Hlavní obsah

Slezské Versailles zahajuje sezónu novinkami

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renesanční perla Osoblažska, zámek ve Slezských Rudolticích, kterému se v 18. století přezdívalo Slezské Versailles, v sobotu 1. června přivítal první turisty v nové sezóně.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na rudoltický zámek, který zažil největší slávu v 18. století

Článek

Nejenže v kulturní památce přibyl druhý zámecký apartmán pro turisty, v okolí zámku se také začíná s výsadbou zeleně v rámci rozsáhlé proměny zámeckého parku, navíc se zde chystá i velká výstava fotografií slezských umělců.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled do zámeckého interiéru

„Přípravy na sezónu vrcholí. Finišujeme s úpravou expozic, konkrétně dámského a pánského pokoje,“ popsal zastupitel obce Tomáš Zemba, který je zároveň předsedou výboru pro kulturu, a tak má rudoltický zámek na starost i ve svém volnu. „Ve spolupráci s občanským sdružením Photo nophoto chystáme na sobotu 15. června vernisáž výstavy slezských umělců. K vidění u nás bude až do 8. září,“ uvedl Zemba.

Výstavy se osvědčily

Zámeckou výstavu, avšak s jiným tématem, toto sdružení organizovalo zkušebně již minulý rok. „Loňský první ročník se setkal s obrovským zájmem návštěvníků. Výstavu vidělo přes 2000 lidí, což bylo příjemným překvapením,“ sdělil Jakub Kožiál, který je jedním z organizátorů výstavy. Dodal, že tahákem letošního ročníku je fotograf Jan Pohribný, jeden z nejvýznamnějších českých krajinářů. Pozvání přijali i zahraniční hosté.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rudoltický zámek je nápadný svojí žlutou fasádou

Na zámek ve Slezských Rudolticích dorazí francouzský malíř Jéróme Fontan a mexický umělec Javier Calderon, který pracuje s video instalací. Na výstavě však budou k vidění také fotografie, malby, objekty i audiovizuální tvorba studentů uměleckých středních a vysokých škol ve Slezsku.

Zámecký park se promění

Podle rudoltického starosty Mojmíra Pargače stoupla loni návštěvnost zámku, i díky výstavě, až dvacetinásobně: „Pracujeme i na jeho dalším zvelebování. Letos je poprvé turistům k dispozici druhý zámecký apartmán. Oba jsou už nyní zhruba z 80 procent na letošní sezónu zarezervovány.“ Dodal, že za 15 miliónů korun se do pěti let zcela promění i zámecký park v duchu francouzských a anglických zahrad.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Starosta Slezských Rudoltic Mojmír Pargač ukazuje nově zařízený pánský lovecký salón na zámku

Obec také stále ve spolupráci s památkáři pracuje na tom, aby se zámek vrátil do původního stavu předtím, než byl v 70. a 80. letech minulého století předělán na sklad zásobování. „Je tam ještě bohužel spousta ramp, kovových prvků či výtah v zámecké kapli, což sem samozřejmě vůbec nepatří. Postupně se snažíme v rámci našich možností zámek uvést do původního stavu z dob, kdy prožíval největší slávu,“ shrnul starosta.

Zámek bude o víkendech a státních svátcích vítat turisty až do konce září. Vlastník zámku, obec, je připravena památku otevřít i v týdnu, avšak na objednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám