Hlavní obsah

Bystřický zámek vystavuje grafiky Oldřicha Kulhánka

Na zámku v Bystřici pod Hostýnem byla v neděli zahájena výstava grafik Oldřicha Kulhánka, který je známý mimo jiné jako autor současné podoby českých bankovek nebo řady poštovních známek. Kulhánek, jenž letos v lednu zemřel ve věku 72 let, se ve své tvorbě zaměřil hlavně na lidské tělo. Návštěvníci zámku uvidí 29 velkoformátových aktů.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Bystřici pod Hostýnem kdysi býval kamennou tvrzí.

Článek

„Jedná se o litografie z let 1996 až 2009. Umístěné jsou ve dvou sálech zámku,“ přiblížila kurátorka expozice Eva Nedělníková. „K vidění jsou akty mužské, ženské i skupinové. Kulhánek zachytil hru s lidským tělem ve všech polohách, které si mnohdy ani neuvědomujeme," dodal Pavel Malének z bystřické radnice.

Foto: ČTK

Výstava grafik autora českých bankovek byla zahájena v neděli 2. června v prostorách zámku v Bystřiici pod Hostýnem na Kroměřížsku.

Malének zároveň říká, že Kulhánek byl mistrem detailu. „Ani Max Švabinský neuměl udělat detail tak dobře jako Kulhánek," doplnil Malének. Podle předsedy Sdružení českých umělců grafiků Hollar Vladimíra Suchánka není v současném českém umění tvůrce, který by dokázal vytvořit portrét tak dokonalý, psychologicky hluboký a umělecky působivý, jako to dokázal Kulhánek.

Barokně-klasicistní zámek v Bystřici pod Hostýnem býval původně gotickou tvrzí. Svoji konečnou podobu získala stavba v 1. polovině 17. století. V prostorách zámku se pravidelně konají kulturní akce - výstavy i koncerty. Prohlídky zámeckého interiéru s výkladem průvodce je možné absolvovat od úterý do pátku mezi 10:30 a 14:30. Výstavní expozice jsou ke zhlédnutí i o víkendech mezi 12:30 a 16:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám