Hlavní obsah

Bolatický skanzen vydal poklad, část je ještě někde zakopaná

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dobách prababiček a pradědečků se mohou ocitnout turisté, kteří zavítají do skanzenu lidových tradic, jenž už devět let láká návštěvníky slezské obce Bolatice nedaleko polských hranic. Malé muzeum, které vzniklo v areálu bývalého statku v těsném sousedství místního kostela, dává nahlédnout do života vesnice v předválečné době. Málo se ví, že statek v časech, které ukazuje, vydal i tajemný poklad.

Foto: Aleš Honus , Právo

Součástí expozice jsou i ukázky krojů, které se na Hlučínsku nosily.

Článek

Skanzen byl otevřen v roce 2002 díky nadšení místních občanů, dotaci Evropské unie a vstřícnosti majitele bývalého statku, který zde umožnil tuto pozoruhodnou expozici zřídit.

Foto: Aleš Honus , Právo

Vstupní brána láká k návštěvě bolatického skanzenu, který představuje život v předválečné době.

„Skanzen vznikl hlavně proto, aby mladí lidé věděli, jak se kdysi žilo. Některé exponáty jsou původní, hodně věcí přinesli místní lidé i obyvatelé okolních vesnic,“ řekl Dominik Theuer, který zde působí jako průvodce a dokáže zasvěceně povídat nejen o expozici, ale i o historii obce.

Součástí skanzenu je selská jizba s nábytkem a lidovými kroji, kuchyně s dobovým náčiním, ale třeba i konírna, chlévy pro dobytek a historické zemědělské stroje.

Hrnec s pokladem byl pod zemí 300 let

Zejména dětské návštěvníky spolehlivě zaujme informace o pokladu, který zde majitel statku našel v roce 1936. „Chtěl zasadit strom a místo toho našel poklad. Byl to hrnec plný mincí s letopočtem ražby 1635 až 1645. Šlo většinou o stříbrné pražské groše a další mince. Velká část je dnes uložena v depozitáři Slezského zemského muzea v Opavě a říká se, že část pokladu tehdejší majitel zase zakopal zpátky. Ale nikdo neví kde,“ řekl průvodce, podle nějž poklad v Bolaticích pravděpodobně zakopali na konci 17. století polští vojáci, když tudy táhli pod vedením Jana Sobieského na pomoc Vídni obsazené Turky.

Foto: Aleš Honus , Právo

Průvodce ukazuje fotografii, na které je vyobrazen bývalý majitel statku a nálezce pokladu.

Bolatický skanzen je otevřen až do konce září každou neděli od 14 do 18 hodin, mimo tuto dobu je možné dohodnout i individuální prohlídky. Kromě toho se zde konají i pravidelné akce, například zabíjačky, dožínky, stavění májky a o Vánocích zde bývá k vidění živý betlém.

Do skanzenu se z okolí sjíždějí turisté a zájemci o regionální historii, míří sem také školní výlety z blízkého i vzdálenějšího okolí. „Jezdí sem i hodně lidí z Polska, kteří často spojí výlet na místní koupaliště s návštěvou našeho skanzenu,“ dodal průvodce.

Foto: Aleš Honus , Právo

Průvodce Dominik Theuer ukazuje selskou jizbu, která je součástí bolatického skanzenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám