Hlavní obsah

Příroda a kultura v regionu světového dědictví: Wartburg, Hainich

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hainich boduje přírodou: část parku připomíná prales, je totiž ponechávána ve své původní podobě, jinde žijí vzácné divoké kočky. Díky stezce v korunách stromů má člověk přírodu takřka na dosah. Kulturní poklady pak návštěvníci naleznou při návštěvách Wartburgu (UNESCO, Eisenachu, Mühlhausenu a Langensalzu. Region jedinečným způsobem kombinuje zážitky z dovolené ve městě a přírodě.

Foto: DZT, Caspar Diederik

V národním parku Hainich se můžete projít po stezce v korunách stromů.

Článek

NP Hainich – vystoupejte na střechu světového dědictví

Hainich je durynským národním parkem již od roku 1997 a spolu s dalšími oblastmi prastarých bukových lesů v Německu (nejen) je dnes i součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Do procesů přírody se zde nezasahuje

Tip: Durynská návštěvnická karta – jízdenky na veřejnou dopravu v Erfurtu, vstupy se slevou nebo zcela zdarma a další výhody u partnerských společností

Právě zde mohou návštěvníci alespoň částečně vidět, jak vypadaly pralesy na tomto území před dvěma tisíci let. Velikáni i nové přírůstky zde rostou bok po boku, staří obři zastiňují mladé stromky a všude okolo leží popadané stromy, které jsou porostlé mechem, lišejníky a houbami.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Vyblbnou se malí i velcí

Příroda je zde ve svém živlu, do procesů přírody se nikterak nezasahuje. Zdejší lesy jsou kouskem divočiny obklopeným kulturní krajinou.

Tip: V národním parku se nachází 19 značených tras pro pěší turisty, některé trasy se mezi sebou dají i kombinovat.

Stezka v korunách stromů

Stezka v korunách stromů nabízí návštěvníkům skvělou příležitost, jak poznat tento vzácný ekosystém pěkně z blízka. Stezka byla rozšířena a dnes její délka dosahuje úctyhodných 530 metrů. Stezka je široká dva metry a z úvodní desetimetrové výšky se zvedá až do 25 metrů.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Na stezce se mohou pohybovat i rodiny s kočárky a lidé na vozíčku

Na trase jsou také různé výklenky, sochy, visuté mosty a stromová věž. Na střeše stromového domu se ve výšce 40 metrů nachází vyhlídková plošina, odkud mají návštěvníci národní park jako na dlani.

Tip: Stezka je díky výtahu přístupná i rodinám s kočárky a lidem na vozíčku.

Vesnice divokých koček: Hütscheroda

Další zajímavostí tohoto národního parku je vesnice, ve které žije i její symbol – divoká kočka. Návštěvníci se tady mohou divokým kočkám doslova podívat z očí do očí. K pozorování dobře slouží i zdejší rozhledna. Samozřejmostí je i trocha toho vzdělání.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Rozhlednu byste neměli vynechat

To probíhá prostřednictvím velké ilustrace s vyobrazením životního prostoru divokých koček, nechybí ani fotografie a filmy zachycující divoké kočky v přírodě. Výstava je doplněna 3D modely a interaktivními moduly.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Žijí zde i divoké kočky

Součástí nabídky je i sedmikilometrová stezka národním parkem, která hosty zavede do míst, kde divoké kočky volně žijí. Na stezce se nachází i 17metrová rozhledna, odkud se mohou návštěvníci pokochat pohledem na park, zdejší hory, Durynský les, hrad Wartburg a také pohoří Rhön.

Kulturní centra regionu

Zvláštní kouzlo pro návštěvníky má Eisenach se svým Wartburgem a Bachovým muzeem. Také Mühlhausen, jakožto centrum německé selské války, je vyhledávaným výletním cílem. Za návštěvu stojí i lázeňské město Langesalza s více než 1000letou historií. Kousek odtud pak návštěvníci naleznou i Erfurt. Sem se vyplatí vydat na celý den.

Eisenach

Město ležící pod hradem Wartburg, Eisenach, je známé především díky tomu, že je rodištěm Johanna Sebastiana Bacha. V jeho rodném domě se nachází muzeum s rozsáhlou expozicí o životě a tvorbě tohoto umělce.

Foto: André Nestler, Eisenach-Wartburgregion Touristik GmbH

Pohled na Eisenach s Wartburgem v pozadí

Eisenach je ovšem proslulý třeba i tím, že se zde v době rozděleného Německa vyráběly automobily – konkrétně wartburg. Na veterány i novější kousky se můžete těšit ve zdejším automobilovém muzeu.

Tip: V Eisenachu se můžete přesvědčit i o proslulé durynské pohostinnosti: ke specialitám patří durynské knedlíky a klobásky.

Wartburg

Wartburg, který má za sebou více než 900letou historii, se tyčí nad Eisenachem a je vidět již z velké dálky. Wartburg není pouhým hradem, je také svědkem mnoha důležitých okamžiků německé historie. Wartburg vypráví o středověké kultuře. Žila zde třeba svatá Alžběta, později ovšem i Martin Luther.

Foto: Wartburg Stiftung Eisenach

Wartburg zde stojí již více než 900 let

Právě na Wartburgu přeložil Nový zákon, k vidění je zde jeho pracovna a ložnice. Hrad Wartburg inspiroval později Wagnera při psaní opery Tannhäsuser.

Tip: Od roku 1999 patří Wartburg ke světovému dědictví UNESCO.

Bad Langesalza

Středověk a moderní architektura doplněná o překrásnou přírodu všude kolem, to se snoubí v durynském lázeňském městečku Bad Langesalza. Od roku 1811, kdy zde byly objeveny sirné prameny, patří město k vyhledávaným cílům pro wellness dovolenou a odpočinek.

Foto: Bad Langesalza

V Bad Langesalzu narazíte i na Japonskou zahradu

Historické centrum města je chráněnou památkovou zónou, město nabízí i krásné parky a zahrady a v průběhu roku se zde konají zajímavé akce. V roce 2011 Bad Langensalza dokonce obdrželo titul „Nejpůvabnější město Evropy“.

Mühlhausen

Poblíž NP Hainich se nachází ještě jedno malebné město – Mühlhausen. První zmínky o tomto městě pocházejí již z 10. století, rozkvetlo však později, v průběhu 13.–15. století. Právě z tohoto období pocházejí také zdejší památky, které byly pečlivě rekonstruovány – městská zeď, strážní věže, radnice a 11 gotických kostelů. Ve městě svého času působil i samotný J. S. Bach.

Tip: Hezký výhled nabízí zdejší hora – Stadtberg –, kde se nachází Lví památník věnovaný obětem první světové války

Tipy na cestu: Durynsko

Více o Německu: www.germany.travel 

Durynsko

Národní park Hainich

Reklama

Výběr článků

Načítám