Hlavní obsah

Tipy na víkend: S ornitologem k Vltavě nebo za grafikami do Ostravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povánoční nadváhu můžete dle předsevzetí začít shazovat už tento víkend, a to například lyžováním ve Ski areálu Razula. Tam dokonce získáte slevu na skipas, pokud dorazíte ve více než 10 let starém oblečení. Pohyb budou mít i ti, kteří půjdou poznávat ptačí říši na břeh Vltavy. Jestli si raději chcete prodloužit sváteční pohodu, navštivte třeba jeden z mnoha novoročních koncertů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na víkendovém výletě na břeh Vltavy pohovoří odborník o návycích a životě desítek druhů ptáků. Ilustrační foto

Článek
Praha

Carmina Burana v Praze

Monumentální kantáta německého skladatele Carla Orffa bude k vidění v Kongresovém centru v sobotu ve 14:00 a v 19:00. Představení bude provázet velkolepá výprava doplněná pyrotechnickými efekty. Na tomto exkluzivním koncertě se představí 170 účinkujících včetně světových sólistů a dětského sboru. Více čtěte zde.

Ptákoviny na Toulcově dvoře

V sobotu můžete od 10:00 vyrazit na ptačí zimoviště k Vltavě. O různých druzích vodních i stěhovavých ptáků cestou i na místě promluví ornitolog. Nezapomeňte si s sebou vzít dalekohled. Více zde.

Středočeský kraj

Tříkrálové koledování v Kouřimi

Tři králové zavítají v neděli do Muzea lidových staveb v Kouřimi. Tradiční Vánoce tak vyvrcholí Obchůzkou s Tříkrálovou kolední hrou, která je připravena v 11, 13 a 15:00. Vždy půl hodiny po obchůzce bude následovat zpívání koled ve školní třídě statku z Týřovic. Program doplní výtvarné a řemeslné dílny pro děti i dospělé. Více hledejte zde.

Koncertování v Dobrovických muzeích

Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice připravilo na neděli tradiční Novoroční koncert. Velký sál Dobrovických muzeí rozezní známé skladby od G. Pucciniho, W. A. Mozarta, G. Bizeta aj. Mnoho známých melodií uslyšíte v podání absolventů i učitelů ZUŠ Mladá Boleslav. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Novoroční koncert v Kunštátě

Novoroční koncert s přípitkem bude připraven v sobotu v kulturním domě v Kunštátě. Od 19:00 si můžete poslechnout pestrý program sestavený ze známých operních a operetních melodií v podání Moravského klavírního tria a špičkových sólistů. O přestávce bude podáván novoroční přípitek. Více se dočtete zde.

Jihočeský kraj

Tříkrálový koncert

V klášteře Zlatá koruna si můžete v sobotu vychutnat Tříkrálový koncert. V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie vystoupí pěvecký sbor Musica Divina. Vystoupení začne v 16:00. Více zde.

Královéhradecký kraj

Glenn Miller Orchestra v Hradci

Legendární swingový Glenn Miller Orchestra přijíždí v rámci svého turné po Česku. První koncert se odehraje v neděli v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové ve 20:00. Následovat bude dalších osm koncertů, turné bude zakončeno 14. ledna v Plzni. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Tři králové v Poličce

Na Palackého náměstí v Poličce přijedou v sobotu Tři králové na koních. Kašpar, Melichar a Baltazar se společně pokloní Svaté rodině, kterou bude představovat pěvecký sbor Poupata. Zájemci uvidí divadelní představení živého betlému. Program, který začne v 15:30, doplní vystoupení dětí z mateřské školy. Více zde.

Karlovarský kraj

Tříkrálový koncert Mariánské Lázně

V neděli můžete navštívit Tříkrálový koncert v římskokatolickém děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mariánských Lázních. Vokální koncert začíná v 15:00 a vystoupí na něm zdejší Smíšený pěvecký sbor Fontána.

Liberecký kraj

Speciální prohlídky zámku Sychrov

V sobotu a v neděli máte poslední příležitost spatřit vánočně vyzdobený zámek Sychrov. Na prohlídkách, které se konají v 10:30, 11:30, 13:00 a 14:00 můžete vidět také původní historické betlémy a vánoční stromečky zkrášlené ručně malovanými ozdobami. Více se dozvíte zde.

Tříkrálový koncert v Liberci

Hanychovský kostel sv. Bonifáce prochází rekonstrukcí. I přesto jsou tady pořádány kulturní akce. Jednou z nich bude v neděli od 18:00 Tříkrálový koncert, na němž hudebníci zahrají na varhany, trubku a fagot. Plakát akcí naleznete zde.

Olomoucký kraj

Tříkrálový koncert ve Štramberku

Další nedělní Tříkrálový koncert se uskuteční ve Štramberku. V Kulturním domě na náměstí bude od 16:00 připraven tradiční koncert, jehož hostem bude Ivo Lacný z Příbora. Akce se koná k příležitosti 655 let od založení města. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravská výstava grafik

Vzácnou sbírku grafik pro návštěvníky připravilo Ostravské muzeum sídlící na Masarykově náměstí. V sobotu přijďte mezi 9:00 a 13:00, v neděli od 13:00 do 17:00. Rozsáhlou expozici grafických listů naleznete v muzeu. Více se o výstavě dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Benefiční koncert v Plzni

Benefice Nadace pro transplantaci kostní dřeně se uskuteční v neděli formou Tříkrálového koncertu. Ten se uskuteční od 17:00 ve výstavní síni Masné krámy a vystoupí na něm sbor KoMar. Více zde.

Ústecký kraj

Výstava Vánoce s Merkurem v Mostě

Merkur oslovuje několik generací. Celé rodiny se mohou pobavit při výstavě v Oblastním muzeu v Mostě v ulici Československé armády. Ať už si o víkendu přijdete jen prohlédnout hotové stavby, nebo zkusit vlastní zručnost, zavítejte do muzea od 13:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Vysočina

Průvod Tří Králů v Náměšti nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou ožije v sobotu tradičním průvodem Tří králů. V 10:00 se všichni sejdou před radnicí. O uvítání na náměstí se postarají farář spolu se starostou města. Průvod se poté přesune k jesličkám ve farním dvoře. Více zde.

V sobotu naposledy

V sobotu máte poslední možnost navštívit Předvánoční výstavu obrazů Jiřího Kristena, a to buď mezi 9:00 a 12:00, nebo od 12:30 do 16:00. Galerie M na Masarykově náměstí v Pelhřimově ji zahájila začátkem prosince. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Historická lázeňská menu

Na čem si při lázeňských pobytech pochutnávali naši předkové, odhaluje výstava nazvaná Lázeňské menu. Zájemci ji najdou v Muzeu luhačovického Zálesí až do poloviny října letošního roku. Expozice ukazuje zaniklé lázeňské restaurace na dobových fotografiích stejně jako jejich nabídku pokrmů. Více informací naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám