Hlavní obsah

Tajemná Lví skála: Byla kdysi místem rozkoší, nebo „jen“ nedobytnou pevností?

Podle jedné z legend tady míval svou pevnost zlý princ Kassapa, ta druhá je ale mezi turisty populárnější. Hovoří totiž o tom, že se na vrcholku skalního masivu Sigiriya král oddával rozkoši a místo bylo jakýmsi palácem neřesti. Čemu věříte vy? A čemu tisíce turistů, kteří sem každý den přicházejí a stoupají vzhůru, na plochý vrchol, kde jsou zbytky dávného paláce?

Foto: ESO travel

Pokud můžete, vydejte se sem ráno. Pak už jsou tu davy turistů.

Článek

Když ji člověk poprvé spatří v dálce, obvykle ho napadne, že ve skutečnosti není Sigiriya tak velká jako na fotkách. Zdání ale klame. Čím blíž jste, tím menší si připadáte. Skalní masiv před vámi roste snad až do nebes. Ne nadarmo se tomuto místu dnes přezdívá i „pevnost v oblacích“

Podle archeologických nálezů žili první lidé na vrcholku skály už v pravěku. Několik staletí před Kristem tu prý býval i klášter. Ruiny, které si dnes prohlížejí turisté, kteří vystoupají na obrovskou vrcholovou plošinu, pocházejí ale „až“ z pátého století našeho letopočtu.

Legenda o princi Kassapovi

Těžko říci, co je pravda a co legenda přiživená představivostí lidí. Pevnost na vrcholku skalního bloku prý vznikla na konci pátého století na popud prince Kassapa (objevuje se i varianta Kasyapa). Ten jen krátce předtím nechal zaživa zazdít svého otce, dosavadního krále, a chopil se vlády nad ostrovem. Jeho bratr, oficiální následník trůnu, před ním uprchl do Indie – se slibem, že se vrátí, otce pomstí a panovnictví vybojuje zpět.

Foto: ESO travel

Na fotkách vypadá Sigiriya mohutnější než při prvním pohledu „na živo“.

Kassapa nebral jeho sliby na lehkou váhu – a důkazem jsou právě zbytky pevnosti na vrcholu Sigiriya. Na 18 let dokonce ze skály udělal hlavní město. Nakonec mu to ale nebylo nic platné. Bratr se vrátil, Kassapa opustila armáda a ten nakonec spáchal právě na skále sebevraždu. Zůstala po něm ale nejvýznamnější a nejslavnější památka celé Srí Lanky.

A co říká druhá verze?
Kromě verze o pevnosti v oblacích, kterou nechal Kassapa vystavět na obranu před bratrem, existuje ještě legenda, která tomuto místu přiznává úplně jiný význam. Sigiriya prý byla místem, kde si král užíval všechny rozkoše a neřesti se svými ženami a přítelkyněmi. Ostatně podporu tato teorie nachází i v malbách zdejších Sigiriyských krásek (viz boční sloupek)

Tisíce turistů – každý den

Sigiriya, jinak také Lví skála, je jedním z osmi míst na Srí Lance, která jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Denně sem přicházejí tisíce a tisíce turistů – i přesto, že vstupné, které se tu před vlastním výstupem platí, rozhodně není zanedbatelné – vyjde v přepočtu asi na sedm set korun.

Foto: Joseph Ferris III

Takhle vypadají zdejší slavné fresky s podobiznami žen.

Co se rozhodně vyplatí, je vyrazit ke Lví skále brzy ráno. Pokud se totiž jen trochu opozdíte a dorazíte sem k polednímu, budete se tlačit u pokladny, budete se postrkovat s davy dalších turistů ve zdejším archeologickém muzeu, budete neustále někoho předcházet a budete předcházeni. Když z města Dambulla ale vyrazíte brzy ráno, návštěvu si opravdu užijete.

Skrze zahrady k úpatí

Je opravdu na co koukat nejen na samém vrcholku skály, ale i v jejím okolí. Lemují ji vodní a terasovité zahrady, zahrady plné kamenů, jezírek, nádrží, které by možná jen stačilo řádně vyčistit, a zase by chrlily vodu. Pak člověk dorazí k dolnímu paláci a od něj začíná stoupat. Po kovových schodištích, po schodech tesaných, cihlových, těsně před vrcholem už spíše po žebřících.

Láká vás Asie?

Foto: McKay Savage

Toto je Lví brána, kterou se vstupuje na schodiště k vrcholu.

Můžete se tu dokonce nechat odchytnout některým z místních, kteří nabízejí, že vás provedou, ukážou ty největší zajímavosti a povypráví o všem důležitém. Samozřejmě do toho můžete jít, ale nikde nemáte jistotu, že výklad bude skutečně k něčemu, že to nebude jen pár vět odvyprávěných slabou angličtinou.

Skrze Lví bránu do pevnosti

Postupně minete skalní stěnu s nakreslenými ženami, zrcadlovou zeď, která se podle legendy kdysi leskla tak, že se v ní král mohl prohlížet, a vystoupáte ke Lví bráně, která celé skále dala jméno.

Dnes už z ní zbývají jen dvě obrovské tlapy, které z obou stran objímají schodiště vedoucí na samotný vrchol, dříve tu ale prý bývala hlava lva, jehož otevřenými ústy se vcházelo dovnitř. Teď se stoupá po prudkém železném schodišti a jde o část výstupu, u které se opravdu zapotíte. Na samém vrcholku pak navíc nenajdete téměř žádný stín.

Foto: ESO travel

Po pádu prince Kassapa tu ve středověku opět sídlil buddhistický klášter.

Přitom má vrcholová plošina rozlohu téměř dvou hektarů. Dříve na nich prý bývaly palácové budovy – představivost sice pracuje naplno, ale z ruin, které tu jsou, je člověk postaví v duchu jen velmi těžko. Jasné obrysy mají alespoň nádrže, které byly dříve plné zásob vody, v některých z nich se dešťová voda drží i dnes. Tím nejzajímavějším tak pro mnohé je výhled do okolí – vidět bývá poměrně daleko, většinu viděného ale tvoří zelené husté lesy. Stejně jako před staletími, kdy se tu ukrýval princ Kassapa.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Srí Lanku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Srí Lanku:

Poznejte zemi plnou kulturních a historických památek všech náboženství, tropickou zemi s bohatou florou i faunou a exotickými plážemi. Vystoupáte na Lví skálu, odpočinete si na plážích

Kombinovaný zájezd s důrazem na poznání přírodních zajímavostí zemí indického subkontinentu. 12 dní, dvě země, nespočet zážitků. Včetně návštěvy uchvátného Tádž Mahalu!

Poznejte krásné pláže v naprosto netradiční destinaci. V provincii GOA v Indii. Plážová dovolená, ale naprosto jinak, než jste zvyklí. Možnost navštívit zajímavá místa v okolí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o královstvích ledu uprostřed pouště, o městě duchů Bokor nebo o mexickém Cancúnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Čím podle vás byla Sigiriya?
Pevností.
76,2 %
Palácem neřesti.
23,8 %
Celkem hlasovalo 1737 čtenářů.

Sigiriyské krásky

Narazíte na ně za polovinou cesty na vrchol na západní stěně skály a dodnes berou dokonalostí svého provedení mnoha návštěvníkům dech. Fresky žen, které jsou nadmíru obdařené, odhalené do půli těla a vznášející se jakoby na obláčcích.

Původně jich tu bylo několik stovek. Archeologové odhadují, že plocha, kterou kresby žen pokrývaly, byla možná až 30 x 140 metrů. Dnes se jich dochovalo jen posledních pár. Zbytek je nenávratně zničený. Údajně na tom mají podíl i buddhističtí mniši, kteří na skále měli ve středověku svůj chrám a které prý tyto kresby rozptylovaly při meditacích.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám