Hlavní obsah

Památky se díky pěknému počasí otevřou dříve

Jarní teploty posledních týdnů lákají k výletům do přírody, ale urychlily také otevření zazimovaných památek. Na mnoha hradech a zámcích skončili s úklidem a vítají první návštěvníky.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Hazmburk

Článek

Vstříc svým návštěvníkům vychází například správa hradu Hazmburk na Litoměřicku. Zájemci se na něj mohou v březnu vydat každý víkend od 10 do 16 hodin. „Naším zájmem je, aby památky mohlo během sezóny navštívit co nejvíce lidí,“ přiblížil Právu důvod březnového otevření Daniel Vágner z územního pracoviště Národního památkového ústavu, který hrad spravuje.

Loňská návštěvnická sezóna na hradě začala kvůli mrazivému počasí až na sklonku dubna. Letos jsou klimatické podmínky zcela jiné. „Teplé a slunečné počasí doslova láká k výletům, a tak můžeme lidem ten loňský duben, kdy jsme měli zavřeno, letos vynahradit,“ řekl Právu kastelán hradu Ladislav Pešek.

Hazmburk, kam ročně zavítá kolem 20 tisíc lidí, nabízí návštěvníkům jedinečný rozhled na České středohoří z hradní věže. „To je naše jediné lákadlo, které ale stojí za to,“ zdůraznil kastelán.

Vrátily se poštolky

S měsíčním předstihem otevírá hrad Svojanov u Poličky na Svitavsku. „Na hrad se po zimě vrátily poštolky, letos o dva měsíce dříve než obvykle, aby tady odchovaly svá mláďata. Na gotické zahradě už rozkvetly první květiny. První návštěvníci si hrad prohlédli již 1. března,“ řekl Právu kastelán Svojanova Miloš Dempír s tím, že mají několik novinek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Svojanov

„Na nádvoří bývalého poplužního dvora jsou nově umístěny tři barokní sochy z mariánského sloupu v Poličce. Další novinka je na hradbách vnitřního hradu. Před průčelím renesančního paláce stojí nová zvonice, která spolu se dřevěným křížem připomíná bývalou kapli sv. Kateřiny, jež v těchto místech kdysi stála,“ sdělil Dempír. Ale podle něj největší překvapení čeká návštěvníky v hradní restauraci. Nikoliv na talíři, ale ve výzdobě.

Loni hrad navštívilo 42 tisíc lidí. Byl to rekord, ale Dempír jich chce letos přivítat ještě víc. I proto se otevírá o měsíc dříve. V Rájci na jižní Moravě se otevřou barokní interiéry zámku 7. března. Nabídnou bohatá historická i novodobá aranžmá kamélií společně s pravými růžemi. Otevřeno bude rovněž zámecké zahradnictví, a to až do pondělí. Po celou zimu, tedy od listopadu do konce března, zůstává přístupný zámecký skleník v Lednici na Břeclavsku pouze o víkendech.

Novinky na Helfštýnu

Několik novinek nabídne letos svým návštěvníkům středověký hrad Helfštýn na Přerovsku, který zahájil sezónu už prvního března. Na konci dubna bude v Galerii na 2. nádvoří otevřena výstava Maria Converia z Itálie.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zimní výstup na hrad Helfštýn přilákal letos téměř 2000 turistů.

„Přístupná bude až do zahájení mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston a italský umělec na ní představí své kovářské akty a zvířecí figury z tepaných ocelových plechů,“ řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Celoročně jsou na jihu Čech otevřené oblíbené památky: Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, hrad v Rožmberku a také v Nových Hradech. „Ten je zpřístupněný od loňska vždy ve středu a v pátek. V prohlídce je také například byt panského úředníka, který dokumentuje způsob života na přelomu 19. a 20. století,“ sdělila Právu Jitka Skořepová z Územní památkové správy v Českých Budějovicích Národního památkového ústavu.

V Moravskoslezském kraji se lidé mohou vypravit na zříceninu Hukvaldy, kde mají letos vůbec poprvé otevřeno po celou zimu. „Osvědčilo se to – na hrad každý víkend zavítalo několik stovek návštěvníků,“ řekl kastelán Miroslav Holiš.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Hradu pomůže prodloužená sezóna i ekonomicky. Po loňské sezóně jsme byli v mírné ztrátě. Díky tomu, že jsme letos mohli mít hrad každý víkend otevřený, dohnali jsme ji,“ uvedl Holiš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám