Hlavní obsah

Myčka - nová nejlepší kamarádka

Novinky, Eva Rajlichová

Myčka nádobí patří k těm nejsympatičtějším domácím pomocníkům, zbavuje nás jedné z nejúmornějších domácích povinností. Stačí otevřít dvířka, naskládat nádobí dovnitř a zapnout požadovaný program. Ale počítejte s tím, že místo dohadů o to, na čí ruce padne tentokrát mytí nádobí, se budete časem přít o to, kdo bude nádobí z myčky vyndavat a uklízet.

Článek

K dostání jsou standardně myčky šíře 60 cm (pro 12 sad nádobí) a šíře 45 cm (pro 9 sad nádobí)."Volba velikosti je poměrně jednoduchá. Pokud má domácnostitři a více osob a zákazník není omezen prostorem, pak doporučuji vždy volit myčku šíře 60 cm," říká Tomáš Chvála z firmy BEKO.

Sklenice, talíře, hrnce i příbory mají v myčce své místo. Foto Miele

Do nově budovaných nebo renovovaných kuchyní se zpravidla umísťují spotřebiče vestavné, jelikož je zde možnost připravit potřebné rozvody vody a energie.

Mnoho lidí má stále myčku v povědomí jako spotřebič, který sice ušetří práci, ale na druhou stranu je takové mytí nádobí "drahé", hlavně co se týče spotřeby vody a elektřiny. Za teplou vodu v domácnosti se ale platí, a to je pádný argument pro myčku.

Myčka je dnes již samozřejmou součástí kuchyně. Foto BEKO

"Budeme-li mýt 12 sad nádobí v průměrné myčce, pak nám postačí cca 16 litrů studené vody a myčka spotřebuje 1,05 kWh energie a zhruba 20 minut nám bude trvat než nádobí do myčky naskládáme a po umytí vyndáme. Budeme-li mýt 12 sad nádobí ve dřezu, pod tekoucí vodou, spotřebujeme cca 103 litrů teplé vody, na jejíž ohřátí bude potřeba 2,50 kWh energie a mytí nám bude trvat přibližně 80 minut, " vypočítává Tomáš Chvála.

Samostatně stojící spotřebiče se dají umístit kamkoli - pokud to rozměry kuchyně umožňují. Foto Miele

Hygiena a nadstandardní funkce

Velkou výhodou myček je také to, že nádobí je umyté důkladněji. Teplota vody při mytí ve dřezu zpravidla dosahuje maximálně 43°C. Myčka je schopna umýt nádobí ve vodě o teplotě 70°C.

Podle Tomáše Chvály se vyplatí zaměřit se také na užitečné nadstandardní funkce. Mezi ty, které vám ušetří práci patří např. Automatický program - myčka automaticky přizpůsobí program podle míry zašpinění nádobí.

Vestavná myčka s nerezovým panelem a s ovládáním shora se mimo jiné chlubí tichým provozem. Foto BSH domácí spotřebiče

Hojně využívaný je i "Odložený start", myčku pak můžete zapnout např. v době, kdy je levnější elektrický proud (noční proud). A velmi užitečná je také funkce rychlé mytí, v případě potřeby můžete být nádobí umyté cca za 20 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy pro moderní vaření

Kuchyňské nádobí by mělo splňovat celou řadu požadavků, především být praktické a skladné. Nabídka trhu je bohatá, stačí si jen vybrat...

Digestoř - design a funkčnost v jednom

Digestoře jsou neodmyslitelnou součástí varného centra. Zbavují kuchyň nežádoucího pachu a páry vznikající při přípravě pokrmů. Zajišťují cirkulaci a kvalitu...

Výběr článků

Načítám