Hlavní obsah

Šlágrem zoo v Brně jsou mláďata medvědů kamčatských

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenují se Kuba a Toby a jsou největším lákadlem brněnské zoologické zahradě na Mniší hoře. Mláďata medvědů kamčatských, kteří se chovají pouze v Brně, se už před publikem dokážou pěkně předvádět. O bratry se vzorně stará matka Kamčatka, která jako dospělá medvědice váží asi 400 kilogramů.

Medvědi v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Medvědí „kluci“ mají odhadem kolem 15 kilogramů a jsou tři měsíce staří. Otec Jelizar je ještě mohutnější - může mít až 700 kilogramů. Ten však zatím podle vedoucího chovatelů Jaroslava Dražana k rodině nesmí.

„Kamčatka si potomky přísně chrání a je zcela dominantní. Jelizar z ní má vyloženě strach. V přírodě přitom často dochází k tomu, že dospělý medvěd mláďata jako budoucí konkurenci zabije. Takové chování je zvláště patrné u medvědů ledních, kdy dospělý samec cítí mládě a začne je pronásledovat i ze vzdálenosti 40 kilometrů,“ uvádí Dražan.

Foto: Miroslav Homola, Právo
Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědi hnědí či brtníci, nebo i kamčatští, tak agresivní nejsou, ovšem zkušenosti s odchovem celé „rodiny“ zatím nejsou. V Brně by chtěli mláďata i jejich rodiče na sebe nechat postupně zvykat a v novém výběhu nazvaném Beringie by matku s mláďaty a otce měl časem od sebe oddělovat pouze plot s elektrickou zábranou, tak aby si co nejvíce zvykli na svoje osobité pachy.

„Pokud to půjde, chtěli bychom je mít ve výběhu v budoucnosti pohromadě, u hnědých medvědů to lze,“ vysvětluje chovatel. V opačném případě zůstanou medvědi oddělení, popřípadě půjdou z Brna do jiné zahrady. V současné době jejich hrátky a především komentované krmení, které je čtyřikrát týdně vždy v deset dopoledne, láká stovky návštěvníků.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Maminko, poslouchej mě...

Foto: Miroslav Homola, Právo
Foto: Miroslav Homola, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám