Hlavní obsah

Topolánek v Innsbrucku lyžoval, tvrdí svědek

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v rakouském Innsbrucku podle očitého svědka skutečně lyžoval. To by nebylo nic zvláštního, nebýt však toho, že se tak stalo po mezipřistání s vládním speciálem, který vezl předsedu vlády z oficiální návštěvy bulharské Sofie do Prahy. Premiér tvrdí, že důvodem zastávky byla schůzka s českým velvyslancem Janem Koukalem.

Článek

Server Týden.cz údajně našel svědka, jenž prý Topolánka viděl na svahu v zimním středisku Sölden zhruba 80 kilometrů od Innsbrucku. Setkání se odehrálo před dvěma týdny v neděli, tedy dva dny poté, kdy premiér přiletěl do Rakouska.

Svědek, novinář Jan Dušek, uvedl, že v söldenském hotelu Central hovořil s Topolánkem oblečeném v lyžařské výstroji. Předsedu vlády prý doprovázel nakrátko ostříhaný muž a dvě dospívající děti. Deník Blesk dříve přinesl zprávu, že s Topolánkem byl v Alpách lyžovat poradce Marek Dalík, který popisu muže s krátkým sestřihem odpovídá.

Pohodlnější by to bylo v Praze

Podle původního stanoviska úřadu vlády se mezipřistání vládního speciálu v Innsbrucku při letu z bulharské Sofie uskutečnilo proto, že Topolánek potřeboval s velvyslancem Koukalem probrat neodkladné otázky.

Pro Koukala by ovšem bylo mnohem výhodnější, kdyby se s premiérem setkal v Praze. Na schůzku jel totiž z Vídně, která je od Prahy vzdálená 270 kilometrů a od Innsbrucku 480 kilometrů. Po innsbrucké schůzce s Topolánkem navíc Koukal stejně ihned odjel do Prahy na další jednání. Server mimo to upozornil, že premiér se s Koukalem setkává pravidelně, zhruba jednou za měsíc.

Zastávka v Rakousku mohla prodražit vládní let až o 150 000 korun. Opoziční ČSSD považuje Topolánkovu cestu za důkaz sílící arogance vládních politiků a vyzvala premiéra, aby se veřejnosti omluvil a zaplatil náklady "výletu do Innsbrucku". ČSSD chce také věc nechat přezkoumat kontrolním výborem sněmovny a poslanci strany se na mezipřistání zeptají i při pravidelných interpelacích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám