Hlavní obsah

Turisté si nově prohlédnou rituální lázeň u pražské Pinkasovy synagogy

Od prvního dubnového úterka zpřístupní pražská židovská obec historickou mikve v blízkosti Pinkasovy synagogy. Mikve, židovská rituální lázeň tvořená nádrží s přírodní vodou, pochází pravděpodobně ze začátku 16. století.

Foto: Profimedia.cz

Pinkasova synagoga v Praze

Článek

Mikve, sloužící v judaismu k rituálnímu očištění, byla odhalena při archeologickém průzkumu v roce 1968. Nyní si ji budou moci prohlédnout i zájemci z řad veřejnosti, a to při komentovaných prohlídkách probíhajících od neděle do pátku vždy ve 13:00.

Od ledna Židovská obec v Praze opět spravuje také Starý židovský hřbitov na Žižkově, který byl v roce 1680 založený jako morové pohřebiště. K poslednímu odpočinku je tady uloženo několik desítek tisíc osob, mezi nimiž jsou také rabíni a učenci. Nejnavštěvovanějším je hrob pražského vrchního rabína Ezechiela Landaua, který zemřel roku 1793.

Turisté mohou hřbitov navštívit v neděli, úterý a ve čtvrtek v časech od 11:00 do 16:00 a v pátek od 10:00 do 14:00. Výjimkou jsou dny, na které připadají židovské svátky.

Za půvabem pražských synagog

Po zimní sezóně se návštěvníkům otevře 1. dubna také Jeruzalémská synagoga. Prohlédnout si ji mohou až do 31. října vždy od 11:00 do 17:00 denně kromě sobot a židovských svátků.

Speciální program nabízejí večerní komentované prohlídky s ukázkou hry na varhany. Zúčastnit se jich můžete od května do srpna vždy poslední čtvrtek v měsíci. Nadšenci do umění pak ocení například krátkodobé umělecké výstavy, které se během sezóny uskuteční hned tři.

Foto: Profimedia.cz

Staronovou synagogu v Praze znají turisté z celého světa.

Do Staronové synagogy, opředené nespočtem pověstí, v srdci pražského židovského města mohou turisté během celého roku. Od začátku dubna jsou návštěvní hodiny denně kromě sobot a židovských svátků mezi 9:00 a 18:00.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám