Hlavní obsah

V letohrádku vystavují porcelán císařů i prezidentů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šest let trvající rekonstrukci se 31. května otevřou dveře do Letohrádku královny Anny. K vidění tady bude unikátní výstava Porcelán na Pražském hradě, která ukáže stolování Habsburků i českých prezidentů. Shromážděno je tu celkem 700 předmětů.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Dlouhá tabule je prostřená porcelánem habsburských monarchů i socialistických prezidentů.

Článek

Náročná rekonstrukce Letohrádku královny Anny, kterému Pražané přezdívají Belvedér, sice ještě není zcela u konce, ale v interiérech bude až do 11. září k vidění výstava, která ohromí nejen milovníky porcelánu.

„Letohrádek dostal novou fasádu, bílou vystřídala béžová, opravila se izolace a odvodňovací kanály. Na rok 2012 je ještě naplánovaná oprava střechy,“ řekl k rekonstrukci, která dosud vyšla na 50 miliónů korun, mluvčí hradní kanceláře David Šebek.

Stolování Habsburků

Interiéry letohrádku, který se tyčí nad Prahou téměř 460 let, jsou ovšem stejně exkluzívním prostorem jako předměty, které jsou tu nyní vystaveny. „V takovém rozsahu se porcelán na Hradě ještě nevystavoval. Takto rozsáhlou výstavu u nás vlastně ani nikdo nepřipravil v celé historii. Návštěvník se tu seznámí se stolováním Habsburků až po servisy našich prezidentů. Část sbírky se vlastně ještě stále používá a byla zapůjčena z reprezentačních prostor Hradu. Významnou část nám také zapůjčila první dáma ze zámku v Lánech. Mnoho předmětů je též zapůjčeno z Vídně a z tuzemských muzeí,“ řekl jeden z autorů výstavy, historik Jaroslav Sojka.

Zatímco přízemí připomíná klasickou výstavu s orientálním porcelánem a předměty z Číny a Japonska, kterými byla Evropa mezi 16. až 18. stoletím fascinována, v prvním patře je připravena dlouhá tabule. Prostřeny tu jsou servisy členů habsburské dynastie i servis, který nyní užívá při reprezentačních příležitostech prezident Václav Klaus.

Stůl začíná porcelánem, květinami a nezbytným marcipánem, kterým se krmil dvůr Marie Terezie a Františka I., následuje servis Ferdinanda V. Dobrotivého a jeho ženy Marie Anny Pii a nechybí tu ani oblíbené nádobí Františka Josefa a jeho ženy Alžběty, přezdívané Sisi.

Slavnostní tabule T.G. Masaryka

Svět první republiky reprezentuje nejen nádobí, ale i slavné pařížské sošky s mytologickými náměty, které zdobily slavnostní tabuli Tomáše G. Masaryka, jež si i současný prezident občas půjčí. Socialistické období připomíná porcelán prezidentů Antonína Novotného a Gustava Husáka.

V přízemí obdivovatele ohromí obrovské zásobnice na alkohol z Číny, velikánské květináče z Japonska, které ve své době sloužily jako akvárka pro rybičky, nebo například vzácná truhla, která pamatuje Rudolfa II. Ve druhé přízemní místnosti pak mohou návštěvníci obdivovat výrobky jednotlivých manufaktur a podle autora výstavy i nejkrásnější kousek expozice – zdobnou vázu z petrohradské carské manufaktury vyrobenou v roce 1836, která se k nám dostala až po 2. světové válce. Vstupné na výstavu je 110 korun pro dospělého, pro děti a důchodce přijde na 60 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Rýchory - téměř neznámá část Krkonoš

Nejpohodlněji se nahoru dostanete ze Žacléře. Silnice začíná pozvolna stoupat z bývalého hornického města, nyní ji rekultivují, prý z dotačních peněz, ale...

Výběr článků

Načítám