Hlavní obsah

Clintonová zůstává ve hře o Bílý dům, v New Hampshiru vyhrála

MANCHESTER
Aktualizováno

Primárky v americkém státě New Hampshire mezi demokraty těsně vyhrála senátorka za stát New York Hillary Clintonová a po nečekané prohře z Iowy zůstává vážnou kandidátkou na křeslo v Bílém domě. Její rival Barack Obama skončil druhý. V táboře republikánů zvítězil podle očekávání arizonský senátor John McCain před bývalým guvernérem Massachusetts Mittem Romneyem.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Clintonová získala 39 procent voličských hlasů, zatímco Obama 37. McCain získal 37 procent hlasů, Romney o pět procent méně.

„Naslouchala jsem vám a nalezla vlastní hlas. Pojďme teď společně zajistit Americe takový návrat, jaký mi teď zajistil New Hampshire,“ řekla Clintonová svým příznivcům po sečtení dvou třetin hlasů.

Pro manželku amerického exprezidenta byly volby v New Hampshiru ještě důležitější, než pro senátora z Illinois Obamu. Minulý týden Clintonová výrazně ztratila v prvních nominačních shromážděních v Iowě a odborníci se shodovali, že v případě podobné porážky v New Hampshiru by měla na křeslo v Bílém domě jen mizivou šanci.

Hillary Clintonová se s manželem Billem a dcerou Chelsea radují ze senátorčina vítězství v New Hampshiru.foto: ČTK/AP

Výhledy Clintonové před úterními volbami přitom nebyly nijak veselé, senátorka na Obamu v posledních průzkumech ztrácela deset i více procent. Obama navíc na plné čáře vyhrál první hlasování ve vesnici Dixville Notch .

Obama, který ji podlehl jen těsně, ji poblahopřál ještě před zveřejněním definitivních výsledků: „Chci gratulovat senátorce Clintonové za tvrdě vybojované vítězství tady v New Hampshire. Vykonala neobyčejnou práci, hlasitě ji zatleskejte,“ vyzval Obama.

Z republikánů nejoblíbenější válečný veterán

To v táboře republikánů se předvolební předpovědi o McCainově vítězství naplnily. Senátor za Arizonu v New Hampshiru porazil bývalého guvernéra Massachusetts Mitta Romneyho, který po neúspěchu minulý čtvrtek v Iowě vkládal do New Hampshiru mimořádné naděje.

John McCain slavil vítězství.foto: Reuters/Mike Segar

Romney těsně po volbách zopakoval své výhrady vůči současnému Washingtonu a varoval před tím, aby občané vyslali do voleb člověka, který je těsně spjatý s nynější washingtonskou politikou, čímž nepřímo napadl svého rivala McCaina.

Čtěte také podrobné profily dalších republikánských kandidátů:
Mitt Romney
Mike Huckabee

Ještě před skončením hlasování Romney prohlásil, že i pokud obsadí druhé místo, bude v souboji o nominaci pokračovat. Podobně jako Romney vyjádřil odhodlání setrvat v kampani i bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, který podle televizních odhadů zřejmě v New Hampshiru obsadil třetí příčku. V celostátních průzkumech ovšem předstihl dosud prvního bývalého starostu New Yorku Rudolpha Guilianiho, který v New Hampshiru pravděpodobně skončil čtvrtý.

Vítězové se střetnou v listopadu

Z kolotoče primárek vzejde v každé straně jeden kandidát, z nichž voliči 4. listopadu vyberou příštího prezidenta. Zvítězí-li Clintonová, stane se první prezidentkou USA v dějinách. McCain by zase byl historicky nejstarší osobou zvolenou do Bílého domu.

Výsledky primárek v New Hampshiru
Demokratická strana
KandidátPočet hlasůHlasy v procentech
Hillary Clintonová112 40439
Barack Obama104 81537
John Edwards48 69917
Bill Richardson13 2695
Dennis Kucinich3 8911
Republikánská strana
KandidátPočet hlasůHlasy v procentech
John McCain88 71337
Mitt Romney75 67532
Mike Huckabee26 91611
Rudy Giuliani20 3449
Ron Paul18 3468
Fred Thompson2 9551
Duncan Hunter1 1921

Primárky v New Hampshiru

Mají pro další průběh nominačního procesu mimořádný význam, protože jsou prvním testem mezi skutečnými voliči, zatímco při volebním shromáždění v Iowě hlasovali zejména straničtí aktivisté.

Mají pro další průběh nominačního procesu mimořádný význam, protože jsou prvním testem mezi skutečnými voliči, zatímco při volebním shromáždění v Iowě hlasovali zejména straničtí aktivisté.

Odměnou vítězům je zvýšená popularita na začátku volebního procesu, větší pozornost médií i ochota sponzorů, kterou v dalších nominačních kolech zpravidla s úspěchem zúročí.

Reklama

Související témata:

Související články

Podoba amerických primárek

Kandidát na prezidenta USA vzejde ze stranických primárních voleb. Jejich podoba se liší stát od státu. Někde jde o volby, někde o stranická shromáždění nebo...

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám