Hlavní obsah

Velké Karlovice: za frgálem, ovcemi i mořem do nejdelší obce u nás

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Teď mě, prosím, omluvte, musím zvonit poledne.“ Mladá průvodkyně na chvíli opouští skupinu turistů, kteří v jejím doprovodu obdivovali interiér starého dřevěného kostela, a za zpěvu modlitby rozhoupá kostelní zvon. Fotoaparáty náhle zůstávají „němé“, nikdo se ani neodváží rušit křehké kouzlo okamžiku. Takové jsou Velké Karlovice.

Článek

Moderní doba sice horskou vesnici na hranici se Slovenskem v Beskydech proměnila v častý cíl turistů, místním lidem ale nevzala odvěký vztah ke krajině a úctu k tradicím.

Ačkoli mají jen asi 2500 obyvatel, rozlohou 80 kilometrů čtverečních patří Velké Karlovice mezi největší obce v zemi. Říká se, že jsou i nejdelší - než projedete od jedné cedule ke druhé, urazíte přes 10 kilometrů.

Údolí Vsetínské Bečvy je v tomto koutě Zlínského kraje poseto usedlostmi na stráních, v nichž se nezřídka stále hospodaří, pastvinami s ovcemi i neporušenými lesy. Návštěvníky většinou uchvátí, že přes stavitelský boom tu neuvidíte kýčovité podnikatelské baroko. Vyrůstají tu dřevěnice zapadající do koloritu krajiny. Tyto mile starosvětské detaily v kombinaci s moderními vymoženostmi sem lákají stále více turistů.

Po cyklodálnici podél řeky Bečvy

Právě ve Velkých Karlovicích začíná jedna ze tří větví cyklostezky Bečva – „cyklodálnice“, která vede napříč Zlínským a Olomouckým krajem a měří celkem 141 kilometrů. Nový 40 kilometrů dlouhý úsek z Velkých Karlovic do Vsetína byl zprovozněn začátkem června. Vede převážně po asfaltu či dlažbě mimo silnici. Díky malému převýšení jízdu zvládnou i děti či senioři.

Navíc mohou putování proložit řadou zastávek v hospůdkách či u pamětihodností. K těm nejzajímavějším patří právě karlovický dřevěný kostel Panny Marie Sněžné z poloviny 18. století. Barokní stavba s neobvykle členitým půdorysem je v létě denně mimo pondělí otevřená pro prohlídky s průvodkyní. Dozvíte se třeba, že byl kostel postaven místními tesaři bez použití kousku kovu, nebo že jej Karlovjané zbudovali v místě, kde kdysi v létě jako znamení napadla závěj sněhu.

Vedle kostela, v bývalém kupeckém domě, je Karlovské muzeum. Tady nahlédnete do staré vesnické světničky či kuchyně, uvidíte také starý betlém nebo – v souladu s lyžařskou historií Velkých Karlovic – i malou výstavku starých lyží a lyžařských bot.

Foto: Právo

Bazény s jeskyní, golf i rozhledna

V Karlovicích je ale zajímavostí ještě mnohem víc. Za pilou objevíte bývalé fojtství, jehož kopie dnes stojí ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Nejenže se v něm dosud hospodaří, ale příležitostně tu koupíte i ovčí sýr.

U pošty nasajete sladkou vůni. V uličce se ukrývá pekařství Valašské frgály, známé letitým bojem za zapsání ochranné známky pro frgály u evropské komise. Peče se tu velmi chutně, v souladu s tradicí. Napadlo by vás, že k výrobě nejprodávanějších hruškových frgálů se nesmějí používat čerstvé hrušky? Musí se nejprve sušit a potom pracně přetvořit na povidla, výsledek ovšem stojí za to.

Kryté moře

Milovníky koupání potěší, že ke karlovickému venkovnímu koupališti letos přibylo „kryté moře“ - areál termálních bazénů Horal se slanou vodou vyhřívanou až na 36 °C. Můžete si zaplavat ve 20 metrů dlouhém bazénu, ale také se „svézt“ v divoké řece kolem jeskyně či se nechat masírovat tryskami. Speciální bazének mají i nejmenší děti.

V obci nechybí ani lanový park, tenisové kurty či minigolf, sjezdovka Razula se v létě mění v trať pro cyklisty, novinkou je devítijamkové golfové hřiště u hotelu Horal v resortu Valachy. Nevynechejte ani rozhlednu Čarták, která se tyčí 250 metrů od hotelu Sůkenická, krásný výhled je i z kopce Soláň.

Vedle toho můžete krajinu obdivovat i při pěších či cyklistických túrách, možností pro výlety různé náročnosti je nespočet. Děti navíc baví, že občas potkají ovečky na pastvinách či koně.

Frgály
Sladký koláč z kynutého těsta neboli frgál, je valašským fenoménem. Není vůbec jednoduché jej připravit.
Tipy na akce
12. – 14. 8.Mezinárodní folklórní festival Léto na Soláni a ve Velkých Karlovicích
12. 8.Valachy Man (triatlon)
20. 8.Řemeslný den u Karlovského muzea
28. 8.Napříč hudbama (dechovky)
3. - 4. 9.Dětský folklórní festival

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Velké Karlovice leží těsně u bývalé česko-slovenské hranice ve Zlínském kraji. Z Čech nebo jihu Moravy je autem nejpohodlnější cesta po dálnici ke Zlínu a odsud přes Vsetín. Ze severu Moravy jsou Velké Karlovice dobře dostupné přes Rožnov pod Radhoštěm. Dojet sem můžete i autobusem a také vlakem s přestupem ve Vsetíně.

Ubytování

Na webu obce www.velkekarlovice.cz je možné vybírat z více než 80 nabídek – ubytování v soukromí, v pronajímaných chalupách či penziónech až po komfortní čtyřhvězdičkový hotel Lanterna. Ceny začínají dle vybavení už na 100 Kč za noc a osobu.

Cyklistika, turistika

Přehled o trasách či nabídku organizovaných akcí najdete na: www.trails.cz

Tipy na pěší túry: 

Mapy a informace získáte v Informačním centru u Karlovského muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám