Hlavní obsah

Nejzdravější je sálavé teplo

Krby mají své nepřekonatelné přednosti, dokáží každý interiér zútulnit a krásně prohřát. O nich a o trendech a vývoji v tomto zajímavém oboru je následující rozhovor s prezidentem Cechu kamnářů Pavlem Ryndou.

Článek

Jaký vývoj zaznamenaly krby v posledních letech?

Od devadesátých let minulého století u nás došlo k velkému vzestupu popularity krbů. Po krbech ze šamotových cihel, které tu dominovaly v šedesátých letech, a které byly spíše jakýmsi neekonomickým ohništěm, se naskytla možnost pořídit si výkonné ocelové nebo litinové krbové vložky.

Chci ale upozornit, že běžné krbové vložky s průduchy představují krátkodobé alternativní topení produkující konvekční (proudivé) teplo, které může být velmi nepříjemné pro alergiky a astmatiky, takže ho doporučuji spíše chalupářům, ale už ne tolik do rodinných domků pro trvalé vytápění.

K tomuto účelu slouží kachlové nebo omítané krby se speciálními vložkami a tahovými systémy, kdy krb pracuje na principu kachlových kamen, tzv. hypokaust systému, kde nerozvádíme teplý vzduch, ale ohříváme celá tělesa nebo stěny, které vydávají sálavé teplo, jež působí na člověka příznivě.

Jak důležitý je pro účinnost krbu komín?

Velmi důležitý. Největší problém je, když přijde zákazník vybírat topidlo a už má hotový komín. V drtivé většině takových případů je totiž komín poddimenzován a má malý průduch. Minimální průměry průduchu pro krb jsou dvě stě milimetrů. Výška komínu by pak měla dosahovat, pěti, šesti metrů od zaústění topidla.

Jaká je estetická funkce krbu z hlediska použitých materiálů?

Záleží na prostředí, v němž krb je zasazen. U chalupových krbů zákazníci většinou preferují pískovcový nebo vápencový obklad s dřevěným nebo kamenným trámem.

U rodinných domků a modernějších staveb volí hladší materiály, to znamená omítaný krb s žulovými nebo mramorovými prvky. Někteří zákazníci se rozhodnou pro kachlový obklad, protože kachle plní široké estetické funkce od rustikálního vzhledu až po moderní design.

Jak určit optimální kapacitu krbu vzhledem k velikosti místnosti?

Výpočet vždycky vychází z velikosti vyhřívaného prostoru. Je důležité si uvědomit, že každý kilowatt výkonu přináší zákazníkovi nejen teplo, ale také spotřebu paliva.

Takže máme-li místnost řekněme 40m2 s výškou maximálně tři metry, aby se to dobře počítalo, získáme prostor 120m3, na jehož vytopení by bohatě stačila čtyř kilowattová vložka. Lidé si však často říkají, ať mám raději rezervu, a nedomýšlejí už, že ta rezerva se odrazí ve zvýšené spotřebě paliva a provoz krbu se tím pádem prodraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám