Hlavní obsah

Tipy na víkend: Jitrnicobraní, delfíni na Vltavě a výlov rybníka

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se na hladině Vltavy v Praze objeví delfíni, velryby a exotičtí motýli. V Borovanském mlýně zavoní Jitrnicobraní. Pokud patříte mezi obdivovatele Igráčků, vydejte se za nimi do Brna. Zajímavé prohlídky připravili také na Mníšeckém zámku, Žebráku, Točníku a šumperské radnici.

Foto: Profimedia.cz

Výlov rybníka Rabiň nedaleko Protivína se koná již tuto neděli 23. října.

Článek
Praha

O víkendu připlavou na Vltavu delfíni

O víkendu mezi 18. a 22. hodinou ožije Vltava videomappingem. Mezi Střeleckým ostrovem a kavárnou Slavie tak kolemjdoucí uvidí na hladině delfíny, velryby a exotické motýly. Promítání se bude ve smyčkách opakovat od 18. hodiny, ale každý den budou trochu jiné. Pokud víkendová představení nestihnete, můžete se k Vltavě vydat opět na trochu jiné představení v pondělí 24. října ve stejný čas.

Ve čtvrtek začíná Anifest v pražských Modřanech

Filmové loutky, animované filmy, workshopy, kde si děti vytvoří vlastní animovaný film. To vše čeká od čtvrtka do soboty na návštěvníky Modřanského biografu v Praze 12. (celý článek)

Filipínský kulinářský festival Fiesta Filipina

V sobotu začíná Filipínský kulinářský festival v restauraci Café Bistro hotelu Hilton na Florenci. Cílem festivalu je rozšířit znalosti veřejnosti o Filipínách a představit jejich kulturu v České republice. Menu připraví filipínská šéfkuchařka Marila Rogriguez Scheich.

O víkendu doplní filipínskou atmosféru umělkyně a sólistka Theresa Brossmerová a unikátní taneční skupina Tribong Pinoy. Festival potrvá až do 28. října. Oběd bude podáván od 11,30 do 14,30 hodin a večeře od 18,30 do 21,30 hodin. Cena 990 Kč na osobu zahrnuje neomezenou konzumaci tradičních předkrmů, hlavních chodů, příloh a dezertů z rautu.

Loutkové představení na Staroměstské věži

V sobotu od 15 hodiny se malé i velké děti mohou těšit na pohádku O třech prasátkách v prostorách Staroměstské věže. Představení je určeno pro děti od 3 let. Vstupné pro děti do 6 let je 20 Kč, děti do 15 let za 50 Kč a doprovod je zdarma. V případě zájmu se raději registrujte na mailové adrese: k.kratinova@abl.eu.

Den stromů

Ve čtvrtek 20. října se u nás slaví Den stromů. Znovu obnovená tradice připomíná jejich význam a důležitost. Na procházkách za nejstaršími stromy Prahy se dozvíte mnoho zajímavostí. (celý článek)

Barmanská soutěž & párty

Finále soutěže Bacardi Flair Show, které proběhne v sobotu v pražském P. M. Clubu, nebude patřit jen barmanské elitě z Čech a Slovenska, ale i široké veřejnosti. Soutěž bude doprovázet bohatý program, po vyhlášení vítězů následuje afterparty s přední českou DJ Ladidou. Akce začíná ve 20 hodin.

Než dojde k finálnímu vyhlášení, je pro hosty připraven bohatý program, jehož součástí bude mimo jiné vystoupení dívčí skupiny Pussycat Dolls Revival, těsně před půlnocí na pódiu rozjede svou show česká beatboxová jednička - Nasty. Přítomní hosté budou mít unikátní příležitost poprvé ochutnat nový „spiced rum“ od světové rumové jedničky – Bacardi Oakheart. Vstupenky jsou v předprodeji v prostorách P. M. Clubu za 90 Kč nebo na místě před začátkem akce za 120 Kč.

Socha Jana Žižky na Vítkově opět zve návštěvníky

Socha koně a Jana Žižky v Praze 3 na Vítkově, která byla rok a půl restaurována, je opět přístupná veřejnosti. Oprava stála více než 23 miliónů korun. (celý článek)

Středočeský kraj

Říjnová nabídka zámku v Mníšku pod Brdy potěší rodiče s dětmi

Mníšecký zámek nekončí svou sezónu. Otevřeno je každý den, s výjimkou pondělků, až do 21. prosince. V říjnu je přichystána celá řada akcí pro děti. Už tuto sobotu 22. října je připravena prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech v zámecké galerii, ale i klasické okruhy věnované první republice. Akce probíhá od 10.15 do 15.15 hodin. (celý článek)

Putování historií Českého Šternberka

Na víkend si průvodci hradu Český Šternberk připravili netradiční prohlídky v kostýmech. Návštěvníci budou procházet po místnostech, kde oživne historie malými scénkami. Přítomen bude i žonglér, sokolník a dělostřelci s názornými ukázkami. K občerstvení budou připraveny šternberské koláčky, maso na grilu a klobásky. Dospělí zaplatí vstupné 100 Kč, děti 50 Kč, studenti a senioři 65 Kč. Dopředu si raději rezervujte vstupenky na tel. 317 855 101. Více najdete zde.

Večerní prohlídky na mnoha hradech 

Večerní prohlídky se v sobotu konají na hradech Žebrák a Točník. Začínají ve 20 a 21.30 hodin. Více najdete zde.

Na zámku Radim začínají v 17 hodin Halloweenské strašidelné prohlídky pro děti i dospělé. Dopředu si raději zarezervujete vstup na tel. 603 212 462, 326 787 230, nebo e–mailem info@zamek-radim.eu. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Borovanský mlýn v sobotu provoní jitrnice

Jak v pohádce Dařbuján a Pandrhola si mohou v sobotu připadat návštěvníci Borovanského mlýna, v němž se chystá první Jitrnicobraní. Jitrnice budou nejen na talíři, ale stejně jako v pohádce i na stromě, pivo poteče proudem. Na programu jsou jitrnicové soutěže i jitrnicové dílny, suroviny jsou objednány na tisíc jitrnic.

V přípravě jitrnic budou soutěžit dvou až tříčlenné týmy absolutních amatérů. Komise je připravena hodnotit nejen chuť a tvary zabijačkové pochoutky, ale také vzhled kuchařů. V restauraci návštěvníci ochutnají nejen jitrničky, ale také jelita, domácí tlačenku a sulc, nebude chybět zabijačková polévka a speciality z vepřového masa. Děti mohou navštívit Půdu plnou pohádek i pohádkovou dílnu, bylinkovou zahrádku či sledovat domácí zvířata.

Jitrnice, někde též jaternice, spolu s jelítky, tlačenkou, škvarky a případně polévkou patřila k zabijačkové výslužce, která se roznášela sousedům. Každá rodina měla svého oblíbeného řezníka, a tak sousedé mohli hodnotit kvalitu výrobků. Záleželo na ingrediencích a poměru surovin.

Výlov rybníka Rabiň

Nedaleko Protivína se v neděli koná výlov rybníka Rabiň. Návštěvníky čeká bohatý program s prodejem čerstvých ryb, občerstvením, hudbou a rybími specialitami. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Nová naučná stezka na Šumavě připomíná historii dolování zlata

Putování po stopách středověkého dolování zlata na Klatovsku nabízí pěším turistům i cyklistům nová naučná stezka a cyklostezka v Petrovicích u Sušice. Zhruba sedmnáctikilometrová okružní trasa šumavským předhůřím představuje rozsáhlé zbytky místních zlatých dolů.

Stezka začíná i končí na návsi v Petrovicích. Trasu lemuje pět naučných informačních tabulí, u kterých je možné využít současně zbudovaného zázemí pro odpočinek a relaxaci.

Hlavním lákadlem trasy jsou dvě středověká důlní díla, kde se v dávných dobách zlato těžilo - Jírova jáma v blízkosti Dolejšího Těšova u Hartmanic a rozsáhlé zbytky důlního díla nad Dolejším Těšovem v délce zhruba 500 metrů. Šachty a propadliny připomínají těžbu ze 14. a 15. století. Dosud známá hloubka podzemních prostor je asi 70 metrů, důl je přibližně do poloviny zatopen vodou. Přístup do dolu z povrchu je možný pouze speleologickou technikou s použitím lana. Při potápěčských průzkumech byly pod vodou nalezeny středověké žebříky, trámy a výdřevy.

Mariánskotýnické muzeum je snad živé

To si vyjedete kousek od Plzně do vsi Mariánský Týnec a zaparkujete u kostela Mariánská Týnice. První místní zázrak je na světě, druhý vás čeká v kostele. Nedávno jsem psal o jeho osudech. Nechybělo mnoho a zbyl by po něm jen název. Nejenže je krásně opraven, ale zdejší muzeum Plzeňska je unikum. (celý článek)

Karlovarský kraj

Výstava k 950. výročí první písemné zmínky o Chebu

Do konce října si můžete prohlédnout výstavu Léta páně 1061, která je součástí rozsáhlých oslav devítistého padesátého výročí první písemné zmínky o Chebu. Zájemci si mohou prohlédnout dochovaný originál listiny římského krále Jindřicha IV. v níž se název Cheb poprvé v historii objevuje. Ve čtvrtek od 17 hodin je připravena také přednáška Cheb roku 1459 aneb Město jevištěm velkolepých slavností. V muzeu probíhá další paralelní výstava Slavné vily karlovarského kraje. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Skončí zámek Jezeří v plánovaném jezeře?

Není to žádné strašení, ale možné vyústění věcí příštích. Architektonický klenot Krušnohoří prožívá křeče, i když se v posledních letech pro jeho záchranu dělá maximum. Zámek stojí ale v cestě uhlí, a to ho možná pohltí, byť ve formě jezera. (celý článek)

Liberecký kraj

Vinobraní

V pátek a v sobotu budou cinkat číše vína v Domě vína v Jablonci nad Nisou (Komenského 23). Program tradiční akce slibuje zábavu pro celou rodinu. Dospělí budou moct ochutnávat chlazené odrůdové burčáky a vína Lednicko – valtického areálu a také první víno z ročníku 2011. Proběhne i předávání hroznu úrody z Moravy starostovi Města Jablonec.

Královéhradecký kraj

Jak krtek ke kalhotkám přišel

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici a Muzeum textilu připravila program pro děti, kde si budou moct vyzkoušet některé rukodělné techniky. Připraveno je zpracování lnu (lámání, potírání, vochlování), soukání, předení (na ručním vřetenu nebo kolovratu), tkaní (na stojatém nebo malém stolním ležatém stavu), potiskování (pomocí tiskátek, forem nebo šablon pro ruční tisk). Objednat se můžete na tel. 491451285 – linka 104. Více najdete zde.

Pardubický kraj

V Muzeu řemesel v Letohradu uvidíte, jak pracovali naši předci

Při cestě do Východních Čech můžete navštívit jedno z největších muzeí v České republice – Muzeum řemesel ve společenském centru Nový Dvůr v Letohradu. K prohlídce nabízí přes padesát historických řemesel. (celý článek)

Vysočina

Koncert skupiny Cirkus Mrodry Ublues a Krucipüsk

V sobotu od 20 hodin začíná v Národním domě v Třebíči koncert skupiny Cirkus Mrodry Ublues a Krucipüsk. Více najdete zde.

Podzimní jarmark v Jihlavě

Masarykovo náměstí v Jihlavě ožije v pátek Podzimním jarmarkem. Návštěvníci tak budou moct vybírat mezi keramickými výrobky, oblečením, uzeninami a podobně. Stánky se otevřou okolo 8 hodiny a zavřou se v 17 hodin.

Jihomoravský kraj

Technické muzeum Brno vystavuje Igráčky

Nejen děti, ale i jejich rodiče, kteří vyrůstali v 70. a 80. letech, potěší výstava věnovaná Igráčkům. Expozici plnou plastových figurek, které znázorňují různé profese a lidské činnosti, připravilo Technické muzeum v Brně. Kromě mnoha figurek tvoří výstavu také maketa města obydleného Igráčky, kreativní vize návrhářů hraček, kteří popustili uzdu fantazii, a textová i fotografická dokumentace.

"Na výstavě jsou i první návrhy a původní sady Igráčka, výrobní formy, jednotlivé díly Igráčka, velká maketa města, kde jsou umístěny inovovaní Igráčci kolekce 2011 a 2012 nebo vitrína plná Igráčků automechaniků," uvedl v tiskové zprávě majitel firmy Efko Miroslav Kotík. Efko loni začalo Igráčky po mnohaleté přestávce znovu vyrábět a prodávat.

První Igráček, inspirovaný německou figurkou Playmobil, spatřil světlo světa v roce 1976. Šlo o postavičku přestavující povolání zedníka. Opravdový boom Igráčků nastal v 80. letech, kdy většina československých dětí měla alespoň jednu figurku a pro mnohé z nich se Igráčci stali předmětem sběratelské vášně. Původní Igráčci se vyráběli v Mnichovicích u Prahy.

Olomoucký kraj

Výstava v Lipníku představí hračky našich prababiček

Do dětských pokojů našich babiček či prababiček budou moci nahlédnout od soboty návštěvníci galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Expozice s názvem Kdo si hraje, nezlobí, představí hračky od konce 19. století. Vystaveny budou panenky, kočárky, medvídci či dětské pokojíčky. Exponáty pocházejí ze sbírek Klubu Panenky ČR. Výstava bude otevřena do konce roku.

Příjemným bonusem v nabídce výstavy bude také malé fotografické zákoutí, kde si rodiče budou moci vyfotografovat svou ratolest ve stylizovaném starodávném pokojíčku, u kočárku nebo s panenkou na klíně. Expozice bude slavnostně otevřena v pátek vpodvečer, podle organizátorek bude instalovaná nejméně do konce roku.

Šumperská radnice nabídne mimořádné večerní vyhlídky z věže

V rámci oslav 100. výročí postavení šumperské radnice bude v sobotu 22. října od 17 do 22 hodin zpřístupněna věž zdejší radnice. Pro všechny, kteří chtějí vidět Šumperk při západu slunce nebo zahalený tmou, se tak nabízí mimořádná příležitost na neopakovatelný zážitek. (celý článek)

Hradecký rybník v Tovačově zve na víkendový výlov

Každoročně koncem října zve město Tovačov zájemce na výlov Hradeckého rybníka, největšího z místních rybníků. Od soboty 22. do neděle 23. října mohou návštěvníci sledovat rybáře vytahující plné sítě kaprů, amurů, tolstolobiků a dalších druhů ryb.(celý článek)

Zlínský kraj

Všesvatský jarmark v Rožnově nabídne výrobky z Valašska i dračí soutěž

V pátek a sobotu 21. a 22. října se uskuteční na rožnovském náměstí T. G. M. Všesvatský jarmark. Jarmark nabídne nejen tradiční výrobky z Valašska, ale bude také doplněn o bohatý program, který začíná v pátek v 9.30 hodin. (celý článek)

Svatby naší báby oživily stálou expozici zlínského Obuvnického muzea

Obuvnické muzeum, které sídlí ve vstupní budově do továrního areálu ve Zlíně, připravilo malé oživení stálé expozice - výstavku Svatby naší báby, která vystřídala výstavku Správná kabelka pro správnou chvíli. (celý článek)

Hrad Buchlov ukrývá mumii a lípu, která roste kořeny vzhůru

Snad každý hrad má svou bílou paní, s níž je spojována dramatická historka z dávné historie. Hrad Buchlov má ještě něco navíc: tajuplný strom, který prý roste kořeny vzhůru. A nejen to. Zdi hradu ukrývají také pravou egyptskou mumii a v těchto dnech i Čertovu zahrádku. (celý článek)

Třetí ročník Velké zlínské drakiády

V sobotu od 13.30 hodin budou v Jaroslavicích nad fotbalovým hřištěm vedle restaurace u Baďurů létat draci. Koná se zde třetí ročník Velké zlínské drakiády. Návštěvníci se mohou zúčastnit klání o nejhezčího, nejzajímavějšího a nejvytrvalejšího draka. Připraven je i bohatý doprovodný program.

Obří farmářka a botička z křečka patří k unikátům Obuvnického muzea

Do Zlína kromě unikátní baťovské architektury přitahuje návštěvníky z celého světa i unikátní Obuvnické muzeum. Šero, speciální teplota i vlhkost chrání ve skleněných vitrínách skutečné unikáty, ať už se jedná o obuv primitivních domorodých kmenů, historické klenoty nebo elegantní kolekce. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Strašidelné hrátky v Karviné

Na sobotu si v Kulturním středisku Karviná - Mizerov připravili od 16.30 hodin akci s názvem Strašidlácké hrátky aneb Halloween po česku. Děti se mohou těšit na stínovou pohádku O popleteném strašidýlku, strašidelnou diskotéku a nakonec je připraven lampiónový průvod a stezka odvahy. Děti mají mít s sebou lampión a přezůvky. Vstupné činí 70 korun. Program je pro děti od 4 do 7 let a jejich rodiče. V případě nepříznivého počasí proběhne celý program uvnitř. Více najdete zde.

Zámecké halali na zámku Kunín

Ve stylu zámeckých honů s barokní loveckou znělkou v podání Přerovských trubačů se v neděli otevře slavnostně vyzdobený zámek Kunín a zámecký park. Program začíná v 9.30 hodin před zámkem a pokračuje průvodem do kostela na Svatohubertskou mši. Návštěvníci uvidí vystoupení skupiny chrtů, přehlídku dravců a prohlídky zámku. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejmodernější zbraně se tvrz Bouda nedočkala

Návštěvníky procházející vlhkými podzemními chodbami tvrze Bouda znenadání překvapí rozměrná prostora, do níž shora proniká denní světlo. Mohutný betonový...

Výběr článků

Načítám