Hlavní obsah

Tipy na adventní víkend: Otevírá se peklo, přicházejí čerti, Mikuláš i Barborky

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se otevře peklo v Pekelných sklepech i na zámku v Mníšku pod Brdy, kam dorazí i Mikuláš. S čerty se můžete potkat také na Starých Hradech, v Zoo Ohrada, v Muzeu strašidel a Lanškrouně. Napoleon se znovu vrátí ke Slavkovu u Brna. Na horách se bude lyžovat a navíc se otevírá řada vánočních výstav.

Foto: L. Táborský, Právo

Mikuláš, čert a anděl

Článek
Praha

V areálu bývalé vodárny v Braníku se otevře umělé kluziště

V sobotu se v areálu bývalé vodárny v Praze Braníku otevře umělé kluziště. Kluziště o rozměrech pět krát deset metrů bude umístěno ve dvoře zrekonstruované vodárny, kde sídlí mateřské centrum a restaurace přátelská k rodinám s dětmi. Dodavatel musí nejprve povrch dvora vyrovnat dřevěnými podložkami, teprve pak začne pokládka desek.

Kluziště bude veřejnosti přístupné každý den po celou otevírací dobu Kroužků na Vltavě. Vstupné pro bruslící bude na celý den stát 50 korun.

Výstava Luciferův efekt a Pšt! O tom se nemluví...

V sobotu se v holešovickém Centru současného umění DOX koná interaktivní program Pšt! O tom se nemluví... pro rodiče a děti. Hlavním tématem budou způsoby, jak zprostředkovat fenomén zla a jeho podoby dětem doma a při školní výuce (nejen) moderních dějin.

Program nabízí kreativní workshopy pro děti vedené současnými umělci a lektory centra DOX. Pro rodiče je připravena komentovaná prohlídka výstavy Luciferův efekt, na níž naváže otevřená diskuze u kulatých stolů. Bude tak vytvořen neformální prostor pro sdílení zkušeností, jak mohou škola a rodina dětem předkládat obtížná témata.

Vzhledem k omezené kapacitě workshopů si raději rezervujte místo na: tereza@dox.cz, 420 774 716 814. Více najdete zde.

Prahu v adventním čase provoní zabíjačkové hody

Prahu v adventním čase provoní tradiční zabíjačkové hody. Domácí jitrnice, jelítka, prejt nebo zabíjačkový guláš mohou lidé ochutnat na farmářských trzích v sobotu na Kubánském náměstí. Zastánci práv zvířat se podle organizátorů nemusí ničeho obávat, na trzích se prasata zabíjet nebudou.

K ochutnání budou výrobky teplé i studené kuchyně, třeba ovarové koleno, kroupová černá polévka, sulc nebo světlá a tmavá tlačenka. "Křenu, hořčice, vejmrdy a dobrého chleba bude nepočítaně," řekl organizátor akce. Labužníkům opečou řezníci jitrnice a klobásy na grilu. Vepřové lahůdky zapijí příchozí pivem. Na výběr bude několik druhů, včetně kvasnicového. Další informace najdete zde.

Výstava textilií, panenek a medvídků

Od pátku do neděle se v Národním domě na Vinohradech koná Mezinárodní prodejní výstava panenek a medvídků Teddy Bears – Doll Prague a unikátních uměleckých textilií – Artextil Prague. Návštěvníci si mohou vyzkoušet na workshopech řadu kouzel s textilem, od kávové techniky až po tvorbu vlastní kabelky.

Festival ruské kuchyně

Máte rádi boršč nebo chcete vyzkoušet ruský brunch, pak se vydejte na Festival ruské kuchyně a umění do hotelu Hoffmeister. Ruský brunch se koná od 4. do 11. 12. mezi 11.30 a 15.30 hodin. Cena na osobu 790 Kč zahrnuje včetně bohatého výběru ruské studené a teplé kuchyně i neomezenou konzumaci alkoholických a nealkoholických nápojů. Pro děti je připraven dětský koutek. Děti do 6 let zdarma, od 7 – 15 let je cena 390 korun.

Středočeský kraj

Peklo otevře jinak nepřístupné sklepní prostory mníšeckého zámku

Klasické prohlídky, Mikulášské prohlídky, peklíčko, výstava panenek a výroba svícnů na vánoční stůl. To vše je na programu o víkendu 3. a 4. prosince na zámku v Mníšku pod Brdy. (celý článek)

Svatá Barbora nadělí na zámku Loučeň dárky a připomene vánoční zvyky

Zámek Loučeň v sobotu 3. prosince od 15 a do 17 hodin připomene svátek sv. Barbory trháním barborek - větviček stromů i rozdáváním dárků dětem. Na závěr přečte kněžna pohádku na dobrou noc. (celý článek)

Hrad Křivoklát oživí adventní koncerty i řemeslnický jarmark

Zábavu z dob našich předků připravil hrad Křivoklát na víkend 3. a 4. prosince. Adventní brána hradu se otvírá v 10 hodin a zavře se v 17 hodin. Na programu budou adventní koncerty, divadelní i kejklířská vystoupení. (celý článek)

Zazvoňte zvonečkem a přivítejte v sobotu v Dobříši Vánoce

Předvánoční atmosféra se v sobotu 3. prosince ponese Dobříší. V místním Pastoračním centru svatého Tomáše proběhne celodenní Vánoční jarmárek a od 17 hodin se uskuteční tradiční Zvonkový průvod na zámek. (celý článek)

Barborky na Hrádku v Kutné Hoře

Adventní víkend ožije v Muzeu stříbra na Hrádku v Kutné Hoře vánočním jarmarkem. Od 10 do 18 hodin (v neděli akce končí již v 16 hodin) si můžete prohlédnout ukázky řemesel, výrobu vrkočů i štědrovečerních svícínků. V sobotu se v 15 hodin rozsvítí vánoční strom a Barborky v kostýmech dostanou mikulášskou nadílku. Více najdete zde.

Rozsvícení vánočního stromu v Kutné Hoře

V 16 hodin začíná v Kutné Hoře na Palackého náměstí oslava sv. Barbory, patronky města. Nebude chybět živý betlém, zazpívá dětský pěvecký sbor Vrabčáci. V 17.15 hodin se rozsvítí vánoční strom.

Čerti a čertice ze starohradských pohádek

O víkendu připravili na Starých Hradech Velkou čertenickou soutěž. Každý člobrdík dostane dárek od starohradského čerteníka. V programu je také čtení z velké knihy hříchů, ochutnávka čertovské medoviny a pekelně dobrých bonbónů, zábava a hry s čerty - Čerte, nezlob se, kostky, karty a další. Vstup bude zdarma pro všechny, kteří přijdou v čertovském převleku. K čertům se přidají dračí čarodějné pohádky. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Putování za Mikulášem

V 16 hodin vychází v neděli z náměstí v Hluboké nad Vltavou čertovský průvod do Zoo Ohrada. Čerti a čertice se vydají podél Munického rybníka, přes pekelnou bránu a v Loveckém zámku Ohrada se dočkají andělského přivítání. Čertíci pak v areálu zoologické zahrady rozsvítí vánoční výzdobu. Podrobnější informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Mikulášská neděle a vaření s babičkou v Muzeu strašidel

V plzeňském Muzeu strašidel se v sobotu mohou děti učit vařit s čertovou babičkou od 15 hodin. V neděli se můžete těšit na Mikulášskou nadílku, která bude probíhat v muzeu od 10 do 18 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Zapomenuté šumavské vesničky – Maleč

V nadmořské výšce téměř 900 metrů se nachází další z překrásných šumavských lokalit, opředená řadou pověstí a skrývající dosud nerozluštěné tajemství - Maleč. (celý článek)

Předvánoční zámek Manětín

Na zámku Manětín si na sobotu připravili večerní prohlídky s názvem Šlechtické sídlo v době předvánoční. Pokoje budou osvícené svíčkami, nebude chybět vánoční strom, sváteční tabule, betlém, součástí prohlídky bude i návštěva kostela sv. Jana Křtitele. První prohlídka začíná v 18 hodin, další budou následovat každých dvacet minut. Vstupenky a časy prohlídek si lze rezervovat na této e-mailové adrese:

zamek-manetin@volny.cz nebo na tel. čísle 373 392 283. Více informací najdete zde.

Hrad a zámek Horšovský Týn ve stylu japonských Vánoc

V neděli se v Horšovském Týnu koná na zámku od 17 hodin II. adventní koncert. Japonské umělkyně vystoupí pod vedením paní Yasuko Tanaka - trubka, housle, klavír. Součástí japonských Vánoc na zámku bude i ukázka kimona, na závěr podepisování novoročenek, přáníček apod. japonským znakovým písmem. Vstupné: 150 korun v předprodeji, 200 Kč na místě.

Soutěž o nejlepší vánoční štolu a vánoční trhy

V Klatovech se bude na bronzovou neděli soutěžit o nejlepší vánoční štolu v rámci

adventních trhů. Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese v neděli v době od 9 do 11 hodin soutěžní štolu do stánku s označením město Klatovy. Ochutnávka vzorků proběhne od 12 do 14 hodin. Vyhodnocení a vyhlášení vítězné štoly proběhne po koncertu Františka Nedvěda, cca v 15.15 hodin. Ukázka štoly bude vystavena a zbytek bude rozkrájen na menší vzorky na ochutnávku.

Karlovarský kraj

Adventní pohádkové čtení

V Galerii výtvarného umění v Chebu připravili na sobotu od 15.30 hodin Adventní pohádkové čtení. Malé čtenáře čekají pohádky Král, kejklíř a hvězdář a také Král kamenné srdce. Zkušenými průvodci ve světě pohádek budou herci Západočeského divadla, Radmila Urbanová a Jindřich Skopec. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Lucifer na vás čeká i v prosinci v úštěckých Pekelných sklepech

Pro velký úspěch Pekelných sklepů a seznámení se s Jeho Veličenstvem Luciferem bude úštěcké čertí muzeum otevřeno i v prosinci. Muzeum, které sídlí v Pikartské věži, je středoevropským unikátem. Jsou tu mimo jiné figurky čertů i čertic, najdete zde i pohyblivý Peklém. (celý článek)

Liberecký kraj

Lyžování zahájí v adrenalinovém kotli na Ještědu

Již druhou sezónu budou mít milovníci sjezdového lyžování možnost vychutnat si sjezdy na Ještědských horách ve dvou areálech. V sobotu 3. prosince zahájí zimu starší z nich v adrenalinovém kotli skokanských můstků. Den otevřených dveří s řadou soutěží připravily organizace působící na Ještědu. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Na Zámku Potštejn začínají Vánoce

Vánoční atmosféra se pomalu vplížila na zámek v Potštejně. Pro návštěvníky tam o víkendu začíná od 14 hodin adventní program. Hrané vánoční prohlídky zámku budou probíhat od 14 do 17 hodin. Zájemci se mohou těšit také na vernisáž výstavy patchworku a Pohádku o pokladu loupežného Mikuláše a o víle Bublince. Po 16. hodině dorazí i Mikuláš s nadílkou. Závěr akce bude patřit adventnímu koncertu. Kompletní program najdete zde.

Pardubický kraj

Vánoce v proměnách času návštěvníkům předvádí muzeum v Poličce

Jaké vánoční ozdoby dávali na vánoční stromeček naši dědečkové, tátové a čím jsme jej zdobili my sami? Jaké dárky jsme pod ním nacházeli? Neváhejte a navštivte muzeum v Poličce, kde spolu s vůní cukroví a skořice můžete zavzpomínat na vánoční svátky našich dědečků a babiček, rodičů i nás samotných. (celý článek)

Výstava Vánoce na Veselém kopci ukáže zvyky a tradice předků

Vánoce tak, jak je prožívali naši předkové, chce ukázat vánoční výstava ve skanzenu Veselý Kopec na Chrudimsku. Ve vytopených chalupách se návštěvníci mohou seznámit s různými zvyky, které s obdobím adventu souvisejí do 11. prosince.

V jedné z chaloupek se návštěvníci dozvědí, jak vypadala martinská hostina, v další jaká odměna čekala na nejpilnější přadlenu. Ale také, jaké dárky děti nalezly v mikulášské nadílce a pod vánočním stromečkem. Výstavu o víkendech zpestří doprovodný kulturní program, Budou se plést ozdoby ze slámy, malovat skleněné ozdoby a péct vizovické pečivo.

V letošním roce jsou poprvé připraveny také pracovní listy pro žáky základních a studenty středních škol. Vánoční výstava na Veselém Kopci je otevřena do 11. prosince denně od 9 do 16 hodin. V poslední den výstavy se ve skanzenu koná předvánoční jarmark.

Adventní neděle v Lanškrouně

O adventní neděli nádvoří zámku v Lanškrouně zaplaví vánoční atmosféra. Od 13 do 19 hodin tu mají trhy, kde ve 14 a 15.30 hodin vystoupí Lanškrounský ženský sbor. V 10.30 se v kostele sv. Václava uskuteční Mše za doprovodu zpěváků z Rapa Nui, které doprovodí Viti Abigal Alarcon Rapu - bývalá královna Velikonočních ostrovů. Mezi 16. a 17.30 hodinou se nádvořím zámku prožene čertovský rej. Přijít má i Mikuláš.

Vysočina

V Telči začala výstava rakouské a české gastronomie

V městské galerii Hasičský dům v Telči na Jihlavsku začala výstava Die Nachbarn auf dem Teller - Sousedé na talíři. Představuje historii, společné i rozdílné rysy gastronomického umění jižní Moravy, Horácka a Dolního Rakouska od druhé poloviny 19. století po dnešek. Zájemci si ji mohou prohlédnout do 8. ledna.

Na výstavě v Telči se mohou návštěvníci seznámit s přípravou jednoduchých pokrmů i s mistrovským kulinářským uměním, včetně slavnostních tabulí. Základ výstavy tvoří fotografie, texty a videoprojekce, ale také trojrozměrné předměty, třeba kávomlýnky a různé formy na pečení.

Výstava, která do Telče doputovala z dolnorakouského zámku Wilfersdorf, získala na Vysočině adventní rozměr. Doplňují ji třeba různě zdobené vánoční stromečky, aranžmá i vánoční pečivo z místního Markova pekařství.

Jihomoravský kraj

Klíčovou část bitvy u Slavkova předvedou vojenské kluby

Devět set členů vojenských historických klubů se v sobotu zapojí nedaleko Slavkova u Brna do bojové scény, která připomene 206. výročí bitvy tří císařů. Tentokrát představí její vrcholnou část, kdy francouzské šiky císaře Napoleona na Prateckém kopci porazily rakouské a ruské vojenské brigády. Ukázka potrvá 1,5 hodiny a zapojí se do ní jízda na 40 koních.

Diváci na bojišti uvidí i Napoleonova dvojníka - herce Marka Schneidera z USA, který císaře hraje ve filmech i při mnoha vzpomínkových akcí. Slavkovských se účastnil už třikrát.

Bitevní ukázka začne ve 14 hodin a bude komentovaná. O odborný výklad se postará historik Jiří Kovařík. Po bitvě bude večerní vojenská přehlídka ve Slavkově s ohňostrojem. V neděli na ni naváže pietní akt za všechny padlé u památníku Mohyla míru. Více o akci naleznete zde.

Z centra Brna vyjedou historické tramvaje a parní vlak

V sobotu 3. prosince se v centru města Brna budete moci svézt historickými mikulášskými tramvajemi nebo se projet ve vlaku taženém parní lokomotivou do Oslavan u Brna. (celý článek)

Mikulášská ochutnávka vín

V sobotu se při příležitosti návštěvy sv. Mikuláše koná v Hotelu Zámeček v Mikulově Mikulášská ochutnávka vín. Sv. Mikuláš a jeho pomocníci čert a anděl budou rozdávat sladkou odměnu hodným dětem a v salonku vinárny bude připravena Mikulášská degustace vín. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Lyžařským magnetem Jeseníků je oblast Ramzové, Petříkova a Paprsku

Výborné podmínky pro lyžaře, snowboardisty, upravené běžecké trasy a širokou nabídku ubytovacích kapacit najdou návštěvníci během zimních měsíců v Jeseníkách. (celý článek)

Chovatelé se na výstavě v Olomouci předvedou se 400 kočkami

Nablýskanou a načesanou srst, stavbu těla, kondici i klidnou povahu bude o víkendu na olomouckém Výstavišti Flora předvádět na 400 koček na mezinárodní výstavě. Odborná porota vyhodnotí nejen šampionky v několika kategoriích. Zastoupeny budou dvě desítky plemen z Česka i zahraničí.

Porota bude kočky hodnotit ve čtyřech kategoriích - krátkosrsté, perské a exotické, polo a dlouhosrsté a siamské a orientální. Na výstavě si lidé mohou prohlédnout zvířata i zakoupit potřeby pro své domácí miláčky. V nabídce je krmivo, stelivo, škrabadla či doplňky výživy.

Adventní prohlídky hradu Šternberk provoní vánoční menu

Pravého šumavského kubu, jahelník, zelňáky a další tradiční lidové pokrmy budou lidé moci ochutnat o víkendu při první adventní prohlídce na hradě Šternberk na Olomoucku. Pracovníci hradu připravili program i na další adventní víkendy, na vánoční svátky a Silvestra. Průvodci návštěvníky seznámí nejen s historií objektu, ale i s vánočními tradicemi našich předků.

Již o nadcházejícím víkendu hrad provoní tradiční vánoční pokrmy. Organizátoři se inspirují ve starých kuchařkách. Některé z receptů si lidé mohou odnést domů. Ochutnávky vánočních jídel jsou již v ceně vstupného, které zůstane ve standardní výši. Bližší informace najdete zde.

Pohádkové putování Moravou

V neděli se mohou vydat děti do Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě, kde bude mezi 10. a 15. hodinou probíhat pohádkové putování. Setkají se například s vodníkem, vílou, divoženkou, čertem, bílou paní nebo Popelkou. Připraveny jsou hry, zábavné úkoly a řada atrakcí. Podrobnější program najdete zde.

Zlínský kraj

Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách bude letos jubilejní

Už v sobotu se Valašské Klobouky naplní krásnými lidovými tradicemi, starodávnými zvyky a řemesly, pestrými kulturními vystoupeními, skvělými valašskými specialitami a mikulášskými skupinami. Šití papučí z ovčí kůže, tkaní na tkalcovském stavu, předení lnu, strouhání světidel, pletení košíků i pečení vánočních oplatků - to je jen stručný výčet řemesel, která budou moci obdivovat návštěvníci jarmeku (celý článek nebo zde).

Ski areál Razula láká na bazény zdarma, sněžnice, nové skipasy i kluziště

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích chystá na zimní sezónu další novinky pro návštěvníky. Ani přes zvýšení DPH nebude zdražovat skipasy, naopak ještě nabídne nové typy zvýhodněných jízdenek, mezi nimi společnou jízdenku pro dospělého a dítě do 6 let s úsporou až 30 procent. (celý článek)

Vánoce ve Vizovicích

Galerie Mariette ve Vizovicích otevřela prodejní Vánoční výstavu, která je otevřená denně od 9 do 17 hodin až do 23. prosince. Můžete se tak inspirovat pro vlastní výzdobu domova. Expozice představuje trendy ve zdobení stromků, ale i tradiční české prvky. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout výhradně české a moravské vánoční ozdoby. Zároveň mohu nakouknout do kuchyňského koutku plného vykrajovátek, keramických mís a forem na bábovky, či vánočky. Více najdete zde.

Za Barborou do Kroměříže

Ve čtvrtek se v Květné zahradě v Kroměříži koná akce s názvem „Advent v Libosadu aneb sv. Barbora naděluje“. Od 10 do 16 hodin bude u Studeného skleníku a Čestného dvora probíhat řemeslný jarmark, na kterém vystoupí žáci kroměřížských škol. Návštěvníci si prohlédnou ve Studeném skleníku pro naši zeměpisnou polohu trochu netypické exotické jesličky.

Moravskoslezský kraj

V ostravské zoo si vyzkoušíte hnízdo snovače

Jak si asi hoví mláďata snovače v hnízdě? Tento druh je známý svým mistrovstvím ve stavbě uzavřených hnízd z rostlinných vláken a stébel zavěšených na tenkých koncových větvích. Toto opatření jim slouží jako ochrana snůšky a mláďat před hady a dalšími predátory. V ostravské zoologické zahradě vytvořili zvětšený model hnízda snovače, kam si mohou malí návštěvnici zalézt a také se trochu poučit. Další podrobné informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám