Hlavní obsah

Nejnovější UNESCO památka v Německu se představuje

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou tomu už dva měsíce, co Německo získalo svou již 39. památku na seznamu Světového dědictví UNESCO v pořadí. Čím je výjimečný bývalý benediktýnský klášter Corvey (česky též Korbejské opatství) u břehu řeky Vezery v Severním Porýní-Vestfálsku, o němž jste možná nikdy nic neslyšeli?

Foto: Kulturkreis Höxter-Corvey GmbH/Peter Knaup

Klášter Corvey je již 39. památkou UNESCO v Německu – především díky své nejstarší části, která pamatuje dobu Karla Velikého (dvě kamenné věže vpravo).

Článek

Nenápadné místo na mapě plné historie

Když zadáte heslo „Corvey“ do vyhledávače, špendlík se na mapě zastaví zhruba někde uprostřed mezi městy Kassel, Hannover, Bielefeld a Göttingen. Při prvním pohledu se může zdát, že v tomto regionu na samém východě spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko nemůže být nic pro turistu zajímavého. Omyl. Kromě krásné mírně zvlněné krajiny v povodí řeky Vezery se spoustou cyklostezek kraj oplývá také bohatou historií. Vždyť nedaleko odtud leží Teutoburský les známý z učebnic dějepisu.

Foto: Kulturkreis Höxter-Corvey GmbH/Sigurt Elert

Krajina obklopující klášter a zámek Corvey má něco do sebe - podél řeky Vezery navíc vede cyklostezka, kraj je tak ideálním cílem pro aktivní dovolenou spojenou s poznáváním historie

Významné duchovní centrum

V kraji Höxter je nejvyšší hustota klášterů a opatství – celkem jich zde najdete 28. Klášter Corvey mezi nimi vyniká – jeho kořeny sahají až do dob, kdy na tomto území vládla dynastie Karlovců, tedy do 9. století. Ve Francké říši patřil klášter mezi nejvýznamnější duchovní centra a zdejší opatství fungovalo jako důležitý zprostředkovatel křesťanské kultury v Evropě.

Foto: Kulturkreis Höxter-Corvey GmbH/Peter Knaup

Tyto sloupy v nejstarší části kláštera pamatují už dobu Karlovců

Na seznamu UNESCO coby svědek doby Karlovců

Od roku 822, kdy bratranci Karla Velikého položili na břehu Vezery základní kámen budoucího duchovního i kulturního centra, se dochovala poměrně velká neporušená část. Právě díky tomu se klášter jako jeden z posledních dochovaných „svědků“ doby Karlovců nakonec probojoval mezi letos nově jmenované památky UNESCO. Za obdiv stojí kromě atmosféry monumentální stavby také původní nástěnné malby s antickými vzory.

Foto: Kulturkreis Höxter-Corvey GmbH/Peter Knaup

Z doby Karla Velikého se dochovaly i originální nástěnné malby z doby Karla Velikého

Kromě středověkého kláštera i barokní zámek a knížecí knihovna

Třicetiletá válka sice poničila většinu budov opatství, nicméně zároveň tím dala vzniknout baroknímu zámku, jenž obklopuje zbylou původní část kláštera. Klenuté vzdušné chodby, galerie, císařský sál nebo obytná část zámku s knížecí knihovnou čítající na 75 tisíc svazků – to vše láká návštěvníky k prohlídce.

Foto: Kulturkreis Höxter-Corvey GmbH/Peter Knaup

V knihovně barokního zámku se za několik staletí shromáždilo na 75 tisíc knih

Nečekejte ale prázdné sály bez života. Ve zdech zámku i kláštera se po celý rok konají koncerty a výstavy, a tak mohou návštěvníci svou cestu za historií zpestřit kulturním zážitkem.

Foto: GfW im Kreis Höxter GmbH/Frank Grawe

Vzdušné klenuté chodby se často promění ve výstavní prostory

Jak se dostat ke klášteru Corvey?

Autem z Prahy přes Drážďany, Lipsko a Göttingen cca 530 km.

Cesta vlakem je mírně komplikovaná řadou přestupů, z Prahy se dá jet přímým spojem do Bielefeldu, odtud do Paderbornu, kde přestoupíte na regionální spoj do Höxteru. Odtud je to ke klášteru už jen pár minut místním autobusem.

Více o klášteru Corvey se dočtete na stránkách Německé turistické centrály. Tamtéž najdete prezentaci všech německých památek UNESCO nebo informace o Vezerské cyklostezce vedoucí až k Severnímu moři.

Kalendář se zajímavými akcemi naleznete přímo na stránkách zámku Corvey.

Související témata:

Výběr článků

Načítám