třetí s 18 procenty.

"Cynici věřící, že to, co započalo v Iowě byla jen iluze, se od lidí z Jižní Karolíny dozvěděli docela jiný příběh,“ řekl Obama příznivcům. „Jsme hladoví po změně,“ dodal.

Už předvolební průzkumy označovaly Obamu za jasného favorita. Černošské obyvatelstvo má v Jižní Karolíně asi třetinové zastoupení a Afroameričana se chystala podpořit většina z nich. Podle CNN byla jejich podpora Obamovi čtyřnásobně vyšší, než pro Clintonovou. Newyorská senátorka vítězi telefonicky gratulovala hned po ukončení hlasování a zveřejnění prvních odhadů.

Soupeři si vedou vyrovnaně

Ve volbách získal ovšem zatím nejvíce delegátů Obama, a to 63. Clintonová dostala 48 a Edwards 26 delegátů. Kandidáti ucházející se o závěrečnou nominaci musejí do celonárodního sjezdu (konventu) Demokratické strany na konci srpna nashromáždit hlasy nejméně 2025 z celkových 4049 delegátů.

Clintonová vítězství v Jižní Karolíně neočekávala a svou kampaň zaměřila spíše do lidnatějších států, kde volby v příštích dnech výrazně naznačí šance jednotlivých kandidátů. Na Floridě se volí v úterý a 5. února. V tzv. superúterý se rozhoduje ve více než dvaceti dalších federálních státech, mimo jiné také v klíčové Kalifornii či ve státě New York.

Kolik hlasů jednotliví kandidáti v Jižní Karolíně získali
kandidátcelkový počet hlasůhlasy v procentechpočet získaných delegátů
Barack Obama294 8985525
Hillary Clintonová140 9902712
John Edwards93 801188

Podle celostátních průzkumů preferují lidé z demokratického tábora do Bílého domu Hillary Clintonovou.

Mezi republikány triumfoval McCain

O republikánských kandidátech se v Jižní Karolíně rozhodovalo již minulou sobotu. Zvítězil veterán z vietnamské války, arizonský senátor John McCain. Podle volební komise byla voličská účast při výběru demokratů větší, než u republikánů.

Z primárek v jednotlivých amerických státech vzejde z demokratické i republikánské strany jeden kandidát na 44. amerického prezidenta. Z dvojice uchazečů pak voliči v listopadu vyberou nástupce George Bushe do Bílého domu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám