Hlavní obsah

Zimní pohádka vládne na českých horách, lyžařské podmínky jsou ideální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ladovská zima vládne na českých svazích. Silné sněžení vykouzlilo na horách ideální podmínky pro lyžaře i běžkaře. Otevřena jsou všechna velká lyžařská střediska. O víkendu se rozjedou vleky i na menších svazích. Na sjezdovkách v Krkonoších a Orlických horách leží až 1,5 metru sněhu, desítky centimetrů prašanu připadly v Krušných horách.

Článek

Na Zadově a Lipně v jihočeské části Šumavy leží až 85 centimetrů sněhu. Upraveno je zatím 37 kilometrů běžeckých tras. Jakmile přestane foukat vítr, přibudou další desítky kilometrů. Největší zimní areál v Plzeňském kraji - šumavský Špičák - otevře v pátek poprvé v sezóně nejprudší českou sjezdovku Šance a také snowpark. Kromě Železnorudska mohou lyžaři zamířit i do areálu v Kašperských Horách nebo v Českém lese.

Krušné hory jsou doslova zavaleny novým prachovým sněhem, jeho vrstva se pohybuje mezi 70 až 125 centimetry. Cesty jsou ale průjezdné. Milovníci zimních sportů mohou vyrazit na Klínovec, Boží Dar, ale i na Bouřňák. Běžecké stopy kolem Božího Daru nebudou kvůli poruše rolby upraveny.

Nový sníh vylepšil podmínky na svazích Jizerských hor a západních Krkonoš. Už v pátek se rozjedou vleky v Bedřichově, na Tanvaldském Špičáku a Severáku. Večerní lyžování odstartuje sezónu i v nově otevřeném areálu Obří Sud Javorník u Jeřmanic. Od soboty se naplno rozjede Sportovní areál Ještěd a zimní sezónu slavnostně zahájí i krkonošská střediska v Harrachově a Rokytnici nad Jizerou.

Pozadu nezůstanou se skoro 150 centimetry sněhu ani střediska ve Špindlerově Mlýně, zaplní se svahy v Jánských lázních a Peci pod Sněžkou. Pro běžkaře jsou připraveny stopy třeba v Horních Mísečkách a Svatém Petru. Na hřebenech Krkonoš stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Příznivci sjezdového lyžování si mohou v Jeseníkách zasportovat například ve středisku v Branné, na Červenohorském sedle a na Ramzové. Příznivci běžeckého lyžování mohou vyrazit na túru například po upravené stopě na trase Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo. Na hřebenech platí třetí lavinový stupeň, lidé by se měli držet značených tras.

Vynikající podmínky pro lyžování hlásí beskydské svahy. Pustevny zahajují celotýdenní provoz. Upraveny jsou i běžkařské trasy, je na nich čerstvý prašan. Některá střediska ve Zlínském kraji lákají na slevy, například ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích mohou lyžaři na nejdelší sjezdovce Razula po celý víkend lyžovat za poloviční ceny.

Čerstvý sníh pomohl i menším střediskům. Sezónu zahájí poslední středočeský areál, Padák u Příbrami. Letos poprvé se návštěvníkům otevře také nákladně modernizovaný areál v Dolní Moravě. Na Vysočině ožijí sjezdovky závislé pouze na přírodním sněhu. S nedostatkem sněhu se potýká snad jen jižní Morava. Rozjedou se tak vleky jen v Němčičkách a Olešnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám