Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pivní slavnosti, medobraní, slavnosti žirovnického jednorožce

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se vydejte s dětmi na Bouzov, kde budou probíhat kostýmované prohlídky se světci a světicemi. Na Sovinci se ponoříte Láry fáry do pohádky. Ve Vlčnově se pojede jízda králů. V Brně se rozzáří obloha nad přehradou velkým ohňostrojem. V Perníkové chaloupce pořádají medobraní, v Žirovnici oslaví slavnosti jednorožce. V Mostě a v Brně poteče pivo proudem.

Foto: Profimedia.cz

Pivo poteče proudem v Mostě a v Brně.

Článek
Praha

Motocykly Böhmerland mají sraz na Chvalské tvrzi

Sraz motocyklů značky Böhmerland (Čechie) je na programu v sobotu 26. května na Chvalské tvrzi v Praze-Horních Počernicích. Bude to již 11. mezinárodní sraz těchto úžasných originálních strojů (celý článek).

V zahradě Pražského hradu se budou jíst brouci

Moučný červ v těstíčku, žabí stehýnka, lanýže, olivy, ale i biopotraviny nebo jídlo z lokálních surovin. To vše bude k ochutnání od pátku 25. do neděle 27. května na šestém ročníku Prague Food Festivalu (PFF) na Pražském hradě (celý článek).

Žižkovská smršť na Parukářce

Festival Žižkovská smršť představí hudební skupiny mladých muzikantů různorodých žánrů na Parukářce. Program startuje v pátek v 17 hodin, v sobotu pak ve 12:30 hodin. Po oba dny je vstupné zdarma a hrát se bude do 22 hodin. Kompletní hudební program lze nalézt zde.

Bambiriáda na Vítězném náměstí nabídne zábavu pro děti

Bambiriádě, přehlídce volnočasových aktivit pro děti a mládež, bude patřit poslední květnový víkend. Slavnostní zahájení se uskuteční ve čtvrtek v 11 hodin na Vítězném náměstí v Dejvicích, kde vyroste tvořivá dílna. V ní si zájemci můžou vyrobit jednoduchou hračku, například tradiční kačenu z dřevěných odřezků (celý článek).

Akce K vymazala poutní místo Hájek z povědomí

Mezi věřícími je Hájek u Prahy známé poutní místo, pro ostatní jen zeď u silnice, kterou při jízdě minete za pár vteřin. Přitom se za ní doslova skrývá rozsáhlý klášter s velmi bohatou historií a nejstarší loretou u nás (celý článek).

Nahlédnutí do světa designu

Ve čtvrtek můžete nahlédnout pod pokličku fungování mezinárodního trhu s designem, úspěchu českých designérů a budování vizí české typografické scény. Na přednášce Fresh Eye vystoupí guru české typografie Filip Blažek, zástupci galerie Superstore a design studio LASVIT. Program s názvem Obraz versus design s podtitulem „Design is a behaviour, not a department“ se koná ve čtvrtek 24. května od 18 hodin ve vysočanském Trafo Studiu. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Výlet na pískovcové skály u Želíz a zámek v Liběchově

Obec Želízy leží mezi Tupadly a Liběchovem v mělnickém okrese. Na malém prostoru tak objevíte dva zajímavé turistické cíle – zámek a skály s vytesanými reliéfy. Oblast navíc tvoří dvě chráněné krajinné oblasti, a to Kokořínsko a přírodní park Rymáň (celý člověk).

Posázavským Pacifikem nejen za zlatým pokladem

Parní vlak na trati legendárního Posázavského Pacifiku se stane skutečností v sobotu 26. května. Zájemce zaveze krásnou přírodou k neméně přitažlivým památkám (celý článek).

Jihočeský kraj

Za tajemstvím šumavských kopců – Javorník

Šumavský Javorník pozvolna stoupá až do nadmořské výšky přes tisíc metrů a poskytuje nejen překrásný výhled na další vrcholy Šumavy, ale i do vnitrozemí. Svůj velký obdiv k tomuto místu choval i spisovatel Karel Klostermann (celý člověk).

Plzeňský kraj

Májová pěna

V sobotu na zámku Nebílovy propukne Májová pěna, festival poctivého piva a zároveň Den regionu jižní Plzeňsko. Na nádvoří začíná program v 10 hodin. Těšit se můžete na ukázky tradičních řemesel, dobrou hudbu, jídlo, pití, představení folklórních souborů z regionu a další. Akce končí ve 22 hodin. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Muzejní noc v Chebu

V sobotu se v 18 hodin otevřou dveře Muzea Cheb. Během noční prohlídky uvidíte chebské šperkaře, kadeřníky, nahlédnete do fotoateliéru, projdete si Nekonečný příběh bižuterie a mnoho dalšího. Podrobné informace najdete zde.

Ústecký kraj

Mostecké pivní slavnosti

V sobotu obsadí 2. Mostecké pivní slavnosti prostor před kinem Kosmos v Mostě se staročeským tržištěm. Připravené jsou soutěže minipivovarů i různé akce pro návštěvníky. Na prvním pódiu zahraje Šlapeto, Děda Mládek Illegal Band, poslechnete si také písničky Karla Hašlera. Druhé podium bude patřit pohádkám a dětem. Podrobný rozpis akce najdete zde.

Liberecký kraj

Nejhezčí sloup na světě je Sloup v Čechách

Když to na vás někde opravdu padne, uchvátí vás krása, oněmíte nádherou viděného, tak vězte, může za to genius loci – duch místa. Skalní hrad s poustevnou ve Sloupu je typickou ukázkou úsloví. Budete se sem vracet, aniž se ho dosyta nabažíte (celý článek).

Královéhradecký kraj

Nejtvrdší česká Kost je turistickou pochoutkou

Středověký hrad Kost uzavírající na okraji Českého ráje údolí Plakánku se vzpříčil každému oblehateli v krku jako potvorná ženština. Nešel polknout, ani vyplivnout. Proto se mu oblehatelé vyhýbali, takže nám zůstal po všech architektonických liposukcích zachován v téměř původním stavu (celý článek).

Pardubický kraj

20. národní abilympiáda

O víkendu pojďte fandit na 20. národní abilympiádu - soutěžní přehlídku schopností a dovedností osob se zdravotním postižením v profesních i volnočasových aktivitách. Akce se koná v ČEZ Aréně Pardubice v pátek a sobotu. Program začíná v 8.30 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Medobraní

O víkendu se otevře dětem Perníková chaloupka pod Kunětickou horou u Pardubic. Ježibaba připravila na oba dny medobraní od 9 do 17:00 hodin. Děti se mohou těšit na výstavu Medárium s naučnou stezkou o včelách, loutkové divadlo Ahoj z Chrudimi a pohádku O Červené Karkulce. Více najdete zde.

Vysočina

Slavnosti žirovnického jednorožce

V sobotu se v Žirovnici konají Slavnosti žirovnického jednorožce. Město se ponoří do středověku, nebudou chybět kejklíři, šermíři, sokolníci, středověké pochoutky, divadelní představení, dobová hudba a ohňová show. Akce začíná v 10 hodin a potrvá do 22 hodin. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Ohňostroje rozzáří oblohu nad centrem Brna i nad přehradou

Již patnáctým rokem se v Brně koná soutěžní ohňostrojná přehlídka Starobrno - Ignis Brunensis. První z ohňostrojů rozzáří oblohu v pátek 25. května nad Masarykovou čtvrtí, finální bude odpálen nad brněnskou dominantou, hradem Špilberkem, v pátek 8. června. České ohňostrůjce doplní ti nejlepší z Austrálie, Španělska a Číny, kteří se podíleli na slavnostních ceremoniálech olympijských her (celý článek).

Již popatnácté ožije Brno zábavním a kulturním festivalem

Bezpečiáda na Kraví hoře, den otevřených dveří Centrální hasičské stanice, Den na letišti Brno Tuřany a další akce přinese v předposledním květnovém týdnu festival Brno - město uprostřed Evropy (celý článek).

Bitevní ukázky v Modřicích připomenou události roku 1942

I letošní rok se vojensko-historický klub Erika rozhodl pokračovat v pořádání úspěšných historických ukázek s tématikou bojů na východní frontě z druhé světové války v Modřicích. Letošní, již třetí ročník, bude zaměřen na boje u města Rostov na Donu z roku 1942 (celý článek).

Slavnosti růžového vína

Ve Valticích od 14 hodin propukne v sobotu II. ročník Slavností růžového vína. V areálu sklepů ve Valticích budou moct návštěvníci ochutnat růžová vína i sekty s gurmánskými specialitami a sýry. Více najdete zde.

Na Staré radnici v Brně se uskuteční tradiční pivovarské dny

Turistické informační centrum města Brna a Pivovary Lobkowicz pořádají v pátek 25. a v sobotu 26. května již 13. ročník Pivovarských dnů na Staré radnici. Na návštěvníky čeká mnoho druhů piv i bohatý doprovodný program (celý článek).

Běh do schodů

V Brně v pátek budou soutěžit  sportovci v běhu do schodů. V areálu Spielberk Office Centre začíná závod Spielberk Run-Up v 11 hodin pro děti, pro dospělé pak od 16 hodin. Cíl je velmi jednoduchý - co nejrychleji vystoupat do nejvyššího patra budovy, která měří 85 metrů. Na vítěze čekají atraktivní ceny, vystoupení skupiny U2 Stay a navíc proběhne slosování o nový Chevrolet Aveo. Během dne bude možné vyzkoušet si například skákací boty, kolečkové brusle, simulátor běhu do schodů nebo trampolínu.

Olomoucký kraj

Světci a světice na Bouzově

Úderem 11 hodiny se otevře brána hradu Bouzov, kde budou po oba víkendové dny probíhat kostýmované prohlídky. Návštěvníci se tak budou moct setkat se sv. Annou, sv. Barborou, sv. Kateřinou, sv. Floriánem, sv. Jiřím, sv. Hubertem, sv. Janem Nepomuckým a mnoha dalšími. Klasické prohlídky Hrad Bouzov a Hrad se představuje budou přístupné od 9 do 10:50 a poté opět od 15:10 do 16 hodin. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Jízda králů ve Vlčnově

Lidová tradice Jízda králů ožije tradičně ve Vlčnově. Minulý rok se akce dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Ke slavnosti neodmyslitelně patří krojovaný průvod v čele s mladým králem, který bude tradičně oblečený do ženského šatu. Součástí akce bude vystoupení krojovaných souborů, jarmark s řemeslnými výrobky či místními specialitami. Jízda králů vychází z prastarých královských a náboženských rituálů, které měly zajistit úrodu. Více najdete zde.

V zámeckém parku v Buchlovicích se opět sejdou sekáči trávy

Na senoseč na zámeckých loukách v Buchlovicích na Uherskohradišťsku se v neděli chystají folklorní sbory. Zpěváci v moravských krojích dopoledne kosami posečou trávníky v parku. Zpestřením bude soutěž o nejlepšího sekáče a sekáčku i snídaně v trávě, kterou sekáčům přivezou ženy v krojích.

Tradiční Kosecké písně nazvané jinak jako Svátek ranního rozbřesku začnou časně ráno, už v 5 hodin. K dokreslení atmosféry přispějí i děvčata, která přijedou koňským povozem a přivezou sekáčům 'škvařežinu' - tradiční snídani z vajíček a špeku a na občerstvení mléčnou kyšku. Za starých časů sekáči na loukách přespávali. Trávu kosili za ranní rosy, kdy je ještě 'křehká'. Kromě rychlosti a kvality sečení se hodnotí i umělecký dojem.

Kovozoo se rozrostla a přesunula

Netradiční Kovozoo bez klecí a mříží nyní zahrnuje 32 zvířat vyrobených z kovového odpadu. Nově byla přesunuta do areálu společnosti Kovosteel ve Starém Městě. Pro děti jsou připraveny atrakce v podobě majáku a pirátského korábu. Zatím největší ohlas u návštěvníků sklízejí nosorožec, gorila Minerva, gepard Elektra, rodina Tučňáků – Romeo, Julie, Jonatán, lev Lord a želva Franklin. Vstupné na okruh Nová KOVOZOO, maják a loď: děti do 6 let mají vstup zdarma, děti nad 6 let, studenti, důchodci, ZTP a skupina nad 10 osob zaplatí 20 Kč a dospělí 30 Kč.

Moravskoslezský kraj

Láry Fáry do pohádky 

Láry fáry do pohádky přenese děti na hradě Sovinec k zakleté princezně, za Škrholou a strašidlem ve mlýně. Po oba víkendové dny jsou pro děti připravené šermířské, loutkové i hrané pohádky. Těšit se můžete také na těžkooděnce v plné zbroji Tartas. Další podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám