Hlavní obsah

Ostravská zoo vysází nové stromy. Pomohou i návštěvníci

Nové stromy přibydou v areálu ostravské zoologické zahrady v ojedinělé lokalitě Velkého ostravského lesa nedaleko centra města. Zasadit je tam budou moci v neděli návštěvníci u příležitosti oslavy Dne stromů.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada

Článek

Ostravská zoo je umístěna v původních lesních porostech, které zaujímají téměř dvě třetiny rozlohy areálu. „Dominantní jsou zejména buky lesní, z nichž mnohé zde rostou už přes sto let. Kromě buků najdeme v lese na 400 dalších druhů planě rostoucích rostlin," uvedla Dana Škorňáková z oddělení pro kontakt s veřejností.

Podzim je nejvhodnějším obdobím k výsadbě dřevin, a v zoo tak při nedělní akci bude na dvou vybraných místech zasazeno několik stromků. „Do sázení se mohou zapojit sami návštěvníci a případně se inspirovat k tomu, aby si třeba podobně zasadili stromky i na vlastní zahrádce. Sázet budeme od 11:00 a od 13:00," doplnila Škorňáková.

Zahrada se ke Dni stromů, který je mezinárodní akcí s více než stoletou tradicí, letos připojí podruhé. Cílem je připomenout nezastupitelný význam stromů a celkově zeleně pro existenci všech živých bytostí na planetě. Kromě sázení stromků proto zoo chystá i slavnostní otevření nového informačního koutku věnovaného problematice šetrného lesního hospodaření.

Pro děti budou připraveny hry a aktivity s tematikou stromů. „Kdo bude mít chuť, může pomoct zvířatům v zoo sběrem žaludů v areálu zoologické zahrady. Stromky, nářadí a další potřebné věci k sázení budou zájemcům k dispozici na místě," upřesnila Škorňáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám