Hlavní obsah

Místo pláže bazén uprostřed pralesa: Město Chiang Mai je tak trochu jiné Thajsko

Zapomeňte na písek, palmy, které poskytují stín, i plážovou promenádu, kde to ožívá po setmění. Tady je jiné Thajsko. Zelenější, autentičtější, ale ve vztahu k turistům stejně přívětivé jako resorty na pobřeží. Chiang Mai, perla severu, kam se ještě před sto lety člověk dostal jen na hřbetu slona. Je branou do Zlatého trojúhelníku, městem chrámů i místem, kam se jezdí za relaxací do ultraluxusních hotelů.

Foto: panviman.com

Tady si užijete klid a pohodu. Uprostřed hor na severu Thajska.

Článek

Ještě ve 20. letech 20. století se sem člověk z Bangkoku dostal maximálně na hřbetu slona, nebo na lodi proti proudu řeky Ping, která je jedním z přítoků Chao Phraya, jež protéká Bangkokem. Chiang Mai tak bylo dlouhá staletí izolováno – a díky tomu se dnes může chlubit autentickou atmosférou, která bere dech.

Uvolněná atmosféra učarovala i baťůžkářům

Ne nadarmo se velmi často stává na pár měsíců v roce dočasným domovem pro nezávislé cestovatele a baťůžkáře a je centrem komunity světoběžníků, kteří tady nabírají další dech před novými cestami. Na druhou stranu je tu ale velmi těžké sehnat ubytování v levných hotýlcích a ubytovnách. Bývá beznadějně plno.

Foto: Caspar, commons.wikimedia.org

Chiang Mai má atmosféru, která učarovala i nezávislým cestovatelům.

Atmosféra města umění a řemesel, i tak totiž zní další z přezdívek Chiang Mai, je kosmopolitní, uvolněná, příjemná. A přenáší se i na většinu z pěti miliónů turistů, kteří sem ročně dorazí – ať už domácích, nebo přespolních.

Historické centrum města je uvězněné ve starých hradbách, které už mají ta nejlepší léta za sebou. Aby také ne, Chiang Mai bylo založeno na konci 13. století. Kromě toho ho „objímá“ vodní příkop, další z připomínek dávné minulosti. A zapomenout nesmíme na chrámy! Chiang Mai je město chrámů! Uvnitř městských hradeb jich jsou více než tři desítky, další stovky jich jsou roztroušeny přímo po městě.

Kdo nebyl na Doi Suthep, ten tady nebyl

Nutným minimem je návštěva nejstaršího z nich – chrámu Wat Chiang Man – a jednoho z nejdůležitějších – Wat Phra Singh. A místní pak ještě dodávají, že člověk naplno nezažije atmosféru Chiang Mai, pokud na něj nepohlédne od chrámu Wat Phra That Doi Suthep, který leží na vrcholu nad městem.

Foto: ESO travel

Chiang Mai je město chrámů, jsou jich tu stovky.

Bílá buddhistická stavba s červenou a zlatou střechou stojí na vrcholu Doi Suthep a z města je to k ní asi patnáct kilometrů. Poslední stovky metrů ale člověk stoupá po příkrých schodech k vrcholu, a tak se doporučuje, pokud se člověk necítí v maximální formě, využít služeb místní lanovky. Tak jako tak ale výhled stojí za to. Pokud údolí nezakrývá mlha, má člověk Chiang Mai jako na dlani.

Festival Yi Peng
Festival Yi Peng je jednou z odnoží svátku Loy Krathong, svátku, jehož symbolem jsou světla a lampióny ve všech možných i nemožných podobách a tvarech. Tyto oslavy připadají obvykle na 12. úplněk v roce, trvají tři dny a během těchto tří dnů je vše vyzdobeno lucerničkami a svíčkami. V noci jsou pak k nebi vyslány stovky a stovky zářících lampiónů.

Trochu jiný výhled pak nabízí terasa luxusního resortu Panviman, který leží uprostřed pralesa mimo hlavní centrum města. Cesta z centra sem trvá pár desítek minut a této oblasti se říká Maerim. Terasa s panoramatickým výhledem nabízí buď pohled do krajiny, která se topí v zeleni, nebo v mlze. Záleží na počasí tady vysoko v kopcích.

Foto: panviman.com

Kaskádovitý bazén, který je více než rovnocennou alternativou k pláži na pobřeží. Vítejte v Chiang Mai.

Pláž tady nahrazují hotelové bazény, které jsou obklopené zelení – u některých vil jsou dokonce i privátní. Stejně tak si můžete dopřát bydlení ve vile s privátní vířivkou nebo s privátní místností s párou. Luxusní zázemí pak doplňují třeba i měsíční terasa, kde se v noci griluje a zároveň pozorují hvězdy, spa centrum nebo velký kaskádovitý bazén.

Mimochodem, Chiang Mai bylo zařazeno mezi 25 TOP destinací světa – a zařadili ho tam v internetovém hlasování portálu Tripadvisor samotní cestovatelé. Což je důkazem toho, že tohle místo prostě svoje kouzlo má.

Inzertní sdělení: Vydejte se za asijskou exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte 14 dní a nocí v srdci Asie. Během unikátního poznávacího zájezdu na vlastní oči spatříte světoznámé chrámy i památky méně známé, ale i tak úchvatné. Večer vás pak čeká zázemí kvalitního hotelu.

Poznejte životem pulzující Bangkok a pak jeho pravý opak – panenské ostrůvky rozeseté v moři. Podíváte se na Phi Phi, na Ko Samui, ale i Ko Lanta. Čeká vás i návštěva Krabi a Phuketu. 14 dní v ráji!

Vydáte se po stopách thajského národa. Bývalá hlavní města Ayutthaya a Sukhothai patří k milníkům thajské historie. Poznejte Zlatý trojúhelník, ale i přímořské letovisko Pattaya, kde je pobyt zakončen!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o městě duchů Bokor, o tajemstvích Stolové hory nebo o hotelech s rudými hvězdami. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jak dlouho dopředu plánujete a vybíráte dovolenou?
Obvykle několik měsíců dopředu.
57,6 %
Měsíc až dva dopředu.
15,2 %
Maximálně dva až tři týdny dopředu.
10,6 %
Téměř ze dne na den.
16,6 %
Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Aktuální situace v Thajsku

V Thajsku byl pro Bangkok a jeho okolí v polovině ledna vyhlášený šedesátidenní výjimečný stav – jako důsledek protestních politických demonstrací. České ministerstvo zahraničí následně turisty, kteří v Bangkoku jsou, nebo do něj cestují, důrazně vyzvalo, aby se vyhýbali všem demonstracím a protestním shromážděním, a zároveň samozřejmě sledovali, jaký je aktuální vývoj situace. K tomu slouží například stránky českého velvyslanectví v Bangkoku.

Nicméně podle cestovních kanceláří je pro turisty, kteří cestují právě s cestovními kancelářemi situace bezpečná. „Naši průvodci osobně situaci průběžně monitorují a zároveň jsou průběžně informováni prostřednictvím našeho zastoupení. V tuto chvíli se celkově jedná o 9 delegátů po celém území Thajského království. Zatím nedošlo k jakémukoliv omezení našich turistů a našich plánovaných cest. Demonstrace se omezují pouze na vládní čtvrť v Bangkoku. Všechny programy v Thajsku jsou realizovány beze změn včetně okruhu Bangkokem.“ komentuje aktuální situaci jedna z nich.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám