Hlavní obsah

Světové hvězdy, které se nedožily třicátin

Novinky, Jakub Kynčl, Novinky, ABC News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné úmrtí známého hollywoodského herce Heathe Ledgera opět rozvířilo otázky ohledně nespořádaného života mnoha mladých filmových a hudebních hvězd. Celebrity jako James Dean, Tupac Shakur, Kurt Cobain, Sid Vicious či Janis Joplin zářily před svou smrtí jasným světlem. Pomyslných 30 svíček na dortu ovšem tito lidé nikdy nespatřili.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho hollywoodských hvězd má problémy s alkoholem a drogami.

Článek

James Dean (†24)

Je tomu již více než 50 let, co opustil svět živých herec James Dean, zvaný díky jednomu ze svých filmů rebelem bez příčiny. Vedle stejnojmenného snímku se stal nezapomenutelným také díky filmům Obr a Na východ od ráje.

:. James Deanfoto: Profimedia

Dean se ovšem i přes svou slávu potýkal s drastickými změnami nálad a depresemi. Právě ty ho dovedly k silnému alkoholismu a častému užívání drog. James Dean byl ale velmi všestranný člověk, vyjma své herecké kariéry byl také závodním automobilovým jezdcem a právě toto hobby se mu stalo osudným. Herec, který získal stříbro ve známém závodu Palm Springs, totiž v roce 1955 nepřežil čelní náraz při cestě na jeden ze závodů. Zemřel ve věku 24 let.

Janis Joplinová (†27)

Žena, kterou zařadil magazín Rolling Stone mezi 50 největších umělců všech dob, byla v hippie období šedesátých let úspěšnou zpěvačkou a textařkou. Zpívala ve skupinách Big Brother a Holding Company, ale slávu získala až díky sólové kariéře bluesové a folkové zpěvačky. Za krásným a silným hlasem se ovšem schovávala vynervovaná dívka.

:. Janis Joplinováfoto: Profimedia

Joplinová se údajně velmi strachovala o to, jak ji veřejnost vnímá a své nervy utápěla v alkoholu a nevyhýbala se ani drogám. Byl to způsob, jak se vyrovnávala se stresem. Na počátku října roku 1970 bylo nalezeno její tělo v hotelovém pokoji v Los Angeles. V roce 1995 byla posmrtně uvedena do rock 'n' rollové síně slávy a roku 2005 získala ocenění Grammy za celoživotní přínos.

Jim Morrison (†27)

Morrison, nazývaný lidmi z hudebního průmyslu také "rockový bůh", byl básník, spisovatel a filmový režisér, stejně tak jako hlavní zpěvák a textař rockové skupiny The Doors. Narodil se do vojenské rodiny a jeho takřka nomádské dětství (rodina se často stěhovala z místa na místo) mu pomohlo zaměřit se na rozvoj svého hudebního nadání. Morrison uvedl, že jedním ze zážitků, který ho v dospívání pomohl nejvíce tvarovat, byla vážná autonehoda domorodých Američanů, kterou viděl jako malé dítě.

:. Jim Morrisonfoto: Profimedia

Morrison vstoupil do seskupení The Doors v roce 1965 a s kapelou vydal do roku 1971, kdy se odstěhoval do Paříže, šest alb. Závislost na heroinu, způsobená zřejmě silnými depresemi, ho dovedla až k sebevraždě. V červenci roku 1971 zemřel, pravděpodobně na předávkování heroinem. Absence oficiální pitvy ovšem zanechala okolo jeho smrti mnoho otazníků.

Sid Vicious (†21)

Baskytarista skupiny Sex Pistols a také sólový umělec Sid Vicious (také známý jako John Simon Ritchie), ztělesňoval vše, za čím punkové hnutí stálo. Excesy, anarchii, hrubost, totální destruktivitu a apatii. Jeho osobní filozofie "žij rychle, zemři mladý" ho dovedla k sebezničujícímu stylu života, který byl protkán častým užíváním drog. Po podezřelé smrti jeho snoubenky Nancy Spungenové v jednom z hotelů v New Yorku šlo s Vicousem vše z kopce. Sice tvrdil, že si vzhledem k drogovému opojení nepamatuje, kde v osudnou noc byl, ale i tak byl zatčen.

:. Sid Viciousfoto: Profimedia

Velmi záhy se pokusil Vicious o sebevraždu a skončil hospitalizován v nemocnici Bellevue. Po propuštění skončil ve věznici Rikers Island za přepadení. Vazba měla jednu výhodu, zbavila ho závislosti na heroinu. Bohužel jen na krátkou dobu. Když byl na počátku února 1979 propuštěn z věznice, vrátil se domů a od své matky okamžitě získal nějaký heroin. Ještě tu noc se předávkoval, už pouze jednou na krátký moment přišel k sobě a poté se mu zastavilo srdce. Jeho smrt v pouhých 21 letech, tak symbolicky uzavřela život obdivovaného feťáka.

Kurt Cobain (†27)

Frontman skupiny Nirvana byl hudební ikonou v době přechodu glam/pop rocku osmdesátých let k alternativnímu rocku let devadesátých. Píseň Smells Like Teen Spirit byla mnoha lidmi považována za jakousi hymnu "ztracené generace", tedy lidí narozených přibližně v letech 1965 až 1985. Někteří ho na počátku devadesátých let brali dokonce za nepsaného mluvčího mládeže a lidí do třiceti let, což na něj vyvíjelo velký psychický tlak.

:. Kurt Cobainfoto: Profimedia

Cobain se s tlakem médií vypořádával po svém, značným přísunem alkoholu a drog. Po letech depresí, chronické bronchitidy a podivných bolestí břicha spáchal v roce 1994 sebevraždu, když se ve svém domě v Lake Washington ve státe Seattle střelil do hlavy poté, co utekl z odvykacího centra v Los Angeles po jednom dni pobytu. Zemřel ve věku 27 let a nechal po sobě manželku Courtney Love a dceru Frances Bean Cobainovou.

Tupac Shakur (†25)

Černošský drsňák z Harlemu doplatil na rivalitu mezi hip hopovou scénou z východního a západního pobřeží USA. Když se na začátku devadesátých let začal stávat slavným, dostával se stále častěji do konfliktu se zákony. V roce 1993 byl obviněn ze sexuálního zneužívání jedné ženy a o rok později z útoku na svého bývalého zaměstnavatele. Téhož roku byl v lobby své nahrávací firmy postřelen (zasáhlo ho pět kulek) a okraden.

Kauza sexuálního zneužívání ho nakonec dostala za mříže, odkud vydal své hitové album Me Against the World, které zcela ovládlo aktuální hudební žebříčky. Shakur vinil ze střelby, která se odehrála roku 1994, některé další hip hopery, zejména pak svého bývalého kamaráda Biggieho Smallse. V této souvislosti mu také spílal ve skladbě Hit 'Em Up.

:. Tupac Shakurfoto: Profimedia

Osudného sedmého září 1996 projížděl skrz Las Vegas a při jízdě ho neznámý pachatel nejméně 12krát zasáhl střelnou zbraní. Tupac Shakur zemřel v nemocnici o šest dní později na vnitřní krvácení. Jeho jméno stále najdete v Guinnessově knize rekordů, jako nejprodávanějšího rapového umělce. Po celém světě se mu podařilo prodat více než 75 miliónů alb.

Brad Renfro (†25)

Renfro zemřel pouhý týden před Heathem Ledgerem. Svým hereckým debutem prošel ve snímku Nebezpečný klient po boku Susan Sarandonové a Tommy Lee Jonese. V roce 1996 si zahrál s Bradem Pittem, Dustinem Hoffmanem ve filmu Spáči. Renfro se stal velmi rychle teenagerskou hvězdou a dle kritiků měl v Hollywoodu velkou budoucnost. Problémy se zákonem, drogami a alkoholem značně jeho vyhlídky hatily.

:. Brad Renfrofoto: Profimedia

V prosinci 2005 byl Renfro zatčen během tajného zásahu proti drogovým dealerům v Los Angeles a záhy byl obviněn z držení heroinu. O něco později se přiznal k užívání heroinu a metadonu, čímž se "odsoudil" k tříleté podmínce. V roce 2006 nastoupil odvykací kúru, ale v roce 2007 porušil podmínku, když přestal chodit na hromadná sezení drogově závislých. Dne 15. ledna 2008 byl nalezen, po noci plné konzumace alkoholu, mrtev ve svém apartmánu v Los Angeles. Oficiální příčina smrti ještě nebyla stanovena.

Heath Ledger (†28)

Deset důvodů proč tě nenávidím, Patriot, Ples příšer či Pojídač hříchů - to byly první filmy, které uvedly Ledgera ve známost. Jeho hvězda pak vystoupala nejvýše ve snímcích Kletba bratří Grimmů a Zkrocená hora. V poslední době si stěžoval na přepracování a únavu. Dle mnoha lidí trpěl něčím, co se blížilo syndromu vyhoření.

:. Heath Ledgerfoto: Profimedia

Heath Ledger zemřel 22. ledna 2008 v New Yorku. Našli ho nahého v posteli, kde ležel po předávkování prášky. Ledger měl roztočeno několik filmů a jeho známí se shodují, že nešlo o sebevraždu. Jeho tělo prý pouze neuneslo dávky léků, kterými ho ničil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám