Hlavní obsah

Stará lanovka na Sněžku opět jezdí, dokonce za stejné jízdné

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Krkonoš mohou po dvouměsíční jarní odstávce od pátku znovu zdolat pomocí lanovky 1602 metry vysokou Sněžku. Pasažéry vyvezou pečtí lanovkáři na nejvyšší českou horu za nezměněné jízdné 180 korun za dospělou jednosměrnou jízdenku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nová horní stanice lanovky na Sněžku

Článek

„Zájem velikonočních turistů nelze ani po dlouholetých zkušenostech odhadnout. Každý rok je to jiné. Vzhledem k tomu, že by mělo panovat slušné počasí, mohlo by to být letos slušné,“ konstatoval náčelník lanovky Jiří Martinec.

Lanovka na Sněžku letos zahajuje v nezměněné podobě úctyhodnou třiašedesátou, nicméně možná poslední letní sezónu. Babičku z Transporty Chrudim vyrobenou v licenci švýcarské firmy VonRoll zřejmě brzy nahradí nová kabinová lanovka.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Studie dolní stanice nové lanovky

Stavba podpořená evropskou dotací má začít letos v září, první pasažéry snad nová lanovka vyveze v létě 2013. Služeb dosluhující lanovky využilo během letošní zimy doposud o poznání méně pasažérů. Počet přepravených klesl oproti loňsku v prosinci zhruba o tisícovku na 2500, když podobný propad zaznamenali pečtí lanovkáři také v lednu. Vytíženost lanovky, která ročně přepraví okolo dvou set tisíc pasažérů, zvedly teprve jarní prázdniny, kdy se v únoru svezlo na střechu Čech 12 tisíc turistů.

„Lidí poslední roky v Krkonoších obecně ubývá. Vyšší zájem o pohodlnou cestu na Sněžku může celoročně přinést teprve připravovaná nová lanovka,“ věří Martinec.

Reklama

Související témata:

Související články

Poštovna ze Sněžky stojí u Prčic

Z nejvyššího vrcholu Krkonoš se stará česká poštovna přestěhovala do středních Čech. V sobotu dopoledne ji tady na Javorové skále u obce Sedlec-Prčice na...

Výběr článků

Načítám