Hlavní obsah

Prysk: Nenápadná obec s nápadnou uměleckou iniciativou

Novinky, Pro Novinky Lucie Sluková

Jméno Prysk nebo Preškava zpravidla nikomu nic neřekne a přeci jde o zajímavou obec v západní části Lužických hor. Ves se například jako jedna ze dvou v České republice zúčastnila v roce 2009 akce Hodina Země. Dostala se tak na seznam, ve kterém najdeme kromě Prysku též Dubaj, Chicago, Kodaň, Kapské Město a mnoho dalších.

Foto: Lucie Sluková

Malebný Prysk

Článek

Návštěva Prysku se zalíbí nejenom výletníkům, ale též kulturně založeným turistům. Trampové mohou projít například nově vytvořený turistický okruh okolo Prysku, který měří přibližně osm kilometrů, a jehož součástí jsou romantické pískovcové útvary. Dál mohou vyrazit třeba k Panské skále.

Tam se v pohádce Pyšná princezna skrýval před zbrojnoši král Miroslav s princeznou Krasomilou. Zajímavá je též návštěva Pustého zámku opředeného legendou o zjevování černé příšery.

Foto: Lucie Sluková

Zelená a kopcovitá krajina okolo Prysku

V Prysku se konají i různé zábavné akce, a to hlavně v létě. Navzdory své velikosti je obec vskutku kulturním a uměleckým centrem. Když například kapela Jasná páka slavila 30 let činnosti, uspořádala koncertní šňůru o 19 vystoupeních a hrála v Praze, Brně, Plzni i dalších krajských městech a pro mnohé s podivem také v Prysku.

Opakovaně v Prysku hraje i Blue Effect, dvakrát sem přijeli Krausberry, stejně tak tu vystupoval Krucipüsk či Echt! A je-li někde takové podhoubí, je otázkou času, kdy vznikne organizovanější skupina, která se do toho lidově řečeno pořádně opře.

A stalo se, světlo světa spatřila formace Umělci Prysku. Jedná se o umělecky nadané obyvatele a rekreanty, kteří zde tráví svůj volný čas. Vše započalo v minulém roce, kdy Petra Esser Kotešovicová uspořádala putovní výstavu odrážející tvorbu právě obyvatel a přátel Prysku.

Se svým záměrem šla za starostou, který jí vyšel vstříc, a tak nic nebránilo rozjetí organizace. Léto s Pryskem, jak byla první kulturní akce nazvána, se díky nadšení a odhodlání všech zúčastněných povedlo.

Na vyhlídku na Střeďák

Díky nečekanému úspěchu putovní výstavy Umělců Prysku letos pod jejich rukama vzniká akce návazná - Planeta Prysk. Jedná se v podstatě o mandalu o velikosti 2 x 2 metry, která se stává symbolem obce. Odráží se v ní motivy z Prysku a každý z umělců do ní vložil část svého umu.

„Mandala je kruhový dynamický obraz ukazující, jak se chaos stává harmonickou formou, začíná i končí v jednom středu. Využívá se jako pomůcka při relaxaci či meditaci, ale také jako průvodce při poznávání jiných kultur. Když jsem se prvně zamyslela nad tím, co bude naším dalším společným dílem, byla mandala jasnou volbou,“ říká Petra Esser Kotešovicová, která jako první přišla s myšlenkou dát dohromady společnost Umělců Prysku.

Foto: Lucie Sluková

Barevná mandala

Kmotrem mandaly se na plánovaném preškavském koncertě stane Matěj Ptaszek, který je autorem hudby k hořké komedii Ondřeje Trojana Občanský průkaz. Společným výtvorem Planety Prysk se chtějí Umělci Prysku a vlastně celá obec dále prezentovat i v okolních městech, na hradech a zámcích, ale také v rámci soutěže Vesnice roku.

Navíc tohle jistě není poslední kulturní výkřik, neboť kreativita a nadšení místních nekončí. Nedávno například vznikla spontánní akce s cílem postavit hrad na Středním vrchu nad Pryskem. Sám Střeďák, jak je vrch v řeči místních nazýván, je zajímavou dominantou sloužící jako perfektní vyhlídka nabízející výhled na Lužické hory, Česko-Saské Švýcarsko, bez větších obtíží je odsud možné dohlédnout až do Německa a za dobrého počasí pak může turista obdivovat i České Středohoří.

Ale zpět k akci hrad. Hned z rána se sešla parta 15 siláků, jejichž úkolem bylo dopravit na vrchol nafukovací skákací hrad, a povedlo se. S jakým šíleným nápadem se Preškaváci vytasí příště, pravděpodobně nevědí ani oni sami. Každopádně, i když se turista nenachomýtne k nějaké recesistické akci, vždy tu najde spoustu kouzelných zákoutí, které stojí za to objevit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám