Hlavní obsah

Nadšenci vytvořili přírodní galerii na rybníku v Dobré Vodě u Hořic

Právo, Ludmila Žlábková

Navzdory teplotám hluboko pod bodem mrazu přijíždějí zejména o víkendech do Dobré Vody, vísky nedalo Hořic na Jičínsku, stovky návštěvníků, a to rozhodně víc než během letních měsíců. Jejich cílem je zdejší dobrovodský rybník, na němž se koncem ledna objevily první ledové sochy, vytvořené skupinkou nadšenců za pomoci motorových pil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

S myšlenkou vybudovat na rybníku přírodní ledovou galerii přišel před třemi lety místní řezbář a původní profesí dřevorubec Jan Kužel.

Článek

S myšlenkou vybudovat na rybníku přírodní ledovou galerii přišel před třemi lety místní řezbář a původní profesí dřevorubec Jan Kužel. „Lidi sem chodili bruslit a to tátu nebavilo. Tak se rozhodl, že tu bude dělat sochy,“ připomněl jeho syn Ondřej, který se do tvorby soch také zapojil. „Je nás asi osm, nejen místní, ale i z Vrchlabí, Jilemnice nebo Hořic. V tuto chvíli tu už máme asi pětačtyřicet soch a další ještě vznikají,“ doplnil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Socha anděla

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Socha baru

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Během dvou tří hodin, záleží na velikosti a množství detailů výsledné sochy, dokáží zruční umělci vykouzlit z kusu ledu například sousoší volavek.

Během dvou tří hodin, záleží na velikosti a množství detailů výsledné sochy, dokáží zruční umělci vykouzlit z kusu ledu například sousoší volavek, zvoničku či křížek, traktor nebo i ohniště s rožnícím se seletem.

Návštěva galerie, vytvořené přímo na zamrzlé hladině rybníku, nevyžaduje společenské oblečení. Spíš teplou bundu, čepici a rukavice. Ohřát se můžete u zapálených kanadských ohňů v rozřízlém polenu, pookřejete však zejména při pohledu na jednotlivé sochy. Zejména, pokud hru světel oživí paprsky slunce. Ještě více tak vynikne přírodní struktura ledu s jednotlivými vrstvami - čirými a mléčně zbarvenými od sněhu.

Vstupné v ledové galerii je dobrovolné, otevřeno je čtyřiadvacet hodin denně, a to až do jarní oblevy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vstupné v ledové galerii je dobrovolné, otevřeno je čtyřiadvacet hodin denně, a to až do jarní oblevy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Motorka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám