Hlavní obsah

Cestovatelská expozice libochovického zámku vystavuje i staroegyptské mumie

V sobotu poprvé si mohli návštěvníci zámku Libochovice prohlédnout jedinečnou cestovatelskou expozici plnou artefaktů hraběte Jana Josefa Herbersteina, bývalého majitele zámku. Z putování po Africe si dovezl například staroegyptské mumie.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lebky staroegyptských mumií nově vystavených v libochovické zámecké expozici

Článek

Na přelomu 19. a 20. století cestoval hrabě Herberstein nejen opakovaně do Egypta, ale také do Indie a Súdánu. Libochovická zámecká výstava nazvaná Dobrodružná Afrika očima hraběte Jana Josefa Herbersteina se však orientuje především na jeho poutě po černém kontinentu.

Návštěvníci se podívají na vycpaná zvířata, kůže z antilopy či krokodýla i cestovní doplňky uložené po desítky let v bezpečí zámeckého depozitáře. „Většina předmětů nebyla nikdy vystavena na veřejnosti, hrabě je ukazoval jen svým přátelům," prozradila správkyně depozitáře Michaela Prokopová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Výstava afrických úlovků hraběte Herberstina přenese návštěvníky daleko za hranice Česka.

Jedním z hlavních bodů výstavy jsou bezesporu staroegyptské mumie. „Původně jsme si mysleli, že jde o trofeje od domorodých kmenů, ale odborníci z Náprstkova muzea nám řekli, že jde o staroegyptské mumie. Jsou velmi zachovalé, jsou na nich patrné i části gázy i zbytky pryskyřice," řekla Prokopová.

Kromě mumií jsou vystaveny také kanopy, množství fotografií z cest i lovecké potřeby, mimo jiné oštěp a části harpun. Kde přesně cenné předměty hrabě získal, zůstává pro historiky tajemstvím. „Bohužel se nezachoval žádný cestovní deník, o některých věcech můžeme jen spekulovat," vysvětlila Prokopová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Správkyně depozitáře Michaela Prokopová upravuje část výstavy s kůžemi a vycpanými zvířaty.

Na své dlouhé výpravy si hrabě bral jídelní soupravy, přenosnou sprchu i mobilní toaletu. S oblibou odpočíval v houpací síti. „Neslevoval ze svých standardů ani v Africe," poznamenala Prokopová.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Expozice s dobrodružnou atmosférou je v libochovickém zámku k vidění do 30. září. Pokud bude zájem návštěvníků velký, plánují organizátoři její prodloužení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám