Hlavní obsah

Jídelní stůl je nenahraditelný společník

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Zmenšené kuchyně, které byly obvyklé ve starší zástavbě, nahradily prostornější jídelny nebo jídelní kouty v obývacím pokoji. Spolu s tím se zvýšily i nároky na kvalitu a estetickou hodnotu jídelního stolu. Jídelní stůl je plnohodnotnou součástí interiéru a jako takový si zaslouží naši maximální pozornost.

Článek

Nejběžnějším je obdélníkový jídelní stůl o rozměrech 75x140x90 cm. Kdybychom chtěli mít k sobě blíž, zvolíme kulatý stůl. Děti se neotlučou o hrany a prostor nabude jiného rázu. Ideální má rozměr 73x105 (120) cm s masivní nohou uprostřed desky, ukotvenou ve slitinovém podstavci.

Pořádáme-li pravidelně velkou rodinnou sešlost, užijeme rozkládací stůl. K němu se pohodlně usadí i více než 8 stolovníků. Zásadou je, aby rozkládání šlo pokud možno snadno. 

Zvláštní kapitolou je stůl pro malé stolování. Zpravidla je to úzká deska přistavená ke stěně nebo vyvýšený barový pult. Deska může být pevně ukotvená nebo jen mobilní, sklopná. Přistavujeme k ní lehké židličky, někdy vyšší, to v souvislosti s výškou umístění desky.

Praktickou stránku takového malého příležitostného stolování oceníme v domácnostech, kde jsou malé děti. Servírujeme jim sem přesnídávky, anebo když jsme zvyklí doma ve všední den snídat, jak se říká, v poklusu. Zmenšený vyvýšený stůl nám umožňuje rychlé a pohodlné občerstvení.

Ideální velikost

Způsob, jakým přistupujeme ke stolování, do určité míry poukazuje na míru kulturní vyspělosti jednotlivce nebo kolektivu. Nejen správné používání příborů a vybrané chování, ale také styl posedu, jaký zaujmeme při jídle, o nás hodně napoví. Chceme-li zdravě a kultivovaně sedět, měli bychom ale mít i stůl patřičných parametrů, takový, který umožňuje pohodlný a vzpřímený sed, a u něhož budeme cítit dostatek prostoru vedle sebe.

Velikost stolu volíme podle počtu pravidelných členů domácnosti. Žijeme-li čilým společenským životem, pořídíme si rovnou velký stůl. Jinak, pokud očekáváme občasné návštěvy, třeba rodinné narozeninové sešlosti, užijeme spíš stůl skládací. Běžně je malý a jen občas ho rozložíme do plné velikosti. 

Hezká kombinace tvarově čistého stolu s židlemi s barevnými sedáky. Foto: Archiv DůmBydlení

Na jednu osobu počítáme s plochou stolu asi 60x40 cm. Počítáme přitom s prostorem pro lokty normálně vzrostlé osoby a také s plochou, kterou běžně zaberou konzumované potraviny.

Stůl pro čtyři osoby mívá desku velkou 120x80 cm, ovšem bude-li větší, bude se nám i ostatním stolovníkům u něj lépe sedět. Plochu stolu také můžeme zvětšit přídavným stolkem stejné výšky, nebo stranou přistavíme menší odkládací stolek. 

Celokožené židle s masivním stolem působí luxusně.  Foto: Archiv DůmBydlení

Stejně jako velikost stolu je důležitá i výška desky od podlahy. Je výhodné vybírat stůl společně se židlemi a odzkoušet si, zda máme nad koleny dostatek volného prostoru nezbytného pro pohodlné sezení. Prostor potřebujeme i k usedání a vstávání.

Některé stoly nemají jen desku, ale pod ní je masivní rám. Výška tohoto rámu může být kamenem úrazu. Proto se nesmíme stydět v obchodě si stůl jak se patří odzkoušet, abychom se později cítili dobře.

Cena je rozhodující

Jídelní stoly pořídíme již od 500 korun. Velké rozkládací jídelní stoly koupíme až za 10 tisíc. Cena se pohybuje od požadavku velikosti, použitých materiálů a také, zda jde o stoly rozkládací.

Tento stůl s odlehčenými židlemi je vhodný pro malý moderní byt. Foto: Archiv DůmBydlení

Častým doplňkem jídelních stolů jsou praktické servírovací stolky. Jejich pomocí zvětšíme plochu pro servírování jídla, ale řešíme i problém, kam s použitým nádobím během stolování. Servírovací stolky jsou buď jednoduché, nebo s dalšími odkládacími plochami pod hlavní deskou.

Kvalitní materiál

Je možné sledovat trend návratu k přírodním materiálům, k masivu nebo odlehčeným formám, tedy k dýhovaným materiálům. Poptávka je po stolech z běleného dubu nebo buku mořeného na tmavě hnědou barvu. Používají se dřeva jako javor nebo smrk. Módní je stále kombinace dřeva s ušlechtilou ocelí nebo nerezem. Nohy se dělají z masivu a stolové desky z odlehčených dýhovaných materiálů. V poslední době je patrný návrat k jednoduchým tvarům a formám bez složité profilace. Náročné uživatele uspokojí stůl se skleněnou deskou v dřevěném rámu, nebo jen hladký.

Důležitým kritériem při výběru materiálu je snadná údržba. Dřevěné části čistíme prostředky přímo k tomu určenými, kovové pravidelně leštíme, aby neztratily lesk. Jestliže je deska stolu skleněná, je bezpodmínečně nutné udržovat ji stále dokonale čistou. Každá šmouha, každý otisk prstu nebo kolečko od sklenky ruší dokonalý vzhled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám