Hlavní obsah

Tusk je chladnější k americkým antiraketám v Polsku

Novinky, ČTK, International Herlad Tribune
VARŠAVA

Nový polský premiér Donald Tusk z liberální Občanské platformy sdělil, že otázka umístění amerických antiraket na polském území je otevřená, ale že pro bude jeho vláda pouze v případě, že antirakety zvýší bezpečnost Polska. Také míní rozmístění antiraket konzultovat s EU.

Článek

"Jestliže se rozhodneme, že protiraketová obrana jednoznačně zvýší bezpečnost Polska, tak budeme otevřeni jednáním," řekl Tusk. Dodal však, že o tématu v tom případě míní sladit stanovisko s postojem EU. "Jestliže se rozhodneme společně na jednáních s našimi partnery v Evropské unii a NATO, že to není jednoznačný projekt, tak o něm budeme ještě přemýšlet.," uvedl Tusk.

Liberální Občanská platforma chce být podle Tuska důraznější v jednání se Spojenými státy, než byla doposud vládní strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského. Již v předvolební kampani PO slibovala, že hodlá klást Spojeným státům v otázce protiraketové základny tvrdší podmínky a požadovat větší bezpečnostní záruky.

Od odstupujícího premiéra Jaroslawa Kaczyńského a jeho dvojčete, prezidenta Lecha Kaczyńského, kteří doposud byli nakloněni americké nabídce, by se Tusk rád dozvěděl všechny podrobnosti k dosavadním rozhovorům mezi Washingtonem a Varšavou.

Polsko chce zlepšit vztahy s EU

Tuskovo prohlášení souvisí s ohlášenou změnou politiky Polska, které se po jeho nástupu k moci staví otevřeněji k Evropské Unii.

Občanská platforma a příští vláda budou pokračovat ve strategii úzkých vztahů s USA. V tom nebude žádné překvapení," řekl, ale dodal, že míní zlepšit vztahy s EU.

Odklon o čistě proamerické politiky také naznačuje plán stažení polských vojáků z Iráku. Zvažuje kvůli ekonomické situaci Polska misi ukončit v roce 2008, i když je ochoten se v regionu dál angažovat, ovšem jiným způsobem, což by se mělo projednat na konzultacích s Washingtonem.

Tusk naznačuje konec plánu plynovodu v Baltu

Tusk oznámil, že Německo a Rusko možná brzy ustoupí od současné podoby plánu vybudovat plynovod pod hladinou Baltského moře, který povede z Ruska do Německa a obejde Polsko. Podle něj jsou důvodem obavy zemí na pobřeží Baltu.

"Tento projekt nebyl dobře připraven," uvedl Tusk podle agentury Reuters. "Doufám, a již jsem slyšel nějaké signály, že v nejbližší budoucnosti investoři projektu budou připraveni korigovat jej," uvedl Tusk bez podrobnosti, jak má vypadat změna plánu ani odkud informace má.

Reklama

Výběr článků

Načítám