Hlavní obsah

V ústeckém letním kině změří síly dřevorubci

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední zářijová sobota nabídne v Ústí nad Labem speciální program. Sjedou se sem ti nejlepší sportovní dřevorubci z různých koutů Česka. „Dřevěný“ program bude propojen s ukázkami tradičních řemesel i výukovými aktivitami pro děti.

Foto: archiv Festival dřeva

Jeden z loňských závodníků Festivalu dřeva

Článek

V sobotu 27. září odstartuje ve 13:00 třetí ročník Festivalu dřeva, který si bere za cíl představit tuto cennou surovinu v různých podobách. Své umění na festivalu představí nejzručnější čeští sportovní dřevorubci v čele s úřadujícím vicemistrem Martinem Komárkem.

Foto: archiv www.festivaldreva.cz

Na Festivalu dřeva jsou k vidění krásné dřevěné výtvory.

Kromě dřevorubeckého závodu o několika disciplínách účastníci zhlédnou také jarmark s tradičními řemesly, jako jsou například košíkářství či drátenictví. Široká veřejnost i nejmenší účastníci si prohloubí znalosti o přírodě, lese a samozřejmě o dřevu. V hlavní roli však budou přece jen pily a sekyry.

Za vstup se neplatí

„Jednou z těch velmi atraktivních disciplín je Standing Block Chop. Jde v ní o přesekávání stojícího kmene o průměru 30 centimetrů, což simuluje kácení stromů,“ popsal organizátor akce Libor Zajíček.

Fyzicky nejnáročnější je disciplína Hot Saw, kdy se dřevorubci potýkají s pilou, která má výkon jako malá motorka. Při disciplíně Underhand Chop se pak soutěžící snaží co nejrychleji přesekat ležící kmen.

„Jsme rádi, že v rámci našeho klání změří síly ti nejšikovnější lidé v oboru. Akce má však i charitativní rozměr. Peníze, jež se podaří z akce dražbou získat, předají organizátoři ve spolupráci s nadačním fondem Plamínek naděje rodičům Jakuba Müllera. Trpí vzácnou chorobou, kterou mají podle všeho pouze dva lidé na světě," řekl Novinkám Zajíček.

Účastníci se mohou těšit na sbírku řetězových pil, prezentaci zahradní a lesní techniky či zvěřinové hody a velký koncert skupiny Čechomor. Vstup je stejně jako v minulých letech zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám