Hlavní obsah

Při pádu malého letadla zahynulo pět Čechů

ČTK, aš, Novinky, ČTK, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV
Aktualizováno

Na Ukrajině se v neděli zřítilo malé letadlo letící z Hradce Králové. Havárie stroje Beechcraft C90 s německou imatrikulací si vyžádala pět obětí. Zastupitelský úřad v Kyjevě potvrdil, že mezi oběťmi jsou občané České republiky.

Článek

"Mohu potvrdit jména pasažéřů. Všichni byli čeští občané. Víme také, odkud a kam letadlo letělo," řekl Ondřej Morávek z konzulárního oddělení českého zastupitelského úřadu v Kyjevě.

Podle ukrajiské agentury Unian bylo na palubě stroje celkem pět osob, z toho tři pasažéři a dva piloti. Podle Unianu se jednalo o obchodní let, stroj Beechcraft C 90 patřil českému majiteli, společnosti Minib.

"Na palubě se nacházel zástupce české společnosti Minib, pan Novák narozený v roce 1958, jeho žena narozená v roce 1962, další žena narozená v roce 1973 a dva piloti," řekla mluvčí ukrajinského Státního leteckého úřadu Natalija Aljušinová agentuře Unian. Její slova potvrdil i Daniel Tuček z hradeckého letiště.

Stroj spadl u letiště

Neštěstí potvrdilo ukrajinské ministerstvo pro mimořádné události. Uvedlo, že se stroj zřítil před přistáním u ukrajinské metropole poblíž letiště Žuljani. Nad Kyjevem v době neštěstí prý byla hustá mlha.

Podle Nestora Šurfrice z Ministerstva pro mimořádné události se stroj ztratil z obrazovek radarů kolem 17. hodiny a spadl z výšky 2,5 kilometrů asi tři sta metrů od letiště na pole sovchozu Sovki. Po dopadu stroj začal hořet. Podle jedné zaměstnankyně letiště stroj podle očitých svědků vybuchl už ve vzduchu při přistávacím manévru.

Jednalo se o charterový let z ČR. Podle českého velvyslanectví v Kyjevě stroj letěl z Hradce Králové do Kyjeva a zřítil se v 17:08. Zastupitel to uvedl v České televizi. 

Stroj typu Beechcraft C90 Foto: www.executivebeechcraft.com

Velvyslanectví čerpá informace z Ministerstva pro mimořádné události. Šurfric uvedl, že žádná z obětí není ukrajinské národnosti. Mluvčí letiště ještě uvedl, že stroj neřídili ukrajinští piloti.

V letadle byli lidé z vedení společnosti Minib

Stroj od americké firmy Beechcraft C90 měl podle České televize neměckou imatrikulaci. Byl určen pro dva piloty a čtyři cestující.

Letadlo by mohlo podle některých informací patřit soukromé letecké firmě Fun Air z Karlových Varů. Právě ta letos svůj letecký park rozšířila o stroj Beech C90B s německou imatrikulací D-IBDH. Přeregistrován a zapsán do leteckého rejstříku ČR měl být letoun až v roce 2008. Majitele společnosti Miroslav Jägera nebylo možné kontaktovat, jeho telefon se hlásil jako nedostupný. Podle Daniela Tučka z hradeckého letiště byl Jäger s největší pravděpodobností na palubě.

Havarované letadlo značky Beechcraft C90 odstartovalo po 13:30 z letiště v Hradci Králové, řekl Daniel Tuček z vedení společnosti Gemini Port, která hradecké letiště provozuje. "Šlo o soukromý let. Při odbavení na letišti v Hradci Králové bylo vše v pořádku," řekl Tuček.

Fima Minib je nadnárodní společností, zabývající se výrobou topení a nástěnných i podlahových konvertorů. Pobočky má v Anglii, Irsku, Německu, České republice, Maďarsku, Rusku a Rumunsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám