Hlavní obsah

Švejnar přednášel o svých prioritách

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Novináři v pondělí na tiskové konferenci Jana Švejnara okusili roli jeho studentů. Ekonom, který kandiduje na prezidenta, přednáší na univerzitě v Michiganu. Jako přednášku pojal i prezentaci svých priorit v případě, že by se prezidentem stal. Řekl mimo jiné, že doufá, že komunisté mu nakonec dají své hlasy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Švejnar na tiskové konferenci, kterou pojal jako vysokoškolskou přednášku.

Článek

Švejnar se novinářům představil netradičně, hlavní body svého sdělení totiž prezentoval v power pointu a celé setkání s novináři pojal v duchu univerzitní přednášky. Zatímco mluvil, pochodoval místnostní sem a tam a doplňoval své věty s pomocí tabulek a grafů, které promítal na tabuli. "Pokud budete mít otázky, kdykoliv se ptejte," oznámil novinářům.

Švejnar představil své tři pilíře. "Prezident by měl napomáhat dialogu na politické scéně, s politickými stranami a občanskou společností. Prezident by měl také být nadstranický, čitelný a férový, ktery reprezentuje něco všeobecného ve společnosti," řekl s tím, že je proti tomu, aby z Hradu bylo další mocenské centrum.

Třetím bodem je podle něj dívat se na budoucí výzvy. "Nejsme na konci druhé světové války, je třeba dívat se dopředu a ne do minulosti," řekl

Doufá, že mu komunisté dají hlas

Švejnara budou jistě volit poslanci Strany zelených, měl by dostat i hlasy sociálních demokratů. Komunisté Klause volit nechtějí, ale mají výhrady i ke Švejnarovi. "Věřím, že se KSČM nakonec dohodne, že jsem tím kandidátem, kterého by měli volit," uvedl kandidát na prezidenta.

Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal se Švejnarem o jeho zvolení na Hrad, nic mu ales jistotou nezaručil.foto: Právo/Lukáš Táborský

"Procházíme revolucí podobné té průmyslové," uvedl Švejnar s odkazem na změny v informačních technologiích a na světových trzích. Zároveň upozornil na hrozby jakými jsou rostoucí rozdíly mezí chudšími o bohatšími zeměmi a terorismus. "Budeme mít úplně novou generaci voličů, těm je třeba vyjít vstříc," poznamenal.

Prezidentský kandidát se zmínil také o svém dvojím občanství. Uvedl, že už dříve si vyžádal stanovisko ministerstva zahraničí Spojených států, v pondělí řekl, že jeho rozhodnutí je na spadnutí. Amerického občanství by se měl vzdát podle levicových politiků.

Švejnar by též podle svých slov chtěl přispět k tomu, aby Česko bylo úspěšnější a sebevědomější než dnes. "Chtěl by také striktně uplatňovat ústavu a průhledně postupovat po volbách," podotkl.

Podle některých politiků je Václav Klaus málo nadstranický a objektivní.

To bylo zřejmě narážkou na činnosti současného prezidenta Václava Klause, kterého mnozí kritizují z jeho politické angažovanosti a osobitého chování, kdy například již poněkolikáté odmítl jmenovat soudcem justičního čekatele Petra Langera i přes to, že mu to nařídil pražský městský soud.

ČSSD také Klause kritizovala za to, že pověřil opakovaným sestavením vlády předsedu ODS Mirka Topolánka a nedal tuto možnost šéfovi druhé největší partaje, tedy Jiřímu Paroubkovi.

Anketa

V čem by byl Švejnar lepším prezidentem než Klaus?
byl by více nadstranický
57,3 %
propagoval by více dialog mezi stranami
1,1 %
měl by modernější názory
10,7 %
v ničem, Klaus je lepší
30,9 %
Celkem hlasovalo 4032 čtenářů.

Reklama

Související články

Švejnar: Zemanova vlivu se nebojím

Prezidentský kandidát Jan Švejnar si nemyslí, že by kvůli nynějším vyjádřením expremiéra Miloše Zemana ztratil hlasy některých sociálnědemokratických poslanců...

Výběr článků

Načítám