Hlavní obsah

Dovolená v Itálii jinak? Vydejte se na jih do Kalábrie, kde jsou ty nejkrásnější pláže!

Kalábrie je bohatá. Její bohatství se ale neměří penězi a ekonomickou prosperitou, v tom je daleko za zbytkem Itálie, bohatstvím Kalábrie jsou totiž její pláže. Místo ukřičených prodavačů suvenýrů klid, místo kalné vody pohled skrze průzračnou hladinu až na dno. Jemný písek, stín borovic a k tomu zmrzlina-lanýž Tartufo, která právě tady vznikla. Vítejte v Kalábrii, nejchudším italském regionu s nejkrásnějšími plážemi!

Foto: ESO travel

Kalábrie je jeden z nejchudších regionů Itálie. Má ale velké přírodní bohatství.

Článek

Co se ekonomiky týká, je Kalábrie jedním z nejchudších regionů celé Itálie. Společně se Sicílií je symbolem chudičkého jihu, který má se severní Itálií společnou snad jen hymnu a vlajku. Nečekejte moderní města s módními bulváry, tady se těžce pracuje v olivovníkových sadech, mezi pomerančovníky nebo na vinicích.

Klid na špičce boty

Na špičce italské boty, kde Kalábrie leží, se ale dočkáte neuvěřitelného klidu. Tady se nikam nespěchá, o pláž se tu často s nikým nemusíte dělit a voda je průzračná, čistá, nezkalená a příjemně prohřátá… Některé roky se tu stává, že v listopadu pevninu popráší první sníh a moře má přitom ještě pořád dvacet stupňů.

Chudá, ale bohatá na sluneční paprsky je i Andalusie: Costa del Sol: Tady o dovolené ošklivo nebude, slunce tu pálí 300 dní v roce

Foto: archiv autora

Je libo malou soukromou pláž, nebo něco většího?

Mimochodem – moře v Kalábrii je prý jedno z nejčistších v celé Evropě a pláže, které tu jsou, se v posledních letech dočkaly několika ocenění, včetně umístění mezi top 20 nejkrásnějšími plážemi planety. Někde je písek bílý, jinde zlatý, na pár místech narazíte i na písek tmavý, nebo na menší oblázky. Stejně tak můžete volit mezi velkými širokými plážemi, které jsou typické hlavně pro sever Itálie, nebo mezi malými romantickými zátokami, z nichž některé jsou dosažitelné pouze po vodě.

Catanzaro – město mezi dvěma moři
Catanzaro je hlavní město celé Kalábrie, které leží v nejužším místě celého Apeninského poloostrova. Za dobrého počasí jsou z něj tedy vidět břehy Jónského i Tyrhénského moře. Město má zhruba 100 tisíc obyvatel a prohlédnout si v něm můžete katedrálu z roku 1121, respektive stavbu, která vznikla po vybombardování té původní v roce 1943. K vidění jsou i zbytky románského hradu a minimálně dvě hodinky si vymezte na „obyčejnou“ procházku uličkami.

Capo Vaticano – tady je nejlíp

Až uvidíte maják, pak vězte, že jste na Capo Vaticano, mysu, který je srdcem Kalábrie, údajně nejkrásnějším místem, kterému někteří dokonce přisuzují magickou atmosféru. Necháme-li stranou kouzla a čáry, musí každý uznat, že magický je minimálně výhled ze zdejších útesů. Za pěkného počasí (které je v letních měsících de facto standardem) je vidět i sopka Stromboli.

A když kouknete dolů pod sebe, pak uvidíte prý ty nejkrásnější pláže. Jediným, ale poměrně zásadním problémem je, že se k plážím pod majákem Belveder člověk dostane jen po vodě, buď na loďce, nebo na šlapadle.

Foto: ESO travel

Kalábrie je chudá, v areálech zdejších dovolenkových resortů to ale nepoznáte.

Snadno dostupné jsou ale pláže v zátoce Groticelle – ostatně právě v té leží většina hotelů v Capo Vaticano – zhruba kilometr a půl dlouhý pás bílého písku jen párkrát přeruší skalnatý výběžek. I tato pláž se dočkala několika ocenění. Před pár lety se tu turisté dali s trochou nadsázky snadno spočítat, v posledních letech zájem o tuto lokalitu roste, ještě stále tu ale není přeturistováno.

Dejte si slavný zmrzlinový dezert!

Na útesech v zálivu Santa Eufemia pak leží další městečko – Pizzo Calabro. A pozor – jeho název rozhodně neodkazuje na slavný italský pokrm! Pizzo znamená ptačí zoban a poukazuje na to, jakým způsobem se tu útesy zakusují do moře. Podle místních připomínají svým tvarem právě zobák.

Tropea – kostely a červená cibule
Tropea je historické městečko, které leží asi osm kilometrů od Capo Vaticano. V létě je centrem oblasti, kam se jezdí za zábavou. Trochu stínu si můžete dopřát při prohlídce některého z kostelů, ve františkánském klášteře nebo při návštěvě katedrály z 12. století. Ve městě je i několik památek, které odkazují na řecké a římské období. A co pořídit jako suvenýr? Zdejší slavnou červenou cibuli, kterou místní na polích v okolí pěstují.

Velikou atrakcí dříve bývala jeskyně Saracénů – do té prý piráti, kteří kroužili ve zdejších vodách, ukrývali poklady z potopených lodí. Dnes je ale prostor jeskyně dosti poškozený působením mořské vody a návštěva tak není úplně bezpečná.

Foto: ESO travel

Dejte si zmrzlinu, chvilku poseďte a užijte si ten klid.

Pro linii je potom nebezpečná návštěva zdejších cukráren. Právě Pizzo je totiž podle místních kolébkou známého zmrzlinového desertu tartufo, který vám tu budou v každém druhém podniku podsouvat s dodatkem, že právě jejich je to nejlepší.

Zmrzlinová koule plněná likérem, nebo ovocem a obalená v čokoládě, oříšcích případně kokosu tu kdysi vznikla tak trochu náhodou. Místní cukrář se chtěl zavděčit šlechtici ze Savojska, který přijel na inspekci a který miloval čokoládu a lanýže. Vytvořil tedy zmrzlinovou kouli, obalil ji v čokoládě a princi naservíroval zmrzlinový desert, který vzhledem připomínal lanýžový bonbon. Jeho kulinářský pokus měl takový úspěch, že se tartufo servíruje (nejen) v Itálii dodnes.

Inzertní sdělení: Objevte Austrálii!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Jeden z nejvyhledávanějších hotelů v celé oblasti. Čtyři hvězdičky, špičková poloha, několik barů, bazény a soukromá část pláže s lehátky a slunečníky. To vše v těsném sepjetí s přírodou.

Pětihvězdičkový Panta Rei leží v romatické zátoce, kde písek stíní borovice, vlastní soukromá pláž, k tomu dva bazény v zahradě, bar, výborná restaurace a u každého pokoje terasa s unikátním výhledem!

Luxus v podobě čtyř hvězdiček na pobřeží Tyrhénského moře. Pláž s lehátky a slunečníky krátkou procházkou, případně bazén, vířivka nebo koktejl na baru přímo v hotelu. Užijte si Kalábrii!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Západní Austrálii, o gigantických přehradách nebo o řeckém Rhodosu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Je pro vás Kalábrie dostatečně lákavou destinací pro letní dovolenou?
Ano, krásné pláže mi stačí.
80,2 %
Ano, ale maximálně na týden.
10,7 %
Ne, chyběly by mi výlety po památkách.
5,1 %
Kalábrie mě neláká vůbec.
4 %
Celkem hlasovalo 839 čtenářů.

Itálie není jen Bibione!

Mnoho Čechů má Itálii zaškatulkovanou jako poměrně levnou destinaci, která ale nemůže co do úrovně služeb nabídnout nikterak závratný nadstandard. To ale není pravda, kromě „levných“ destinací, jako je už v titulku zmíněné Bibione, Rimini nebo Riccione, jsou tu i místa, kam můžete vyrazit na luxusní dovolenou.

Capri

Ostrůvek Capri leží v Tyrhénském moři asi hodinu a půl plavby od Neapole a má rozlohu jen dvacet kilometrů čtverečních. Hotely jsou tu menší, ale o to luxusnější. Navíc kvůli malé rozloze ostrova s dost omezenou kapacitou. Ceny zájezdů sem jsou tak poměrně vysoké a Capri platí za symbol luxusu a jednu z nejlepších italských adres. Jednou z největších atrakcí je Modrá jeskyně, Grotta Azzurra, kam se je možné dostat jen na malé dřevěné loďce. A lidé kdysi dokonce věřili, že v ní žijí mořské panny.

Sicílie

Sicílie je sice chudičký region, ale i tady jsou k nalezení letoviska, která mají pět hvězdiček. Na východním pobřeží je to například městečko Taormina Mare, s historickým jádrem, do kterého nesmí automobily, s pobřežní kolonádou a stejnojmennou pláží Recanati, s nezaměnitelnou atmosférou, která voní po sicilském vínu. Klidněji je potom v nedalekém letovisku Giardini Naxos, kde podle místních zažijete tu pravou a nefalšovanou Sicílii.

Ischia

Ostrov Ischia je sousedem ostrova Capri. Taktéž leží v Neapolském zálivu a nejsnazší cesta sem je trajektem přímo z Neapole. Ischia je vulkanického původu, přezdívá se mu ale kvůli bujné vegetaci „zelený ostrov“. Ostrov proslavily nejen zdejší pláže, ale hlavně místní lázně – primárně za lázeňskými procedurami jezdí každý druhý turista, který tento ostrov navštíví. Ischia je mimo jiné i častým cílem umělců.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám