Hlavní obsah

Horké počasí lednicím nesvědčí

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parném létě je lednice jedním z nejoblíbenějších domácích spotřebičů. Navštěvujeme ji poměrně často, ať už si jdeme pro vychlazený nápoj, kostky ledu či naopak do mrazícího boxu přidáváme zmražené ovoce pro pozdější upotřebení.

Článek

Vyšší teploty mají negativní vliv na staré chladničky, horko pro ně představuje větší zátěž. Lidé radší volí koupi nové chlaničky s nižší energetickou náročností, než opravu staré a více energeticky náročné chladničky

"Nejvíce prodávané jsou kombinované chladničky s mrazákem dole v celkovém objemu cca 300 l. Dále velmi oblíbené- zejména u starších lidí - jsou dvoudvéřové s mrazákem dole o celkovém objemu cca 250 l, říká Roman Kantor z firmy BEKO.

Prostorné mrazící boxy iocení zejména rodiny s malými dětmi. Foto Electrolux

Na své místo

Správné skladování potravin v chladničce se vyplatí nejen v horkých dnech. Stále platí, že do lednice bychom neměli dávat čerstvě uvařené jídlo - ještě teplé.

"Při skladování potravin v běžné současné chladničce s automatickým odmrazováním je třeba hlavně rychle zapomenout na starý zažitý zvyk pocházející od chladniček s výparníkem, že nejnižší teplota je nahoře - dříve tedy pod výparníkem-mrazákem.

Moderní chladničky mají i speciální zásuvky pro skladování ovoce. Foto Amica

"Nejnižší teplota je v chladničce dole a od této skutečnosti je třeba odvíjet i uložení potravin," říká Tomáš Chvála z firmy BEKO.

Průměrná teplota v chladničce by měla být cca 5-6°C. Pro hrubou orientaci lze uvažovat tuto teplotu ve střední části chladničky a v každé polici směrem nahoru bude teplota o 1-2°C vyšší, v každé polici směrem dolů naopak nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám