Hlavní obsah

Vzduch pod kontrolou

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybíráme si jídlo, vybíráme si pití i oblečení, co si ale nevybereme, to je vzduch, který dýcháme. Díky zvlhčovačům ale může být pro naše plíce podstatně příznivější.

Článek

Pohoda v bytě nebo na pracovišti je závislá nejen na teplotě, ale také na vzdušné vlhkosti. V zimních měsících ale díky vytápění ústředním topením relativní vzdušná vlhkost klesá a spolu s tím se zhoršuje klima.

Doporučená vlhkost

Lékaři doporučená vlhkost v bytě se pohybuje mezi 40-50 procent. V některých bytech, a to hlavně v topné sezóně, klesne vzdušná vlhkost až na 20 procent. Ze zdravotního hlediska je to naprosto nepřijatelné. Dochází k nepříjemnému škrábání v krku a zvýšenému pocitu žízně. Sliznice dýchacích cest se vysušují a přidává se dráždivý kašel.

Organismus se stává citlivějším a snáze podléhá chorobám z nachlazení, dostaví se chronická rýma, bronchitida i úporná laryngitida. Dalším nepříjemným projevem jsou suché a rozpraskané rty, trpí pokožka těla, vysychá a rychleji se na ní projevuje stárnutí - vrásky. Použití zvlhčovače se doporučuje konzultovat s odborným lékařem, protože ne vždy je jeho užití naprosto vhodné a ideální.

Suchý vzduch škodí nejen organismu. Trpí jím i zařízení. Hlavně dřevěný nábytek, který vysychá více, než je žádoucí. Neprospívá ani hudebním nástrojům.

Zdravé odpařování

Dříve se používaly nádobky naplněné vodou. Ty se zavěsily na radiátor a vlivem poměrně nízké pokojové teploty se voda odpařovala do místnosti. Z hygienického hlediska je tento způsob nevhodný, protože se ve stojaté vodě množí bakterie a plísně. Ty se spolu s párou dostávají do ovzduší, dýcháme je a tím si přivozujeme zdravotní problémy.

Proti tomu odpařovače, které vodu odpařují, vysokou teplotou spolehlivě zahubí veškeré choroboplodné zárodky. Ale ani ultrazvukové, ani mechanické odpařovače nedokážou dokonale zahubit veškeré mikroorganismy, které se ve vodě vždy vesele množí. Proto se přidávají dezinfekční prostředky, které riziko minimalizují.

Umístění zvlhčovače

Na vhodném umístění do značné míry závisí účinnost zvlhčovače. Nikdy ho nestavíme na nábytek. Ideální je umístění na podlaze. Také vzdálenost od okna je zásadní. Měla by být co největší, aby proudění vzduchu nesnižovalo výkon zvlhčovače. Ale jen v naprosto uzavřené místnosti plní zvlhčovač zcela a beze zbytku svoji funkci.

Bezchybný provoz

Kvalitní přístroje mají regulátor vlhkosti, kterým podle potřeby zvyšujeme nebo snižujeme výkon. Abychom dosáhli maximální účinnosti, potřebujeme, aby zvlhčovač pracoval nepřetržitě a bez přestávek, přičemž musíme pravidelně kontrolovat stav naplnění. Spolu s investicí do zvlhčovače je dobré pořídit si i měřič vzdušné vlhkosti. Máme tak přesnou kontrolu a můžeme zvlhčovač optimálně nastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám