Hlavní obsah

Začíná sezóna hradů a zámků, nabízí řadu novinek

Právo, Petr Kováč

Většina hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) otevře dveře pro návštěvníky 29. března nebo 5. dubna a turistická sezóna potrvá na většině z nich do konce října. Letošní atrakcí bude Rok pánů z Kunštátu, z něhož pocházel český král Jiřík z Poděbrad, a 100. výročí sarajevského atentátu.

Foto: Archiv zámku Kunštát

Zámek Kunštát

Článek

Rok pánů z Kunštátu připomene rodová sídla a kulturu na Moravě spjatou s touto šlechtickou dynastií. „Jsem ráda, že po Rožmbercích, Pernštejnech a francouzských rodech v Čechách můžeme představit rod z Kunštátu a v nové atraktivní podobě nabídnout veřejnosti zámek Kunštát, který spravujeme od roku 2005,“ řekla ve čtvrtek na tiskové konferenci Naďa Goryczková, generální ředitelka NPÚ.

V dosud nepřístupných středověkých prostorách Kunštátu najdou návštěvníci od 21. června expozici nazvanou V erbu tří pruhů. Od 1. května bude otevřena výstava Jan Boček Kuna z Kunštátu na hradě Buchlově a od 5. července výstava Dlouhá cesta za krásou na hradě Pernštejně.

Do kunštátské sezóny se zapojí i další památkové objekty a několik měst. Sarajevský atentát na rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este, který byl záminkou pro rozpoutání první světové války, připomene zámek Konopiště od 1. dubna do 31. října výstavou Spojeni svazkem manželským, spojeni stejným osudem. Expozice představí na řadě unikátních exponátů osobnost arcivévody a jeho manželky Žofie Chotkové.

Představí nedoceněné

Pro letošní sezónu kasteláni připravili řadu novinek. Na Točníku bude otevřena naučná Medvědí stezka s mladými medvíďaty, na Jezeří se pochlubí chovem pávů, několik zámků nabídne speciální prezentaci květin.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

V rámci programu Neobjevené památky NPÚ představí 33 nedoceněných hradů, zámků a klášterů. Zájemce čeká také pátý ročník Hradozámecké noci, který se uskuteční v sobotu 30. srpna a loni přitáhl na noční prohlídky 28 tisíc zájemců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám