Hlavní obsah

Bush dostal peníze na Irák bez termínu odchodu

Novinky, ČTK, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily zákon, který zajišťuje financování amerických vojenských operací v Iráku a v Afghánistánu, aniž by stanovoval termín pro odchod vojsk domů. Přijatý zákon je kompromisem, poslanci do jeho textu zařadili i seznam požadavků vůči irácké vládě a rovněž v něm vyčlenili částku na pomoc obětem předloňského hurikánu Katrina.

Článek

Prezident kompromis uvítal. "Schválením tohoto zákona členové obou politických táborů dali na vědomí našim oddílům, Iráčanům i našim nepřátelům, že je naše země podpoří v těžkých časech," řekl George Bush, který ještě musí zákon podepsat. Sněmovna reprezentantů Kongresu ovládaná demokraty přijetím zákona ustoupila republikánskému prezidentovi, zvláště když se jim dříve nepodařilo prosadit harmonogram odchodu USA z Iráku. [celá zpráva]

Pro zákon zvedlo ve čtvrtek ve Sněmovně reprezentantů ruku 280 poslanců, proti bylo 142. V Senátu, kam byl zákon obratem postoupen, získala norma 80 hlasů proti 14. Zákon počítá s přidělením 120 miliard dolarů (asi 2530 miliard Kč) na operace v Iráku a Afghánistánu až do letošního září.

Svůj ústupek si ale poslanci "osladili" tím, že do textu zákona zařadili seznam požadavků vůči irácké vládě. Navíc stanovili, že součástí poskytnuté sumy jsou i prostředky na pomoc postiženým katastrofami, například jižním státům zasaženým hurikánem Katrina. Z přidělených 120 miliard dolarů se pro tento účel počítá asi s 24 miliardami, píše agentura DPA.

Bush očekává intenzivní boje, dalších šest mrtvých Američanů

Tento bod je zřejmě součástí dosaženého kompromisu, protože i Bush projevuje ochotu zvýšit tlak na Iráčany a míní je přimět k tomu, aby pokročili na domácím politickém poli. Při čtvrteční tiskové konferenci v Bílém domě vyzval iráckou vládu, aby "vykázala reálný pokrok" ve stabilizaci země. Na druhé straně zdůraznil, že americké jednotky jsou v Iráku na pozvání irácké vlády.

"Je to suverénní země. Až nám řeknou 'odejděte', tak odejdeme," uvedl Bush. Současně prezident pro nejbližší dobu předpověděl silné boje. "Očekáváme intenzivní boje během týdnů a měsíců, které přijdou. Měsíc srpen by mohl být velmi tvrdý, protože povstalci se pokusí zabít tolik nevinných lidí, kolik jen bude možné, aby ovlivnili debatu v USA," řekl s narážkou na další rozpravy o americkém postupu v Iráku. 

Americké ztráty v Iráku v posledních dnech narůstají denně. Pentagon v pátek ohlásil ztrátu dalších šesti vojáků. V květnu tak v této blízkovýchodní zemi zemřelo nejméně 88 amerických vojáků. Minulý měsíc zemřelo v Iráku 104 Američanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám