Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za marcipánovou módou do muzea, pro poklad na zámek

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože počasí už teď vábí spíše k hrnku čaje a knížce, víkendový program láká stále ještě pod širé nebe. Například v Praze se po něm budou prohánět stroje všeho druhu. Pozemní zábava pak číhá doslova po celém Česku.

Foto: Archiv Muzea čokolády a marcipánu Tábor

Expozice, která je v nadsázce řečeno k sežrání. Celá je totiž z marcipánu.

Článek
Praha

Letecká show na Vltavě

V neděli proběhne na Dvořákově nábřeží v Praze letecký den. Nečekejte však letadla ani stíhačky, ve vzduchu se předvedou kreativně sestrojené stroje schopné letu. V show se bude hodnotit především kreativita. První stroj odstartuje ve 13:00. Více o akci naleznete zde.

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře

Na Bělohorské pláni u zdi obory Hvězda se o víkendu odehraje historická bitva. Program začíná již ve 12:00 otevřením tržiště dělostřeleckou salvou. Hlavní bitva se odehraje od 15:00 po oba víkendové dny. Kompletní program akce čtěte zde.

Středočeský kraj

Havelské posvícení v Čáslavi

Tradiční posvícenská slavnost proběhne v Čáslavi v sobotu od 12:00 do 22:00. V rámci programu se můžete těšit na hudební vystoupení, loutkové divadlo nebo balónkovou show. Více o akci zde.

Jihomoravský kraj

Oskorušobraní na salaši

Travičná Sklizeň vzácného stromu na Slovácku proběhne o víkendu od 10:00 v Tvarožné Lhotě na salaši Travičná. Oskoruše, které po dlouhá léta utváří ráz krajiny na jižní Moravě, uvidíte v nejrůznějších podobách. Těšit se můžete na ochutnávku oskoruší, řemeslný jarmark nebo vyjížďky na koních. Více informací zde.

Husí slavnosti

Na velkolepé husí slavnosti se můžete o víkendu vydat do Boskovic. Zámecký skleník se promění v obří restauraci a vy budete moci ochutnávat nejrůznější husí lahůdky a dobroty. Program doplní řemeslný jarmark v sobotu od 10:00 do 17:00. Dětem zpestří program různé atrakce, výtvarné dílny nebo živá zvířátka. Vše o akci se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Rybářský den v Hoslovicích

Pokud se chcete dozvědět, jak se zpracovávaly ryby ve vodním mlýně, zveme vás v sobotu od 10:00 do 16:00 do mlýna v Hoslovicích. Uvidíte tady ukázky chytání ryb, tematické aktivity nebo pečení chleba. Ryby budete moci ochutnávat na místě nebo si je koupit sebou domů. Více o události čtěte zde.

Do Tábora za čokoládou a marcipánem

V pátek bude v Muzeu marcipánu a čokolády v Táboře zahájena nová výstava věnovaná módě s názvem Kouzelný svět marcipánové módy. Nechte se zlákat na provoněnou výstavu, na níž uvidíte nejrůznější šaty a oděvy od pravěku až po současnost vyrobené právě z marcipánu. Těšit se můžete na více než 40 panenek oblečených do sladkých marcipánových šatů. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Za řemesly do Krňovic

O víkendu budou v Podorlickém skanzenu Krňovice probíhat ukázky starých řemesel, běžně používaných na venkově. Nejenže budete mít možnost po oba dny od 10:00 do 17:00 pozorovat zručnost řemeslníků, ale některé práce si budete moci také sami vyzkoušet – třeba výrobu šindele nebo tesání žlabů. Veškeré informace naleznete zde.

Rudolfovy slavnosti v Krkonoších

Podzimní slavnost, která připomíná povýšení Svobody nad Úpou na město císařem Rudolfem II. proběhnou v sobotu jak jinak než ve Svobodě nad Úpou. V rámci programu, který bude probíhat od 10:00, se můžete těšit na dobovou hudbu, šermíře, historický průvod nebo dobovou tržnici s řemesly. Program akce si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Starodávný jarmark v Litomyšli

Za starými řemesly se můžete vydat v sobotu od 8:00 do 17:00 do Litomyšle. Uvidíte stará řemesla, jako je drátování, rytí skla, košíkářství, výroba keramiky či korálků a mnoho dalšího. Ochutnávat přitom budete nejrůznější staročeské dobroty - valašské frgály, štramberské uši a jiné speciality. Další informace hledejte zde.

Lego zábava v Litomyšli

Putovní kreativní akce s názvem Legoprojekt pro děti od 6 do 12 let proběhne od čtvrtka do neděle v Novém kostele v Litomyšli. Z téměř půl miliónu lego kostiček vybudují děti unikátní obří městečko za asistence dospělých dobrovolníků. Děti budou stavět ve čtvrtek a v pátek od 15:00 do 18:30 a v sobotu od 9:00 do 12:30. Přihlaste své dítko včas, protože v jeden den může stavět pouze 32 dětí. Vše se o projektu dočtete zde.

Karlovarský kraj

Cyklistické dopoledne v Chebu

V sobotu dopoledne zveme všechny milovníky cyklistiky do Chebu. Od 10:00 se zde bude závodit ve dvoučlenných týmech, které bude vždy tvořit dospělý a dítě. Start je u DDM Sova. Kromě jízdy na kole, budou účastníci na trase plnit i soutěžní úkoly, za které dostanou body. O pořadí rozhoduje celkový čas i počet bodů. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Oslavy Ještědu

Čtyřicáté narozeniny vysílače a horského hotelu Ještěd se budou slavit tuto sobotu od 9:30 do 23:00 v Liberci. Prohlédnete si jindy nepřístupné prostory hotelu, jako například nově zrekonstruovaný salónek nebo strojovnu kabinové lanovky. Program zpestří bohatý doprovodný program a závěrečný ohňostroj ve 21:00. Více zde.

Dýňobraní v Jablonci nad Nisou

Od pátku do soboty bude v Domě vín v Jablonci nad Nisou probíhat tradiční dýňobraní. Je připraven bohatý program pro celou rodinu, ochutnávka gastronomických lahůdek a pro dospělé také degustace burčáku a vína. Čeká vás přehlídka stovek vyřezávaných dýní, jejichž autory jsou děti ze škol a školek. V pátek se děti od 15:00 do 18:30 mohou zúčastnit dýňové diskotéky, od 19:00 pak také zapálení dýňových strašidel. Více se o akci dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Za pokladem na Jánský Vrch

Večerní dobrodružné prohlídky proběhnou v sobotu od 17:30 do 21:00 na zámku Jánský Vrch. Vydejte se na výpravu za pokladem správce Tymlinga, kterého za dávných časů odnesl do pekla čert za jeho kruté činy. K zámeckému pokladu se dostanete poté, co splníte úkoly kouzelných bytostí. Organizátoři doporučují si prohlídku předem rezervovat. Kontakty a další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Dny NATO v Ostravě

Největší letecko-armádně-bezpečnostní akce nejen u nás, ale i v Evropě, proběhne o víkendu na ostravském letišti Leoše Janáčka u Mošnova. Uvidíte prezentaci těžké vojenské, policejní a záchranářské techniky, dynamickou demonstraci výcviku speciálních jednotek nebo letecké ukázky. Hlavní program proběhne v sobotu a v neděli od 8:30, doprovodný program začíná již ve čtvrtek. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Pohádková zahrada v Plzni

V pátek můžete s dětmi navštívit tradiční Pohádkovou zahradu v rodičovském centru Vlnka, a to od 15:00 do 18:00. Děti si projdou 10 tematických stanovišť se soutěžemi, připraveno pro ně bude i divadélko. Pro rodiče je přichystána country zábava a občerstvení. Více hledejte zde.

Sraz pod věží v Rokycanech

Divadelní, taneční i hudební zábava zpestří víkend účastníkům akce Setkání pod rokycanskou věží. Událost se uskuteční v pátek odpoledne a v sobotu celý den. Děti se mohou těšit především na sobotní divadélko se začátkem v 10:30 a 13:00 nebo od 15:00 na strašidelný bál. Kompletní program si můžete stáhnout zde.

Ústecký kraj

Upíři a vlkodlaci na Novém Hradě

Zámek Nový Hrad v Jimlíně ovládnou v sobotu od 17:00 do 22:00 upíři, vlkodlaci a strašidla. Uvidíte upírský příběh „Půlnoční lovec, v rámci doprovodného programu vystoupí šermíři, navštívit budete moci alchymistickou dílnu a vaše děti se zúčastní tajemných her a soutěží. Připravena je také ohňová show. Podrobnější informace naleznete zde.

Jelení procházka Českým Švýcarskem

Na netradiční procházku za pozorováním jelenů se můžete vydat v sobotu v Českém Švýcarsku. Sraz je v 18:00 u silnice z Doubice do Kyjova - u odbočky zelené turistické značky do národního parku nedaleko tzv. První brány. Předpokládaný konec výletu je ve 21:00, proto si nezapomeňte baterku a teplé oblečení. Zbylé informace k události čtěte zde.

Vysočina

Do pohádkové říše v Kamenici nad Lipou

Pohádková říše Fábula bude tento víkend od 10:00 do 17:00 naruby. I strašidla z toho budou zmatená. Ale pokud znáte slavné české pohádky, jistě jim pomůžete vše napravit. Vydejte se do světa plného tajných průchodů a slepých uliček i temných sklepení, a pokud odhalíte skryté indicie a vyřešíte tajenku, odměna vás nemine. Více hledejte zde.

Bystřické slavnosti brambor

Dětský koutek se živými zvířátky, jízda traktorem, kombajnem nebo na koni a spousta další zábavy čeká dětské i dospělé účastníky víkendových slavností brambor v Bystřici nad Pernštejnem. Akce bude probíhat oba víkendové dny. Více si o programu přečtěte zde.

Zlínský kraj

Lampionový průvod 

V sobotu v 18:00 vyrazí rodiče s dětmi od DDM Astra na Tyršově náměstí ve Zlíně.  Jejich cesta povede po cyklostezce směr Vršava - myslivecká střelnice. V závěru trasy čeká děti a rodiče představení.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám