Hlavní obsah

Hradozámecká noc ukáže přes 70 památek v netradičním čase

Poslední srpnová noc propojí 74 státních hradů a zámků. Všechny se zapojí do akce uzavírající další památkovou sezónu. Hradozámeckou noc pořádá Národní památkový ústav (NPÚ) popáté, letos bude jejím centrem zámek Kunštát, sídlo letošního Roku pánů z Kunštátu. Všechny zúčastněné hrady a zámky chystají komponované programy, divadlo, hudbu, světelné efekty a další akce.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Kunštát

Článek

NPÚ již několik let věnuje vždy svou turistickou sezónu některému ze šlechtických rodů, které žily v českých zemích. Letos v rámci Roku pánů z Kunštátu představuje dějiny rodu, sídla, fenomény typické pro období středověku na Moravě i významné památky spojené s tímto rodem.

Série výstav a kulturních programů připomíná 550. výročí od dokončení diplomatických misí, které vyslal český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad k západoevropským panovnickým dvorům. V dosud nepřístupných prostorách zámku Kunštát se v červnu otevřela nová expozice.

S koncem sezóny zpět do minulosti

Oslavy Hradozámecké noci na zámku Kunštát začnou v sobotu 30. srpna již odpoledne, kdy budou návštěvníky bavit divadelní představení, šermířské souboje či fakírská vystoupení. Kromě toho bude možné vyzkoušet si střelbu na dobové střelnici, prohlédnout si katovskou dílnu a zažít atmosféru ve vojenském ležení. Znít k tomu bude dobová hudba. Vpodvečer se odehraje příjezd krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad s jeho družinou a s půlnocí oslavy zakončí ohňová show.

Program čeká i na návštěvníky dalších 73 památek. Zámek Litomyšl věnuje Hradozámeckou noc svému baroknímu divadlu: vrátí se do roku 1798 a zjistí, jak tehdy vypadalo nastudování divadelní hry. Na Hrubém Rohozci připravili noční kostýmované prohlídky zámku stejně jako na Konopišti a na Křivoklátě chtějí zprostředkovat setkání s tajemným světem středověkých alchymistů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

V klášteře Kladruby se budou moci návštěvníci dalekohledy z Hvězdárny a planetária Plzeň dívat na denní i noční oblohu a v kostele Nanebevzetí Panny Marie se dozvědí více o betlémské hvězdě. Kde by se na Hradozámecké noci nejvíce líbilo vám, si můžete vybrat zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám