Hlavní obsah

Tipy na víkend: Tankové a kovářské dny, ožije Karel IV. i Albrecht z Valdštejna

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Týnci nad Sázavou si užijí tankové dny nadšenci vojenské techniky. V Chebu ožije Albrecht z Valdštejna, Kodaň opět navštíví Karel IV. Pokud se chcete podívat na to, jak vypadalo dobývání hradu začátkem 17. století, vydejte se na Helfenburk. Na Helfštýně se sejdou umělečtí kováři. Nad Bouzov se opět vznesou horkovzdušné balóny.

Foto: Profimedia.cz

Na Helfštýně se sejdou umělečtí kováři z celého světa.

Článek
Středočeský kraj

Tankové dny

Mezi obcemi Krhanice a Lešany nedaleko města Týnce nad Sázavou, se v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren nachází expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha, a to již od roku 1996. Konají se zde i tankové dny, které připadají na tuto sobotu 27. srpna. (celý článek)

Sobotní jarmarky

Sobota patří jarmarkům. Na Velký řemeslný se můžete vydat na louku pod hradem Žebrák, kde od 9 do 19 bude za příznivého počasí připraven i doprovodný program. Potom se můžete vydat na Netopýří večírek na Točníku, který slibuje ukázky a projekce ze života netopýrů. Více najdete zde.

Ve stejný den se bude konat tradiční Staročeský jarmark v Třebízi u Kladna. Chybět nebude výstava veteránů, kováři, hrnčíři, lukostřelci, ale i věštírna a mnoho dalšího. Výstava Včely a včelaři bude zahájena v sýpce Cífkova statku ve 14.30 hodin. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Slavnosti slámy a loučení s prázdninami

Až do konce srpna probíhají Slavnosti slámy v areálu Šťastné země v obci Karlovice - Radvánovice. Děti si mohou vyzkoušet různé výrobky ze slámy, ale i zahrát si slaměné hry. Vítáni jsou i slamění vdovci. V sobotu je připraven zvláštní program Loučení s prázdninami. Od 10 do 16 hodin jsou připraveny dílny, dětské soutěže od 11 do 12.30 a mezi 16 a 17 hodinou, od 13 hodin si můžete vyzkoušet rodinné soutěže, které potrvají do 15 hodin. Podrobné informace najdete zde.

Jarmark před branami pekla

O víkendu se bude konat jarmark na hradě Houska. O něm se říká, že na něm straší a je branou do Pekel. Pokud se nebojíte, vydejte se tam. Připraven bude i doprovodný kulturní program. Více najdete zde.

Více informací o hradních tajemstvích najdete zde.

Karlovarský kraj

Albrecht z Valdštejna v Chebu

Od pátku do soboty se Cheb ponoří do dob třicetileté války a Albrechta z Valdštejna, který sem jezdíval hlavně verbovat vojáky. Jeho poslední cesta do Chebu byla však jeho osudnou. Roku 1634 zde byl v Pachelbově domě zavražděn. Na slavnostech nebude chybět historický jarmark, průvody městem, rekonstrukce bitev, ohňostroje a ukázky z života Albrechta. Podrobný program najdete zde.

Ústecký kraj

Dlouhou cestou na děčínský zámek, za evropskou raritou i svatyní pro koně

Nelze ho přehlédnout, tyčí se majestátně na skalnatém ostrohu nad soutokem Labe s Ploučnicí. Děčínský zámek, nádherná stavba, na níž si dali Thunové záležet. Měl pohnuté osudy a nevyhnuly se mu ani války. (celý článek)

Mohutná pevnost Stříbrná Hora

Na hřebeni Bardských hor v dnešním polském Slezsku se rozkládá mohutná horská pevnost, jejíž součástí je jeden z největších donjonů v Evropě. Toto neobvyklé slovo označuje objekt, sestávající ze čtyř oválných věží, mezi nimiž je sevřeno rozlehlé nádvoří. Pevnost Stříbrná Hora je dokladem úsilí, které král Fridrich II. Veliký věnoval obraně území, vydobytého během válek o rakouské dědictví v polovině 18. století. (celý článek)

České Švýcarsko láká plavbou soutěskami a návštěvou Pravčické brány

Jedním z nejkrásnějších míst na výlety a trávení dovolené je národní park České Švýcarsko. Nabízí mnoho možností k trávení volného času. Výchozím bodem vašeho výletu bude město Děčín, kam se dostanete téměř každou hodinu vlakem z Prahy. (celý článek)

Císařský den s Karlem IV. v Kadani

Roku 1367 navštívil římský císař a český král Karel IV. Kodaň. Tuto historickou událost si připomínají místní tradiční slavností Císařský den. Ve Smetanových sadech bude slyšet chřestění zbroje a rány z rytířských turnajů na koni. Návštěvníci uvidí rytířské ležení s rytířským stanem, středověkou lazebnou a katovnou, ve které nebude chybět natahovací žebřík. Více najdete na stránkách akce zde.

Filmový festival o jídle, kam mohou i psi

Litoměřice se poslední prázdninový víkend stanou dějištěm filmového festivalu o jídle a pití. Kromě klasických projekcí pořadatelé připravují i animační a herecké dílny, cirkusový pochod nebo vzhledem k tématu festivalu kuchařskou školičku pro děti. Jako první festival v republice zpřístupní některé filmy i psím návštěvníkům, informoval o tom ředitel 11. ročníku Filmového festivalu Litoměřice Filip Kršiak.

Hlavním lákadlem doprovodného programu bude holandský šéfkuchař Filip Kavka Smiggels. "Smiggels se vyučil u nejlepších holandských kuchařů. Jeho vegetariánská restaurace Mlsná Kavka je zařazená do Maurerova výběru nejlepších restaurací. Podobně jako Café Na půl cesty nabízí práci pro lidi s duševním onemocněním - schizofrenií," popsal Kršiak.

Některé filmy budou určené speciálně pro návštěvníky se psy. "Řídím se heslem, že i pes patří do kina, proto budeme jako první festival v republice uvádět filmy přístupné psům," dodal Kršiak. Filmy, které budou přístupné psím divákům i ostatní filmový program, se postupně objeví na webových stránkách festivalu. Celý program je zde.

Plzeňský kraj

 Zámek Červené Poříčí

Zámek Červené Poříčí se o víkendu naposledy otevře v rámci mimořádných prohlídek k 400. výročí zámku. Návštěvníci se mohou v sobotu i neděli podívat mezi 10 a 16 hodinou na prohlídkový okruh s renesančními prostory v přízemí, s barokními prostory vévodského apartmá v prvním patře a soukromé vévodské pokoje v přízemí zámku. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Několikadenní nový cirkus v Písku zdarma

Poslední prázdninový víkend bude v Písku ve znamení kultury. Ve dnech 26. až 29. srpna se bude na píseckém výstavišti konat akce s názvem „Kulturní labyrint“, která je označována také jako nový cirkus. V rámci ní budou v areálu výstaviště postaveny obří krychlové prostory, v nichž budou probíhat různá divadelní představení či hudební vystoupení. Na představení se nebude platit žádné vstupné. Více najdete zde.

Dobývání Helfenburku

Historickou bitvu si o víkendu připomenou na hradě Helfenburku u Bavorova, od 14 a 21 hodin. Tradiční dobývání vychází ze skutečné události z roku 1611. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Jarmark v Rychnově nad Kněžnou

Rychnovský jarmark se odehrává hned na dvou místech - na Poláčkově náměstí a nádvoří Kolowratského zámku. Nebudou chybět kapely, žonglér, ukázky palných a střelných zbraní, šermířská vystoupení, tance z období třicetileté války, ohňová show a mnoho dalšího. V pátek potrvá program od 12 hodin do půlnoci, v sobotu zažíná už v 10 hodin a potrvá opět do půlnoci. Zájemci si mohou prohlédnout i Rychnovský zámek s oživlými obrazy vždy od 18.30, 19.15, 20.30, 21.15, 22, 22.45 hodin. Kompletní program najdete zde.

Kraj Vysočina

Na pouť a hasičský festival do Pelhřimova

Celý víkend se v ulicích Pelhřimova bude konat pouť. V neděli se navíc přidá další akce: Celostátní hasičský festival dechových hudeb Pelhřimov a Dny záchranářů Pelhřimov 2011. V 10 hodin fanfáry slavnostně zahájí hudební program na Masarykově náměstí. Od 11 hodin bude připravena záchranářská výstava. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Kejkle a kratochvíle v Moravské Třebové

Zámek Moravská Třebová se v sobotu ponoří do kejklí a kratochvíli jako v dobách minulých. Od 13 hodin bude na třech scénách probíhat bohatý program. Od šermířů, sokolníků až po trubadúry a kejklíře. Děti si mohou vyzkoušet střelbu z luků a kuší a další rytířské soutěže a také skákací hrad. Samozřejmostí jsou stánky s tradičními řemesly a dobové občerstvení. Kejkle vyvrcholí představením v ohni. Celý program hledejte zde.

Olomoucký kraj

Helfštýn rozezní kovadliny zručných kovářů

Na hradě Helfštýn se na konci srpna bude konat "Hefaiston 2011". Letos je to již 30. ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů z celého světa. Hefaiston 2011 můžete navštívit ve dnech 27. až 28. 8., a to od 9h do 18h. Vstupné činí pouhých 80 Kč pro dospělé, studenti a důchodci za 40 Kč a děti do 6 let zdarma. (celý článek)

Horkovzdušné balóny vzlétnou nad Bouzov již pojedenácté

Přes dvě desítky horkovzdušných balónů z Česka a Slovenska se zúčastní již 11. ročníku akce Balóny nad hradem, která se uskuteční v pátek a sobotu v Bouzově na Olomoucku. (celý článek)

Zlínský kraj

Dětské kulturní léto na zámku Napajedla zakončí akce Hurá do školy

Akcí nazvanou Hurá do školy vyvrcholí dětské kulturní léto za zámku Napajedla na Zlínsku. Program pro celé rodiny vypukne v neděli 28. srpna v 10.00 a potrvá až do večera. Návštěvníci se mohou těšit na malování na chodníku od 10.00, od 13.00 na odpoledne plné soutěží a v 17.00 začne dětský karneval. (celý článek)

Úspěšná "pátrací" výstava v neděli končí

Již jen posledních pár dnů potrvá možnost prohlédnout si velmi úspěšnou výstavu Pátrání po místě, která je k vidění v hlavních výstavních prostorách Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku. Výstava končí poslední prázdninovou neděli – tedy 28. srpna. (celý článek)

Templářské slavnosti

V pátek od 14 do 21 hodin se ve Vsetíně pořádají Templářské slavnosti. Akce se koná nejen na zámku, ale i ve Hvězdárně a na Staré radnici. Kromě šermířských soutěží jsou připravené středověké soutěže, ochutnávka vín i mučidla. Podrobný program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Křeslo potažené lidskou kůží uvidíte na Starém zámku v Jevišovicích

Pokud se chystáte cestovat Znojemskem, neměli byste opomenout návštěvu Jevišovic. Zde může zhlédnout nově opravený Starý zámek, který se otevřel veřejnosti po dlouhých desetiletích. Vidět můžete expozici lidového nábytku, černé kuchyně, skalní malby nebo archeologickou sbírku F. Vildomce. (celý článek)

Na Baťův kanál za kouzly, neckiádou i židličkovým bazarem

V přístavu na Baťově kanále ve Veselí nad Moravou se v sobotu od 14 hodin bude kouzlit. S kouzelníkem Šeklinem se děti rozloučí s prázdninami a přivítají nový školní rok. Pro prvňáčky jsou připravené dárečky, ostatní si mohou vyzkoušet soutěž Zachraň svého trosečníka, nebude chybět ukázka kovářského a řezbářského řemesla či lukostřelba. Více najdete zde.

Ve stejný den se na plavební komoře ve Vinorech bude konat Neckiáda, na kterou se tam můžete registrovat od 13 hodin. Samotný start je od 14 hodin. Od 15 hodin se zde uspořádá židličkový bazar. Prodávat se budou různobarevné židle i židličky. Více najdete zde.

Léto otevřených sklepů v Pavlově

Až do 4. září probíhá akce Léto otevřených sklepů v Pavlově. Vinaři zvou milovníky vína, aby se podívali do historických vinných sklepů. Každý týden je otevřeno jedno vinařství. Otevřeno mají v pátek odpoledne mezi 16 a 20 hodinou, v sobotu od 10 do 18 a v neděli zavírají už ve 14 hodin. Návštěvníci si mohou prohlédnout historické sklepy, poznat osobně jednotlivé vinaře, ochutnat skvělá pavlovská vína a samozřejmě si je také nakoupit do svého archivu. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Večer za Slovany do Archeoparku

V sobotu večer se návštěvníkům otevře Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře. Prohlídky budou probíhat ve 21 a 23 hodin, s ohledem na to, jak se budou scházet lidé. Historická skupina připravila noční představení Se Slovany žádný strach, jde se do tmy, je to tak. Dopředu je nutné se objednat na e-mailu archeopark@muzeumct.cz nebo tel. č. 558 761 227. Informace o skanzenu najdete zde.

Praha

Primátorův den

V sobotu se v Botanické zahradě v Troji koná první Primátorův den zdravotního životního stylu. Cílem veletrhu je ukázat, jak lze i ve velkoměstě dosáhnout naplnění známého rčení „ve zdravém těle zdravý duch“ a že začít není pozdě v jakémkoli věku. Akce potrvá od 11 do 17 hodin, vstup je zdarma.

Primátorův den rozdělí Botanickou zahradu na tři zóny s interaktivními stanovišti: zdravá výživa, psychologická zóna a zdravé tělo. Více najdete zde.

Pražské přívozy nabízí romantickou plavbu městem

Šest linek pražských přívozů přepraví každodenně stovky Pražanů i turistů. Nabízí jedinečnou možnost projet městem na řece Vltavě, a vidět tak Prahu z jiného pohledu.  (celý článek)

Filmový Fresh Film Fest

Letošní téma vzdoru Fresh Film Festu se promítne také do doprovodných akcí. Jedním z lákadel je i workshop s českou uměleckou skupinou Pode Bal. „Proč využívat pro vlastní účely současné komunikační strategie v nezávislé tvorbě? Co znamená demarketing, mystifikace a cílené znemožnění? To je jen několik otázek, o kterých budou členové Pode Bal diskutovat,“ říká Radka Weiserová, vedoucí produkce Fresh Film Festu. (celý článek)

Čajomír fest 2011 zve na setkání milovníků čaje

Setkání nad miskou čaje nabídne třetí ročník festivalu Čajomír fest 2011, který se v prostoru pražské Kampy a v Michnově paláci na Malé Straně uskuteční od 26. do 28. srpna. Pořadatelé akce chtějí představit čaj jako nápoj, který souvisí s národními zvyklostmi, kulturou, uměním i přístupem k životu. Návštěvníci se seznámí s rituály přípravy čajů v různých částech světa. Součástí programu budou workshopy i prodejní výstava.

Na festivalu se ve zhruba 50 stáncích představí japonský, korejský, marocký či mexický styl přípravy čaje. Zastoupeny budou mimo jiné i čajovny ze Slovenska či Skotska.

Atmosféru doplní stylová relaxační hudba. Zájemci o čajové rituály se sejdou na Kampě u Čertovky, zatímco minulé dva ročníky se konaly na Vyšehradě. Páteční podvečerní program zahájí květinový rituál za účasti mexického šamana. V sobotu se pak milovníci čaje mohou na Kampě scházet už od svítání. Program skončí v neděli ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám