Hlavní obsah

V podhůří Jizerských hor a Krkonoš hrozí povodně

Právo, Novinky, rei, fk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v sobotu varování před hrozícími povodněmi v podhůří Jizerských hor a Krkonoš. Od sobotního do pondělního večera se tam čeká zvýšený přísun dešťových srážek. Ke vzestupu hladin řek navíc přispěje odtávání sněhu z vyšších poloh.

Článek

Meteorologové vyhlásili povodňovou bdělost, jež představuje nízký stupeň nebezpečí. Vzestup hladin se očekává na většině toků.

„Od západu proudí na naše území teplý oceánský vzduch. Severně od našeho území se bude vlnit frontální rozhraní a srážkami ovlivňovat zejména severní části Čech,“ prohlásil ČHMÚ.

Nejintenzivnější vzestupy jsou předpovídány v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Na horní Jizeře, Lužické Nise a na Smědé se očekává ojedinělé dosažení prvního povodňového stavu.

 „Srážkové úhrny do nedělního rána by mohly dosáhnout v severních horských  oblastech většinou od 10 mm do 30 mm, ojediněle až do 40 mm. Přibližně  stejné množství očekáváme i do pondělního rána. Na ostatním území se   očekávají úhrny od 1 mm do 10 mm srážek,“ dodal ústav.

Meteorologové dodávají, že vlivem vysokých teplot budou i na horách srážky dešťové. Teplý vzduch má doprovázet západní vítr, který může na horách dosáhnout až 90kilometrové rychlosti.

Lyžaře teplo neodradilo

I přes oteplení vyrazila v sobotu řada milovníků zimních sportů do horských středisek. V Krušných horách teploty nad nulou zatím kvalitu sněhu moc neovlivnily. V Beskydech však prší a sníh je mokrý.

Níže položená střediska Beskyd jsou nyní zcela bez přírodního sněhu, nejvíce ho má Lysá hora, kde meteorologové naměřili 45 centimetrů.

Ani v areálech, kde stříkají na sjezdovky umělý sníh, by ale lyžaři podle horské služby neměli přeceňovat své síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám